Klice – čudo od hrane

U rano proleće, kada organizam priželjkuje sveže povrće i voće a njih još nema, klice izvlačimo kao džoker. Dobro nam dođe “infuzija” mlade žive energije, čiste i neopterećene zagađivačima.

Zdravlje

Izvor: Izvor: Dr Biljana Saviæ / Vijesti

Petak, 19.04.2013.

10:48

Default images

Zovu ih čudo od hrane, a još su ih lekari u staroj Kini preporučivali kao lek. Proklijalo seme sadrži minerale, vitamine (B, E, C, provitamin A), belančevine i enzime za varenje masti, belančevina i ugljenih hidrata.

Svi najvažniji sastojci zrna u toku klijanja fermentišu i postaju hrana koja se lako vari. Kada seme isklija, njegova hranljiva vrednost se povećava i do pet puta! Kada nabavljate seme za klijanje, potražite ga od poznatih proizvođača, iz organskog uzgoja ili u prodavnicama zdravije hrane.

Seme tretirano pesticidima i drugim agensima ne da nije korisno, već može da bude opasno po zdravlje.

Klijaju se: lucerka (alfa alfa), pšenica, ječam, proso, kukuruz, lan, suncokretovo seme, pasulj, grašak, soja, azuki pasulj, naut, rotkva, kupusnjače (brokoli npr.). Seme treba da bude sveže i da ne bude polomljeno. Mrak, toplota i dovoljno, ali ne previše vlage - to su najvažniji elementi.

Da približimo proces proizvodnje. Seme se stavi u teglu, nalije se vode toliko da je bude duplo više u odnosu na seme i ostavi da bubri, prekriveno gazom koja je pričvršćena gumicom.

Posle 5 do 12 sati (zavisno od veličine semena - za manje kraće, a za veće seme duže), tegla se okrene naopako i voda prospe kroz gazu; tako se seme iscedi. Tegla bez vode, sa vlažnim semenjem se stavi na mirno tamno mesto.
Potrebno je nekoliko puta u toku dana isprati seme, tako što se tegla poklopljena gazom stavi pod mlaz vode, malo promućka, ocedi i ponovno odloži na staro mesto. Redovno ispiranje je potrebno da bi se održavala vlažnost, ali i da se seme ne bi pokvarilo. Ubrzo mogu da se primete klice.

Vrijeme isklijavanja je uglavnom tri do pet dana, što zavisi od temperature i vlažnosti. Mogu da se jedu čim se pojavi klica.

Smatra se da su semenke najhranljivije oko 70 sati od početka klijanja. Mogu se jesti same ili koristiti za pripremu raznih jela - u salatama, supama, hlebu, namazima, kolačima i napicima.

Klice se čuvaju 2-3 dana u frižideru (i tu rastu, ali mnogo sporije). Za bolju hranljivost i lepši izgled, nekoliko sati pre stavljanja u frižider treba ih izložiti sunčevoj svetlosti. Pre konzumiranja ih isperite vodom.

Osobe kojima je stalno toplo mogu da jedu klice tokom cele godine. Oni kojima je češće hladno, treba da ostave klice za proleće i leto, kada je organizmu potrebno “hlađenje”.

Klice nam direktno predaju životnu energiju, jer imaju maksimim vitalnosti i snage koju biljka može da ima. Nivo vitamina i enzima je najviši u klicama i to je tajna njihove moći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: