Deci odgovara pomeranje sata

Deca bi mogla da imaju koristi od pomeranja sata na zimsko računanje vremena, kažu istraživači.

Zdravlje

Izvor: Guardian

Četvrtak, 23.10.2014.

13:25

Default images

Foto: JOPHIELsmiles / Flickr.com

Duži dan može pomoći deci da duže tokom dana ostanu fizički aktivna, što “nije zanemarljivo”, kažu naučnici.

Oni su uporedili 23.000 dece uzrasta od pet do 16 godina iz Engleske, Australije, Amerike, Norveške, Danske, Estonije, Švajcarske, Brazila i portugalskog ostrva Madeira.

Kako bi testirali efekte dnevne svetlosti na fizičku aktivnost dece, mališani su nosili akcelerometre - elektronske uređaje koji mere pokrete tela.

Rezultati su pokazali da je ukupni nivo dnevne aktivnosti bio 15 do 20 odsto viši leti, kada sunce zalazi posle 20 časova, nego u zimskim kada mrak pada već oko 17 h.

To je naročito važilo za evropsku i australijsku populaciju.

Vođa istraživanja dr Ana Gudman iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, kaže: “Ova studija daje najubedljivije dokaze do sad da smena dana i noći igra važnu ulogu u aktivnosti dece”.

Otkriće je objavljeno u Međunarodnom žurnalu bihejvioralnog nutricionizma i fizičke aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: