Da li bi i deca trebalo da imaju pravo na smrt?

U Belgiji je eutanazija legalna za starije od 18 godina, a vlasti razmatraju da "ubistvo iz milosrđa" dozvole i deci, što do sada nije uradila nijedna zemlja.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2013.

10:40

Default images

Kako izveštava AP, isti predlog zakona predviđa i pravo na smrt odraslima koji su u ranoj fazi demencije. Zagovornici uvođenja mogućnosti eutanazije za decu, uz pristanak roditelja, ističu da je neophodno dati porodicama i tu mogućnost u očajnički bolnim situacijama.

Protivnici predloga, međutim, pitaju se da li su deca u stanju da razumno odlučuju o okončanju sopstvenog života.

Belgija je već u istoriji zabeležena kao "pionir eutanazije", pošto je legalizovala 2002. godine.

U protekloj deceniji, broj slučajeva "ubistva iz milosrđa" skočio je sa 235 godine 2003, do 1.432 lane. Eutanazija se obično izvrši tako što doktori daju pacijentu snažan sedativ, a zatim ubrizgaju serum kojim zaustave rad srca.

Samo nekoliko država legalizovalo je eutanaziju. U Holandiji, eutanazija je dozvoljena zakonom, ali samo pod određenim uslovima, a za decu stariju od 12 godina uz pristanak roditelja.

U Evropi, legalna je još u Luksemburgu, dok je u Švajcarskoj dozvoljena "pomoć pri samoubistvu" - kad doktor pomogne pacijentu da umre, ali ga ne ubije lično. Ista stvar dozvoljena je u američkoj državi Oregon, gde je "pomoć pri samoubistvu" moguća za starije od 18 godina sa neizlečivom bolešću.

U Belgiji, izmene zakona kojim bi eutanazija bila omogućena i deci predložili su vladajući socijalisti, dok su demohrišćani najavili da će se, ako zakon prođe, obratiti Evropskom sudu za ljudska prava.

O zakonu će se izjašnjavati parlament i možda će do tada proći nekoliko meseci, a u međuvremenu je Senat saslušao obe strane - zagovornike i protivnike zakonskih dopuna.

"Čudno je da maloletnike smatraju pravno nekompetentnim kad je, na primer, rečo o stupanju u brak, ali kompetentnim da odluče o životu i smrti", primećuje katolički nadbiskup Andre Žozef Leonard.

Po njegovom mišljenju, palijativni sedativi čine eutanaziju suvišnom, a doktore oslobađaju tereta obaveze da ubijaju pacijente. Palijativni sedativi oslobađaju pacijente bolova, a kad su isključeni aparati za održavanje u životu, pacijent na kraju umre od gladi.

To je proces koji može da traje danima. Prošle godine, u Belgiji je zabeleženo nekoliko slučaja ljudi koji nisu bili neizlečivo bolesni, ali su ipak izabrali eutanaziju - 43-godišnji blizanci koji su bili gluvi, a počeli su i da slepe, kao i pacijent čija operacija promene pola nije uspela.

Kako zaključuje AP, mnogi Belgijanci sada su zabrinuti da je zemlja "previše voljna" da dozvoli eutanaziju svojim građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: