Moto X će vas uvek slušati

Moto X, "prvi punokrvni Google pametni telefon", stiže početkom septembra u američke prodavnice, a kao jedan od glavnih aduta internet gigant navodi činjenicu da će vas uređaj "uvek slušati", odnosno da će u svakom trenutku moći da se kontroliše glasom.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 02.08.2013.

13:27

Default images

Moto X je prvi telefon koji je rađen "od nule" u Motorolinim laboratorijama, od kako je tu kompaniju kupio Google.

Nova "made in USA" perjanica na Android tržištu imaće ekran od 4,7 inča, kameru 10 megapiksela i verzija sa 16GB prostora za podatke koštaće 199 dolara (nažalost, još nije objavljeno kada će stići u Evropu).

Ipak, ni cena koja je bila adut pojedinih Nexusa, ni tehničke karakteristike, nisu ono zbog čega Google stavlja ovaj uređaj u prvi plan - glavna "kvaka" je "mod permanentnog slušanja" u kom telefon čeka čarobne reči "OK Google now", a zatim i glasovne komande svog vlasnika.

Sličan sistem Google koristi i za Google Glass.

"Google je prvi koji je komercijalizovao automobil koji sam upravlja, a ovo je prvi telefon koji sam upravlja", rekao je prvi čovek Motorle Denis Vudsajd.

Njegova namera je da ispravi sve greške koje je Apple napravio sa svojom "Siri", koja niti je konstantno dostupna, niti ima integraciju u dovoljno aplikacija.

Osim glasovnih komandi, Moto X će imati i osetljive senzore za pokret, pa će "cimanja iz zgloba" takođe menjati neke tastere.

"Veliki ekrani i glasovne komande. Ovo bi mogao da bude jedan od glavnih trendova sledeće godine", kaže analitičar IDC Fransisko Džeronimo za "Gardijan".

Ipak, glasovne komande dosad nisu imale mnogo uspeha, pa se mora istaći da je stavljanje baš njih u prvi plan pomalo rizičan potez. Verovatno su zato tu niska cena, kao i kampanja u kojoj se ističe činjenica da se ceo telefon proizvodi u SAD (nasuprot iPhoneu).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: