Kako sprečiti neugodnu gorušicu

Oni koji imaju iskustva sa gorušicom znaju koliko je neugodno kad se hrana i želučana kiselina u isto vreme nađu u jednjaku. S obzirom na to da gorušica može dovesti i do drugih problema poput lošeg zadaha, a možda čak i raka grla, nije naodmet navesti nekoliko jednostavnih načina kako je sprečiti.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2015.

12:09

Default images
Foto: Thinkstock

Upoznajte neprijatelja

Teško je tačno znati koja hrana uzrokuje gorušicu dok je ne pojedete. Za neke je to čokolada, za neke je limun problem, a nekima smeta ljuta hrana. Međutim u korenu gorušice leži vraćanje hrane u jednjak, a za to su krivi veliki masni obroci.

Mast u hrani omekšava mišiće koji svojim stiskanjem onemogućuju dizanje kiseline i nesvarene hrane natrag u jednjak pa zato treba izbegavati prejedanje takvom hranom.

Čuvajte se raznih pića

Gorušicu podstiču gazirana pića, alkohol, sokovi, pa čak i jutarnja kafa koja takođe opušta mišiće koji bi trebalo da sprečavaju dizanje kiseline. Trebalo bi da pripazite od kojih vam se pića podriguje i nakon kojih vas muči gorušica pa ih se jednostavno klonite.

Pokušajte malo da smršate

Osobe koje imaju probleme s viškom kilograma takođe su najčešće i one koje pate od želučanih tegoba. S obzirom na to kako je jedno povezano s drugim – pogotovo kod gojaznosti trupa – najbolje je promeniti životni stil. Smanjite obroke i uravnotežite ishranu. Vežbajte, ali ne na biciklu koji pogoršava gorušicu zbog položaja tela (nagnuti ste prema napred).

Pijte puno vode

Ispijanje dovoljno vode dnevno dobar je savet bez obzira na gorušicu, ali za osobe sa želučanim problemima posebno je korisno jer voda ispira kiselinu iz jednjaka natrag u želudac. Međutim, trebalo bi da izbegavate da pijete hladne napitke uz jelo.

Pobrinite se da imate prave lekove u ormariću

Sa gorušicom nije pametno čekati da se pojave simptomi, već je najbolje delovati preventivno. Popijte tabletu pre teškog obroka. Naravno, pažljivo pročitajte uputstva koje ste s lekom dobili jer neke tablete imaju veoma kratkoročno delovanje, neke deluju taman koliko vam treba da pojedete obrok, a neke su pak celodnevne.

Naspavajte se

Najgora stvar koju možete učiniti je da idete na spavanje nakon velikog obroka. Već samim položajem tela olakšavate dizanje kiseline u jednjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: