Sindrom slomljenog srca je stvaran i opasan

Neki istraživači veruju da su neobična stanja koja oponašaju srčani udar i utiču uglavnom na žene nakon menopauze, povezana sa parasimpatičkim nervnim sistemom.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2016.

11:45

Sindrom slomljenog srca je stvaran i opasan
Foto: Thinkstock

“Koristi se termin 'sindom slomljenog srca', jer je stanje uglavnom izazvano velikim emocionalnim stresom nakon smrti voljene osobe ili primanja veoma uznemirujućih vesti“, tvrdi doktorka Harmoni Rejnolds iz medicinskog centra Langon.

Jedan od znakova kojim se raspoznaje da nije u pitanju srčani udar jeste taj da arterije ostaju otvorene.

U studiji objavljenoj u Američkom žurnalu kardiologije, Rejnoldsova i njene kolege su sproveli testove na 20 žena od kojih je 10 pretrpelo sindrom slomljenog srca, a 10 su se vodile kao zdrave.

Istraživači su otkrili da je prva grupa žena čak i nekoliko godina nakon što su proživele sindrom slomljenog srca bila ranjiva, što se odrazilo na njihov krvni pritisak i ritam srca.

Na osnovu ovih nalaza Rejnoldsova se nada da će moći da istraži strategije za prevenciju ovog stanja, a u te strategije bi mogla da se ubraja joga, meditacija i vežbe disanja.

“Moramo da poboljšamo odnos uma i tela” , rekla je doktorka Harmoni.

Sindrom slomljenog srca je prvi put otkriven u Japanu pre 25 godina, a u Sjedinjenim Američkim Državama je zabeleženo 6.230 slučajeva u 2012. godini.

Ovaj sindrom može da nanese više štete srčanom mišiću nego sam infarkt, ali interesantna je činjenica da telo može u potpunosti da se oporavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

19 h

Podeli: