Zdravlje

Utorak, 06.06.2017.

17:08

Roditelji, obratite pažnju: Šta činite kad bebi date telefon

Odrastanje dece bez telefona, smartfona, tableta i kompjutera gotovo da je danas postalo nemoguće. Iako mnogi roditelji ne razmišljaju o posledicama ovih zanimacija po detetov razvoj, naučnici su, prvi put, rešili da ispitaju ovu uzročno-posledičnu vezu.

Izvor: CNN

Roditelji, obratite pažnju: Šta činite kad bebi date telefon
Foto: Thinkstock

Na sastanku društva pedijatara predstavljena je studija koja je pokazala da kod dece između šest meseci i dve godine, koja slobodno vreme provode ispred ekrana spomenutih uređaja, dolazi do kašnjenja u govoru.

"Verujem da je to prva studija koja istražuje uticaj tehnologije na govor dece“, ističe doktorka Ketrin Birkin iz bolnice u Torontu i jedan od istraživača uključenih u spomenuto istraživanje.

"To je prvi put da smo skrenuli pažnju na potencijalne posledice, ali rezultati treba da budu uzeti sa rezervom, jer je u pitanju prvi pogled na problem“, dodala je ona.

U istraživanju, u kome je učestvovalo 900 dece, roditelji su odgovarali na pitanja poput koliko vremena njihova deca provode na ekranima dnevno do svojih godinu i po dana. Istraživači su zatim vršili procenu sposobnosti govora dece.

Dvadeset odsto dece provodi dnevno 28 minuta gledajući u ekran, pokazala su istraživanja. Svako povećanje od 30 minuta pred ekranom povećava rizik od kašnjenja u govoru za 49 odsto, kada su u pitanju zvukovi i reči.
Foto: Thinkstock
Studija nije pronašla nikakvu vezu između ovih uređaja i drugih oblika komunikacije, poput gestikulacije, govora tela i socijalne interakcije. Dr Birkin ipak ističe da je potrebno uraditi još istraživanja da bi se sa sigurnošću potvrdilo da telefoni i kompjuteri direktno utiču na razvoj govora.

"Kako bismo mogli da damo savete i preporuke roditeljima i lekarima potrebno je da se uradi više istraživanja."

Pojedini pedijatri sa američke Akademije pedijatrije smatraju da deci mlađoj od 18 meseci treba u potpunosti zabraniti ekran, osim kada je u pitanju video-čestovanje sa porodicom. Buka i aktivnost ekrana može da zbuni malo dete i može da dovede do jaza između njih i roditelja. Kada su u pitanju deca starija od 18 meseci, roditeljima se preporučuje da zajedno sa njima gledaju program visokog kvaliteta i da sa njima pokušaju da shvate i prepričaju šta su zapravo videli.

Prema nekim podacima, čak 40 odsto dece do dve godine je koristilo mobilni telefon, a pretpostavlja se da će taj broj u budućnosti drastično rasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: