U Srbiji 7.000 obolelih od multiple skleroze

U Srbiji živi 7.000 obolelih od multiple skleroze (MS), a njihov najveći problem je terapija, rehabilitacija i zapošljavanje.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2016.

16:14

U Srbiji 7.000 obolelih od multiple skleroze
Foto: Thinkstock

To je povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv ove bolesti izjavila predsednica Društva MS Srbije Jasmina Brajković, koja kaže da to udruženje ima 3.500 obolelih od kojih, prema poslednjim informacijama koje ima, samo 32 obolela primaju terapiju.

Uz opasku da je reč o samo 10 odsto članova tog udruženja, Brajkovićeva je navela da je zato ovaj dan prilika za podsticanje svesti javnosti o samoj bolesti i poteškoćama s kojima se oni suočavaju.

Neurolog KCS Jelena Drulović naglasila je da rano uvođenje terapije može da modifikuje prirodni tok bolesti, lekovi mogu da smanje učestalost neuroloških pogoršanja i odlože progresivne faze oboljenja, odnosno nastanak invaliditeta.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže da ministarstvo koje vodi ima zakonsku obavezu da brine o osobama s invaliditetom i da se njihov položaj u društvu sporo, ali polako poboljšava.

"Prošle godine doneli smo jedno zakonsko rešenje kojim je omogućeno da osobe sa invaliditetom, a osobe sa multiple sklerozom vrlo često imaju taj problem, mogu da koriste faksimil i da ih u banci i pošti ne teraju da otiskom palca potvrđuju svoj identitet", naglasio je Vulin.

On je podsetio da su na polju zapošljavanja osoba s invaliditetom učinjeni značajni koraci,da je izdvojeno više novca za podsticaj zapošljavanja.

Multipla skleroza je hronična progresivna bolest centralnog nervnog sistema, a verovatnoća oštećenja tkiva raste što duže neko boluje od te bolesti.

Bolest najčešće počinje u periodu između 20. i 40. godine, a može početi i kasnije, kao i u detinjstvu. Žene dva puta češće obolevaju od muškaraca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: