BlackBerry: "Ne brinite ništa, preživećemo"

Kompanija BlackBerry, koja se u poslednje vreme bori sa ozbiljnim finansijskim problemima, sastavila je otvoreno saopštenje u kojem pokušava da korisnike uveri da će prevazići aktuelne teškoće u kojima se nalazi.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: BBC

Utorak, 15.10.2013.

14:24

Default images

BlackBerry priznaje da se trenutno nalazi "u vremenu punom teških izazova", ali da svakodnevno preduzima mere kako bi se uspešno izborio sa problemima.

Ovo javno saopštenje namenjeno korisnicima i partnerima dolazi samo nekoliko dana nakon što je kompanija Gartner preporučila korisnicima da napuste BlackBerry i da pređu na neke od novijih i naprednijih tehnologija.

Kompanija BlackBerry je u drugom kvartalu ove godine napravila ukupan neto gubitak od 965 miliona dolara, a pre nekoliko sedmica kompanija je pristala na prodaju akcija za 4,7 milijardi dolara konzorcijumu koji predvodi Fairfax Financial, njen najveći deoničar.

"Ovo su bez premca izuzetno teška i izazovna vremena za kompaniju i ne potcenjujemo situaciju u kojoj se nalazimo i ne ignorišemo probleme. Pravimo velike promene koje bi trebalo da osnaže i povećaju ugled kompanije", piše u otvorenom pismu korisnicima.

BlackBerry je nekada bio dominantna kompanija u segmentu tržišta pametnih telefona, ali je zbog oštre konkurencije koju predstavljaju Apple i Samsung praktično za kratko vreme ostao sa simboličnim udelu na tržištu, a čak ni ambiciozno najavljeno predstavljanje novih modela telefona nije dalo ozbiljne rezultate.

Ozbiljni finansijski problemi postali su još veći ove godine zbog razočaravajućih rezultata prodaje novog modela Z10 koji je trebalo da bude glavni vesnik brzog oporavka kopmpanije. Prodaja je bila toliko loša da je BlackBerry morao da otpiše gubitak od preko 900 miliona dolara u drugom kvartalu.

Zbog ovako katastrofalnih rezultata kompanija je bila primorana na veliki plan rekonstrukcije poslovanja, koji uključuje i ukidanje 4.500 radnih mesta, što predstavlja skoro 40% ukupne radne snage, a u pismu se nagoveštava da će restrukturiranje kompanije po novim planovima obezbediti smanjenje troškova poslovanja za 50%

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

20 h

Podeli: