Google daje 3,14 miliona $ za hakovanje Chrome OS

Google je toliko siguran u bezbednost Chrome OS-a da nudi 3,14159 miliona dolara onom ko uspešno hakuje taj sistem.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 02.02.2013.

13:46

Default images

Na ovogodišnjem takmičenju hakera Pwnium, nagrada je aluzija na broj “pi”, koji intrigira matematičare već hiljadama godina.

Ranije je ovaj gigant nudio nagradu od milion i dva miliona dolara onima koji bi hakovali njihove sisteme.

Najveća verovatnoća je da nekoliko hakera u jednom trenutku naruši sistem i tako zaradi po 100.000 dolara svako ili po 150.000 dolara, ukoliko njihov “napad” preživi i rebutovanje sistema.

Da bi nagrada bila isplaćena, haker mora napasti preko interneta na osnovnom modelu Samsung 550 Chromebook-a sa Wi-Fi konekcijom.

“Verujemo da ova velika nagrada reflektuje izazov kakav je Chrome OS u poređenju sa tradicionalnim operativnim sistemima”, kaže Kris Evans, programer Google Chrome.

Ranija takmičenja – CanSecWest 2012. i Hack in the Box – bila su fokusirana na rušenje pretraživača Chrome, ali ne i istoimenog operativnog sistema.

Pwnium je počeo prošle godine kao alternativa Pwn2Own takmičenju.

Za neke komercijalne hakere koji prodaju tajne najvećim igračima u IT svetu, ova promena je dobrodošla, budući da je Pwn2Own promenio pravila tako da hakeri više ne moraju da demonstriraju svoje metode.

Za Pwnium takmičari mogu da sakriju svoje prave identitete. Jedan tinejdžer koji se predstavlja kao Pinkie Pie osvaja iz godine u godinu po 60.000 dolara.

Iako Google Chrome OS naziva najsigurnijim operativnim sistemom na tržištu, njegov udeo je tako mali da se još nije susreo sa pravim testom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: