Efikasnija terapija za hepatitis C

Nova kombinovana terapija za hepatitis C, kojom bi se postizao veoma dobar procenat izlečenja u kraćem roku nego do sad, mogla bi da se pojavi na tržištu do 2015.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 23.10.2011.

15:01

Default images

Jedna od prednosti terapije za koju se već procenjuje da bi mogla da beleži godišnju prodaju od oko dve milijarde dolara, je ta što ne sadrži interferon koji pacijenti teško podnose jer izaziva simptome slične gripu.

Pomenuta kombinacija dva eksperimentalna i još dva druga leka bi navodno za samo tri meseca lečenja mogla da izleči čak 90 odsto obolelih od hepatitisa C. Dosadašnje najkraće uspešne terapije traju šest meseci.

Nova terapija je, međutim, do sada testirana na samo 44 pacijenta, a za potvrdu njene efikasnosti i neškodljivosti će biti potrebna mnogo šira ispitivanja.

Ukoliko nije izlečen, hepatitis C može da dovede do ciroze jetre, raka ili nužnosti da jetra bude transplantirana. Od ovog oboljenja pati 180 miliona ljudi širom sveta, od kojih četiri miliona u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iza novog leka protiv hepatitisa C stoji američka kompanija "Ebot Laboratories".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: