Borba protiv raka grlića materice

Većina ljudi misli da su malarija, sida i porođaj vodeći uzroci smrti žena u podsaharskoj Africi. Međutim postoji još jedan ubica - rak grlića materice. Ipak, postoje jednostavan test i tehnologija koji mogu da se iskoriste za spasavanje života žena u zemljama u razvoju.

Izvor: Izvor: Kerol Pirson, Glas Amerike

Nedelja, 16.03.2014.

14:39

Default images

Svake godine, širom sveta, pola miliona žena dobije rak grlića materice, dok više od četvrtine miliona umre. Ogromna većina tih smrtnih slučajeva dogodi se u zemljama u razvoju.

U Burkini Faso, Udžaratu Kinda saznala je prekasno da ima rak grlića materice.

“Rekli su da ne postoji ništa što mogu da urade za mene”, kaže Kinda za Glas Amerike.

Jednostavan, jeftin test mogao je da joj spasi život. U razvijenim zemljama, većina žena može proveri da li joj preti opasnost od raka grlića materice, običnim testom u lekarskoj ordinaciji. Ako laboratorijski snimci pokažu abnormalne ćelije, žene imaju izbor: krioterapija kojom se ubijaju pre-kancerogene ćelije, tako što se zamrzne grlić, a u poodmaklim slučajevima - zračenje ili hiruruška operacija.

U zemljama u razvoju, žene nemaju taj izbor. Stoga, u podsaharskoj Africi, žene koje su HIV pozitivne preživljavaju sidu, ali umiru od raka grlića materice. Doktor Džon Veralo je iz neprofitne zdravstvene organizacije “Džapajgo”.

“U pre-kancerogenom stadijumu ne postoje simptomi. Nema bola, krvarenja, sekreta. Žena se oseća dobro. Ali tada i treba raditi test”.

“Džapajgo” pomaže da se uspostave programi u Burkini Faso i drugim zemljama, kako bi lekari, medicinske sestre i babice mogli da uoče i podvrgnu lečenju pre-kancerogene ćelije tokom samo jedne posete lekaru. Rastvor običnog sirćeta pretvara boju pre-kancerogene ćelije u belu. Tokom iste posete, krioterapija ih ubija.

Potrebno je 10 godina ili više da bi te ćelije postale kancerogene. Pa opet, rak grlića materice je drugi po redu uzročnik smrti od raka, među ženama širom sveta.

"Procenjuje se da će se do 2030. godine, 98 odsto tih slučajeva pojaviti u zemljama u razvoju. I to je zaista nepotrebno, zato što je rak grlića materice skoro potpuno moguće sprečiti”, tvrdi Veralo.

Svetska zdravstvena organizacija smatra da rak grlića materice najveća opasnost po javno zdravlje, a u današnje vreme, uz jeftin test, više žena može da bude provereno, a njihovi životi spaseni.

Doktor Verelo kaže da je procedura u 95 odsto slučajeva delotvorna. Kada bi testiranje i tretman postali široko dostupni, ne bi bilo potrebe da žene, kao što je Udžaratu Kinda - saznaju da je za njih prekasno.

Foto: dream designs / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: