Trbušnjaci vas ne mogu dovesti do ravnog stomaka

Ako se nadate da ćete beskrajnim serijama trbušnjaka svoj izgled dovesti do savršenstva, u velikoj ste zabludi.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Subota, 18.07.2015.

17:40

Default images
Foto: Thinkstock

Lični trener Džoslin Tompson Rul smatra da ova vežba ne može da vas dovede do željene figure, jer ojačava samo jedan deo tela.

“Trbušnjaci vežbaju vaše unutrašnje mišiće, ali ne i mnogo drugih koji se nalaze u trbušnom zidu”, kaže Džoslin.

To znači da ako uz trbušnjake ne praktikujete kardiovaskularne aktivnosti i vežbanje drugih grupa mišića, nećete imati nikakve vidljive rezultate.

Trener ističe i značaj zdrave ishrane koja je osnova dobrog izgleda stomaka. Vežbanje ne može da nadoknadi propuste u ishrani.

“Ljudi ne shvataju da je za izgled stomaka 90 odsto zadužena ishrana, a tek 10 odsto vežbanje”, kaže ona.

Ova žena koja se bavi poslom ličnog trenera već 12 godina čak kaže da trbušnjaci mogu biti štetni za druge delove tela.

“Prevelikim brojem ponavljanja trbušnjaka pogoršavate napetost mišića u prednjem delu tela. Zbog toga možete patiti od slabosti u donjem delu leđa, što vremenom može dovesti do povećanog pritiska i bola u kičmi”, objašnjava Džoslin.

I istraživanje naučnika Instituta za leđa u Teksasu pokazalo je da trbušnjaci dovode do nezdrave ukočenosti leđa i to uglavnom u donjem delu.

Umesto trbušnjaka, Džoslin preporučuje takozvane “daska” vežbe u različitim varijantama, koje jačaju sve mišiće trbušnog zida, a ne oštećuju leđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: