Aplikacija za slepe koja skenira osobe, osećanja i proizvode

Kompanija Majkrosoft predstavila je novu aplikaciju za pametne telefone koja se služi računarskom vizijom za opisivanje sveta za osobe sa oštećenim vidom.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 01.07.2017.

08:45

Aplikacija za slepe koja skenira osobe, osećanja i proizvode
Foto: Thinkstock

Aplikacija funkcioniše tako što korisnik kameru telefona usmeri ka osobi, kako bi saznao ko je ta osoba i kako se oseća. Kameru je moguće usmeriti i ka nekom proizvodu, nakon čega će dobiti podatke o kakvom proizvodu je reč. Aplikacija funkcioniše zahvaljujući veštačkoj inteligenciji koja radi na lokalnom nivou.

Kompanija je prototip predstavila prošle godine na Build konferenciji, ali je od danas na raspolaganju korisnicima u Americi.

Osim što prepoznaje ljude koji su prethodno viđeni i pogađa godine i osećanja nepoznatih osoba, napravljena je i da, na osnovu barkoda, identifikuje kućne uređaje. Takođe čita i skenira dokumente i prepoznaje američku valutu.

Pošto su svi računi u dolarima iste boje i veličine, osobama sa oštećenim vidom se u tim situacijama teško znalaze. Aplikacija im pomaže da saznaju te informacije.

Najosnovnije funcije aplikacije se izvršavaju direktno na uređaju, što znači da je informacijama moguće pristupiti brže i kada nema stabilne internet konekcije.

Aplikacija je najkorisnija za čitanje podataka poput znakova i menija, ističu iz Majkrosofta i dodaju da osnovni zadatak aplikacije nije samo prepoznavanje znakova, već i navođenje korisnika kako da najpreciznije postave kameru u cilju dobijanja podataka.

Aplikacija se od drugih sličnih razlikuje i u brzini, jer je informaciju moguće dobiti za svega nekoliko milisekundi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: