Najdetaljnije do sada: Softver koji vas pretvara u crtani lik

Produkcijska kuća Disney kreirala je softver za prepoznavanje lica koji "hvata" ekspresije pa ih konvertuje ili pretvara u animaciju u realnom vremenu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.10.2015.

12:55

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Kada se nasmejemo ili napravimo neki drugi izraz lica, ono postaje popunjeno malim naborima koje pospešuju jasnoću trenutnih emocija. Iako je sama animacija kroz godine postala sve naprednija, još uvek je teško prekopirati male promene na licu koje ističu emotivno stanje nacrtanog lika.

Ipak, Disney je predstavio novi softver (Real-Time High-Fidelity Facial Performance Capture) koji uz pomoć posebnih kamera pretvara lice čoveka u animiranu masku koja reaguje gotovo u isto vreme kada snimana osoba menja izraz na svome licu.

Iako slična tehnologija već postoji, ona nije dovoljno posvećena detaljima kao nova Disneyeva. S druge strane, prrethodne tehnologije bile su u stanju da prate samo jedno lice, dok novi softver uspeva da prati i kopira više lica istovremeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: