Budućnost za gejmere je u... Africi?

Sve više firmi u istočnoj Africi razvija kreativne igrice za mobilne telefone i računare. Iako tržište raste, taj posao se još uvek ne isplati. Još uvek je to za većinu samo usputna zarada sa strane.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Linda Štaude, Najrobi (WDR) / iz / Urednik: Ivan Ðerkoviæ / dw.de

Sreda, 20.08.2014.

08:38

Default images

Ajn Matatu, jedan od ozloglašenih kenijskih vozača mini-buseva krstari ulicama. Na monitoru računara kojim upravlja 11-godišnju Kanini beli mini-bus juri i sakuplja poene. Kanini smatra da je to „kul“. Mora da izbegava prepreke. Teretni kamioni, motori, automobili… Iznenada izranja drugi mini-bus, crn kao ugalj. I to konkurentski. Sudar! Igra je gotova.

Virtuelna trka među kulisama Najrobija, glavnog grada Kenije, zove se „Ma3 Raser“. „Matatui taksisti voze kao ludaci“, objašnjava Mvaura Kikore ideju koja se krije iza igrice. Kikore je suosnivač firme „Planeta Rackus“, koja je u Keniji razvila jednu od prvih aplikacija za igrice, prenosi Dojče vele.

Prošle su tri godine od prve verzije. Jednostavno izdanje za jednostavne mobilne uređaje. Očekivanja i nisu bila baš suviše velika. „Smatrali smo da bi bilo super da igrica za prvih godinu dana bude skinuta 10.000 puta“, seća se Kikore. „A onda smo toliko skidanja imali već u prva tri dana. U prvoj godini bilo je ih preko milion.“

Igre kao kulturno dobro

Jednostavnih mobilnih telefona ima svuda u Keniji. Oko 80 odsto stanovništva koristi mobilne telefone u toj zemlji, u kojoj gotovo da i nema fiksne mreže. A to važi i za čitvu istočnu Afrike. Tržište raste velikom brzinom. „S tim smo računali“, kaže Danijel Okalani, šef firme „Kola Studios“ iz Ugande. „Nadamo se da će se pametni telefoni proširiti i brže nego svi drugi mobilni telefonii. Zbog toga pravimo aplikacije za mobilne telefone, a ne za internet ili za računare“.

Igrica „Ma3 Raser“

Firma „Kola Studios“ u ovom trenutku plasira na tržište više igrica: na primer „Mosquito Rush“, u kojoj igrač mora da spljeska što više komaraca. Ili tradicionalna igra karata u Ugandi koja podseća na igru „Mau Mau“. Na taj način firma čak daje svoj skromni doprinos očuvanju afričke kulture, kaže Okalani. „Sve što nije digitalizovano, danas se brzo zaboravi. Zbog toga želimo da održimo takve igre.“

Afrički junaci

Printscreen / play.google.com
Igrice iz Afrike razlikuju se u izvesnoj meri od konkurentskih iz Evrope ili Sjedinjenih Država, kaže i Mvaura Kikore. „Ali to ne mora da znači da su igrice namenjene samo Afrikancima. Teme su univerzalne. Mi imamo junake iz Afrike, pozadine su afričke ili se sve vrti oko Afrikanaca“, objašnjava Kikore.

Igrice samo za afričko tržište, to se još uvek ne računa. Većina Afrikanaca do sada nije mogla sebi da priušti ni najjeftinije modele pametnih telefona, a kamoli još da daje novac za igrice. Trgovine aplikacijama i platforme s kojih se mogu skidati igrice ionako su međunarodne. Konkurencija na tržištu je žestoka, objašnjava Kikore. „Niko na ovom kontinentu do sada nije mogao da zaradi za život od razvijanja igrica. Svi mi imamo naše poslove, a igrice pravimo usput.“

Mvaura Kikore zarađuje od jedne agencije za oglašavanje. Ali na tome to ne bi trebalo da se stane. On sada, zajedno sa svojim timom, razvija jednu pustolovnu igricu. Trebalo bi da ima deset nivoa, da bude potpuno trodimenzionalna i dovoljno dobra da bi igrači bili spremni da za dodatne sadržaje izdvoje novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: