Da li sperma podiže raspoloženje?

Možda ste upoznati sa Maklintok efektom, situacijom u kojoj žene koje dele životni prostor i vremenom steknu sinhronizovane menstrualne periode. To se dešava, kako se veruje, zbog toga što su im feromoni u kontaktu, utiču na hormone i dešava se sinhronizacija.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 01.02.2011.

18:08

Default images

Na Državnom univerzitetu u Njujorku dva evolutivna psihologa su došla do zaključka da ova pojava nema efekta na lezbijske parove. Zbog čega? Jedina razlika koju su Gordon Galup i Rebeka Berč uvideli je da heteroseksualni parovi dolaze u kontakt sa spermom, što lezbijski parovi ne rade. Dalje, spekulisali su da je možda sperma odgovorna. Da je zaista tako, vagina bi morala da upije sadržaj sperme. Kako vagina ima visoku upijajuću moć jer je gusto prožeta krvnim i limfnim sudovima, mogla bi to i da uradi. Međutim, sperma je poznata kao ono što vagina ne upija, pa je sprovedeno dodatno istraživanje.

U semenoj tečnosti se nalazi samo 3 odsto sperme i još 50 sastojaka: šećer, imunosupresivi (sprečavaju ženski imuni sistem da ne uništi spermu), dva ženska hormona i sastojci koji podižu raspoloženje – endorfini, estron, prolaktin, oksitocin, tirotropin i serotonin.

U istraživanju su učestvovale 293 žene sa koledža koje su podeljene na one koje koriste kondome kao zaštitu, one koje ih ponekad koriste i one koje nikada koriste. U takvom okruženju, rizičnim seksom se smatra seks bez zaštite a on je povezan sa niskim samopouzdanjem, depresijom i samoubilačkim mislima. Žene su nakon ispitivanja radile i standardni test raspoloženja. One koje često koriste kondome u 20 odsto slučajeva su pokazale samoubilačke misli kao i znakove depresije, one koje ponekad koriste kondome, nešto manje, 7 odsto, a kod onih koje nikad ne koriste kondome je zabeležno samo 5 odsto samoubilačkih misli i mnogo manje znakova depresije.

Vrlo je bitna spomenuta činjenica da se u semenu nalaze i dva ženska seksualna hormona: (LH) luteinizirajući hormon koji pospešuje ovulaciju i hormon koji stimuliše folikule (FSH), hormon koji ubrzava sazrevanje jajašceta. Zbog čega tačno postoje ovi hormoni u semenu? Sa evolutivnog spekta, ovo je sasvim logično.

Primer je naš najbliži biološki rođak, šimpanza. Sperma šimpanze ne sadrži nijedan od dva hormona, ali zato ženke dobijaju crvenilo stražnjice, što je znak reproduktivne zrelosti. Kod ljudi, muškarci ne znaju sa sigurnošću kada je ženka spreman, kada ovulira. Zbog toga će onaj muškarac čija sperma sadrži ove hormone, iako ne zna da li žena ovulira, pospešiti ovulaciju i oploditi je.

Ovo sve ne znači da treba da odbacimo kondome kao način zaštite i živimo rizičnim životom, već samo govori o dobrobitima ovakvog saznanja. Ovo znatno može da pomogne ženama koje su u menopauzi, nakon 50. godine starosti, koje prolaze kroz psihičke tegobe.

Do sada se smatralo da semena tečnost ima jedan zadatak samo, a to je da čuva spermu i pomogne joj na putu do oplodnje. Danas saznajemo i da pomaže ovulaciju kao i da čini žene srećnijima. Ovo se može potvrditi i činjenicom da je želja za seksom jača oko i u toku ovilacije.

Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: