"Human pristup porodilji, a ne slepo praćenje standarda"

Iako se poslednjih dana govori o ukidanju programa “Bebi frendli” u porodilištima, jer se on ne sprovodi onako onako kako je to zamislio Unicef, u novosadskom porodilištu su zadovoljni rezultatima koje ovaj program ima i ne planiraju njegovo ukidanje.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 08.10.2016.

08:18

Foto: Thinkstock

Piše: Lj. Petrović

Izvor: Dnevnik.rs

Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine profesor dr Tihomir Vejnović kaže kako je od početka program modifikovan i da su ga prihvatile i majke i zaposleni.

"Program 'bebi frendli' u suštini ima dva cilja. Prvi je prijateljski odnos prema bebi, prema majci, odnosno prema porodici. Suština je u što humanijem pristupu porodilji, kako u samom aktu porođaja, tako i u celom periodu boravka pacijenta u bolnici posle porođaja. Ta humanost se zasniva na poštovanju prirodnih zakona, koji se sastoji u održavanju bliskosti između novorođenčeta i majke. Tu je i s aspekta etike, najveća vrednost tog globalnog programa Svetske zdravstvene organizacije i Unicefa. Drugi cilj je korišćenje prirodne ishrane, a to je majčino mleko", kaže profesor dr Tihomir Vejnović i dodaje da u svetu svakog minuta umre jedna novorođena beba zbog posledica neadekvatne ishrane. "I najnovijom deklaracijom Svetske zdravstvene organizacije i Svetskog udruženja ginekologa i akušera iz 2015, ishrana čovečanstva, a pre svega majki i odojčadi, jedan je od strateških ciljeva koji su pred nama".

Vejnović smatra da mogu da se preispitaju uslovi i način sprovođenja programa, naročito u porodilištima s velikim brojem porođaja i porodilištima gde porođajne sobe nisu izgrađene po principu apartmana. Za novosadsko porodilište koje ima 40 soba, uglavnom dvokrevetnih i trokrevetnih, to bi značilo proširenje kapaciteta od 100 posto i dvostruko povećanje broja medicinskog i nemedicinskog osoblja.

"Striktno pridržavanje 'bebi frendli' programa nije njegova suština. Svako porodilište prilagođava delove u organizaciji '10 koraka do uspešnog dojenja' u interesu, pre svega, pacijenata. Naše porodilište ima oko 6.500 porođaja godišnje, i oko 100 kreveta za majke i isto toliko kreveta za bebe. Majke koje su porođene prirodnim putem smeštene su u prostorijama i sobama u takozvanom 'bebi frendli' odeljenju i one su od porođaja do otpusta stalno sa svojom decom. Modifikacija programa se uglavnom odnosi na bebe koje se nalaze na Odeljenju intenzivne i poluintenzivne nege, kao i porođaje carskim rezom. Pošto u našem porodilištu ima više od 2.000 carskih rezova godišnje, striktno sprovođenje “bebi frendli” programa kod majki s carskim rezom je u praktičnim uslovima nemoguće izvesti", objašnjava za "Dnevnik" objašnjava dr Vejnović.

Kako navodi upravnik novosadskog porodilišta Betanije, prema standardu i preporukama za normalno porođene pacijente, bila bi potrebna jedna akušerska i jedna pedijatrijska sestra na četiri porođene žene i četiri bebe. U intenzivnoj jedinici, gde su pacijentkinje porođene carskim rezom, odnos bi bio čak dve akušerske sestre i dve pedijatrijske sestre na jednog pacijenta.

"To su neki idealni uslovi koji na žalost ne postoje ni u jednom našem porodilištu, ne samo u Vojvodini, već ni u regionu. Konkretno za naše porodilište, na 6.500 porođaja, kao i 6.500 beba, odnosno 13.000 pacijenata, za značajno poboljšanje kvaliteta nege i samim tim sprovođenje 'bebi frendli' programa, trebalo bi obezbediti još 20 akušerskih sestara i 20 pedijatrijskih sestara. Naravno i broj lekara u porodilištu, na odeljenju puerperijuma i intenzivne nege za majke, trebalo bi da se poveća za pet ginekologa-akušera i po pet anesteziologa i pedijatara-neonatologa", zaključuje profesor dr Tihomir Vejnović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: