Izbelite zube na potpuno prirodan način

Želite da vam zubi postanu blistavo beli? Možda je ovo pravo rešenje za vas...

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 21.02.2015.

13:35

Default images
Foto: Thinkstock

"Tehnika" mućkanja ulja u ustima je nastala još u drevnoj Indiji, ali se čini da je danas ponovo u modi.

Ovaj tretman podrazumeva mućkanje jestivog ulja (od susama, kokosa i maslina) u ustima do 20 minuta. Kada završite sa procesom, ulje će učiniti da vaši zubi budi beli, a mnogi zagovornici ovog tretmana tvrde da ulje uništava bakterije u usnoj duplji i na zubima.

Drevne indijske legende ukazuju da ova praksa može da izleči migrenu, astmu, dijabetes i mnoge druge bolesti, što ima smisla s obzirom na to da je loše oralno zdravlje povezano sa povišenim rizicima od srčanih bolesti, moždanog udara, pa čak i raka pankreasa. U zemljama u razvoju, mućkanje ulja u ustima se koristi umesto savremene oralne nege.

Američka Asocijacija zubara ipak je pomalo skeptična kada je ova praksa u pitanju i smatra da su potrebna dodatna istraživanja, koja bi utvrdila tačan efekat ove prakse iako je dokazano da mućkanje ulja u ustima smanjuje nivo bakterije koja je povezana sa karijesom - Streptococcus mutans.

Stomatolog Mark Volf je nagovestio da, iako ova praksa ne treba da zameni vašu uobičajenu oralnu higijenu, možete da je ubacite u svakodnevnu rutinu.

Kako izgleda tehnika mućkanja ulja u ustima?

Uzmite jednu ili dve kašičice ulja i mućkajte ih po usnoj duplji svakog jutra. Ispljunite nakon što pobeli, što je uglavnom nakon 20 minuta.

Šta god da radite, nemojte da progutate ulje, koje je sada puno bakterija.

Izvor: menshealth.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: