Sok od višnje pomaže da zaspite

Jastuci od lavande, toplo mleko, čajevi, mlake kupke – sve su to elementi svakodnevne rutine spremanja za spavanje koji su, verovali ili ne, potpuno bespotrebni.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.12.2011.

21:09

Default images

Naučnici su, naime, otkrili da sok od višnje može da pomogne osobama koje se muče da zaspu ili se probude suviše rano.

Međunarodni tim je otkrio da su zdrave osobe koje su pile dve čaše soka od višnje spavale u proseku 39 minuta duže. Oni su otkrili i da se ljudi koji piju sok ređe bude u toku noći od onih koji nemaju tu naviku.

Studija je sprovedena na Nortumbria Univerzitetu i objavljena je u Evropskom žurnalu ishrane. Učesnici su dobili dve doze soka od višnje razmućenog sa dva decilitra vode ili sokove od nekog drugog voća na korišćenje u trajanju od sedam dana.

Takođe, trebalo je da se suzdržavaju od hrane koja sadrži melatonin, moćni antioksidans koji je ključan za regulisanje ciklusa sna. Istraživači su zatim pratili njihove dnevne navike uz pomoć aktigrafa (merača pokreta) i upitnika.

Uzeli su i uzorke urina, kako bi merili nivo melatonina u organizmu. Otkrili su da sok od višnje vodi ka dužem spavanju, kraćem dnevnom dremanju i većoj efikasnosti sna.

Svaka doza soka bila je ekvivalentna brojci od 90 do 100 komada višanja, što znači da je povećala nivo melatonina u telima učesnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: