Nova otkrića o vagini

Vagina već dugo predstavlja misteriju za istraživače. Ona je puna dobrih bakterija koje sprečavaju štetne mikrobe da je nastane, međutim, naučnici su sada otkrili da je njen ekosistem još zagonetniji nego što se mislilo.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 04.05.2012.

09:34

Default images

Ne samo da se žene razlikuju po vrstama mikroba koje mogu imati, već se ekosistem vagine može brzo promeniti bez ikakvih loših posledica – otkriva studija. To je vrlo važno otkriće jer se neke vaginalne infekcije povezuju sa promenama u njenoj prirodnoj flori, a sada je jasno da nije svaka promena znak neke bolesti.

Istraživači su otkrili da bi bez pomoći mikroba koji žive u nama, ljudi bili u nevolji. Na primer, poremećaji u crevima povezuju se sa mnogim bolestima, od gojaznosti do depresije.

Laktobacili su među najpoznatijim stanovnicima vagine, oni proizvode mlečnu kiselinu i pomažu održavanju pH vagine oko 4.5. Međutim studije su pokazale da postoji najmanje pet različitih vrsta grupa bakterija koje se mogu nalaziti u vagini. Tipovi od 1 do 3 su pretežno laktobacili, dok su druge dve vrste skup najrazličitijih grupa bakterija bez mnogo laktobacila.

Istraživač Leri Furni je sa svojim kolegama otkrio da se vaginalne promene mogu dešavati prilično brzo tako što se jedna grupa bakterija zamenjuje sa drugom. Istraživači su analizirali uzroke vaginalnih mikroba, koje su dva puta nedeljno uzimali sa 32 žene tokom 16 nedelja. Ispitanice su svakodnevno vodile dnevnike o svojim aktivnostima i higijeni.

Oni su otkrili da ekosistem vagine varira tokom vremena; ponekad se menja tokom menstruacije, nekad do promene dolazi zbog seksualnih aktivnosti, a ponekad i bez ikakvog razloga.

"Različite žene imaju različite vrste mikroba i tokom vremena dinamika promena u vagini varira," rekao je Furni.

Jedinstvene vagine

Nestabilan svet vagine već duže vreme budi radoznalost naučnika. Promene u njenom okruženju povezuju se sa bakterijskom vaginozom, čestim ženskim problemom koji uzrokuje svrab, sekret i neprijatan miris.

Međutim polovina žena koje imaju bakterijsku vaginozu nemaju simptome i to je problem, kaže Vilijam Ledžer, ginekolog. Tada laboratorijske analize pokažu da je promenjen vaginalni ekosistem, nakon čega im lekari prepisuju antibiotike kako bi vaginu vratili u "normalu" a sa njom je sve u redu.

Međutim nova studija pokazuje da su promene, a ne stabilnost normalne za žene.

Istraživanje je pokazalo da čak i kada se mikrobi u vagini promene, njihove glavne funkcije ne moraju, kaže Ravel, jedan od istraživača. Ako pretpostavljate da je vagina zdrava samo kada se u njoj nalaze laktobacili, možete ženu proglasiti bolesnom, ako ih ne videte pod mikroskopom.

"Nadamo se da ćemo koristeći personalizovane tretmane koji će ženu pratiti tokom dužeg perioda, biti u stanju da sprečavamo bolesti umesto da ih lečimo.

Šta dovodi do promena u vaginalnom ekosistemu i dalje ostaje misterija. Za razliku od bakterije creva ili kože, vaginalna ne dolazi sa spoljnjih namirnica, hrane ili pića.

Početna kolonizacija bakterija se dešava verovatno na rođenju, ali se one menjaju rokom puberteta i menopauze. Nivoi estrogena, seksualna aktivnost i mesečni ciklusi verovatno igraju veliku ulogu u tim promenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: