Zašto su japanke opasna obuća za leto?

Po dolasku toplih dana, žurimo da se oslobodimo "teške" obuće, tako da popularne japanke budu često jedan od naših prvih izbora. Ipak, imajte na umu da će vaši mišići na nogama biti znanto opterećeni u ovoj obući, jer jedino mala trakica u obliku slova "V" drži japanke na vašoj nozi. Zbog toga, vaši prsti na nogama se grče dok hodate, "terajući" mišiće i tetive da rade mnogo više nego obično. 

Izvor: B92

Četvrtak, 29.05.2014.

16:12

Default images

Porastom temperatura kod mnogih od nas javlja se želja i potreba da maknemo svoja stopala iz teške zimske obuće i izložimo ih prijatnim sunčevim zracima.

Upravo su japanke leti zbog toga za većinu nas najbolji i najjeftiniji izbor. Nažalost, koliko god jednostavne i praktične bile kao letnja obuća, nošenje japanki nosi čitav niz potencijalnih zdravstvenih problema. Donosimo vam nekoliko dobrih razloga zbog kojih biste ovoga leta trebalo da razmislite o nošenju neke čvršće obuće.

Sunđerasta podloga ne nudi nikakvu podršku za stopala

Japanke možda deluju mekano i udobno, ali vaša stopala u njima pre ili kasnije završe previše nagnuta prema napred zbog činjenice da japanke ne pružaju dodatnu podršku na zglobovima. Takva pozicija stopala vremenom počinje da stvara probleme s petama, prstima i lukom stopala.

Ravna peta napreže ahilovu tetivu

Stručnjaci tvrde da je obuća s blago povišenom petom idealna za zdravlje ahilovih tetiva. Kao što su previsoke štikle kroz duži vremenski period štetne za ahilovu tetivu, isti je slučaj i sa potpuno ravnim cipelama, jer iziskuju nepotrebno naprezanje stopala i nogu.

Nema podrške za zglobove

Nošenje japanki je glavni razlog za povećan broj uganuća zglobova tokom leta.

Bol u kukovima i donjem delu leđa

Nošenjem japanki kroz duži vremenski period menja se način na koji hodamo tako da nam se postupno skraćuju koraci, što može biti pogubno za kukove i leđa.

Nikakva zaštita od kamenja, blata, stakla ili cipela drugih ljudi

Stopala u japankama izložena su čitavom nizu opasnosti od oštrih i prljavih predmeta, zbog čega se drastično povećava šansa da naš nešto poseče, nagazi ili zgnječi.

izvor i foto: metro-portal; sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: