Nemačka je od Googlea upravo tražila da uradi nemoguće

Nemački ministar pravde Heiko Mas traži od Googlea da postane transparentniji otkrivajući kako tačno rangira rezultate pretrage.

Tehnopolis

Izvor: Businessinsider

Utorak, 16.09.2014.

17:43

Default images

Međutim, ovo se nikada neće desiti. Algoritam predstavlja srce Googlea, izvor svog njegovog bogatstva i moći koju ima kao najveći indeks znanja na planeti. Google jednostavno nikada neće otkriti ovu tajnu, a izvršni direktor Lari Pejdž spreman je da se bori do smrti kako bi ona to i ostala.

Bez obzira na sve, u intervjuu za Financial Times, Mas je objasnio kako je Nemačka nezadovoljna akcijama giganta za pretragu interneta u Evropi, i želi da on otkrije detalje u vezi sa svojim algoritmom zbog interesa korisnika.

Pretraga i dalje predstavlja najvažniji deo Googleovog poslovanja s obzirom da putem nje ostvaruje najveći deo profita od godišnjeg prihoda koji iznosi 60 milijardi dolara.

Uprkos zahtevu nemačkih vlasti, Google odbija da sarađuje tvrdeći da bi otkrivanej algoritma značilo da mora da otkrije poslovnu tajnu.

Evropska unija već četiri godine pokušava da razbije Googleovu dominaciju u veb pretrazi. Kompanija obrađuje preko 90 odsto internet pretraga u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: