Potomstvo istopolnih roditelja?

Istraživači u Teksasu proizveli su dva potomka (muškog i ženskog) od dva istopolna miša. Ovo otkriće na polju genetike u budućnosti bi moglo da biti korak napred u očuvanju ugroženih vrsta, ali se javlja i provokativna mogućnost da istopolni parovi u čovečijoj vrsti dobiju svoje biološko potomstvo.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 10.12.2010.

19:44

Default images

U radnom izveštaju istraživačkog tima navedeno je da su naučnici manipulisali matičnim ćelijama iz vezivnih tkiva muških miševa, od kojih su odvajali XY hromozome. Od njih su kasnije u laboratorijskim uslovima dobili indukovane pluripotentne matične ćelije, od kojih može da nastane bilo koja gradivna jedinica.

Oko jednog procenta razvijenih ćelija, spontano je izgubilo Y hromozom što je dovelo do razvijanja XO ćelija.

Ovakve ćelije su ubrizgane u blastocite (jedan od početnih faza razvoja ćelije) donora: ženke miša, a zatim transplantirani u surogat majke, što je dovelo do rađanja ženki – himera sa XO/XX hromozomima od kojih po jedan potiče od originalne muške matične ćelije.

Ženke - himere (životinje koje imaju dva ili više različitih populacija genetski različitih polnih ćelija), su zatim nosile jajne ćelije koje potiču od iz XO ćelija i sparene sa normalnim mužjakom miša. Rezultat su ženka i mužjak miša.

Ova tehnika mogla bi biti primenjena kod domaćih životinja, kako bi se kombinovale poželjne genetske osobine dva mužjaka, bez prenosa na ženke.

Takođe, moguće je da jedan mužjak proizvede i jajne ćelije i spermatozoide za sopstveno oplođavanje kako bi se stvorili i ženski i muški progeni. Takva tehnika bi mogla biti dragocena u očuvanju ugroženih vrsta.

U budućnosti, bilo bi moguće da se stvore ljudske jajne ćelije od muških matičnih ćelija u laboratorijskim uslovima.

Koristeći ih u kombinaciji sa veštačkom oplodnjom , bila bi eliminisana potreba za dve ženske himere, ali bi surogat majka i dalje morala da nosi trudnoću dvojice očeva. Koristeći različite varijante ovih metoda, istraživači smatraju da će uspeti da stvore spermu i od ženskih donora i proizvedu održive muške i ženske progene sa dve majke.

Autori ističu da izvođenje sličnih istraživanja na ljudima zahteva značajna testiranja pre korištenja u terapeutske svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: