Presovanje ili feniranje kose: Šta je bolje?

Presovanje kose se vodi kao veoma štetno po kvalitet kose i prema nekim ranijim savetima ne treba presovati kosu češće od nekoliko puta mesečno, a smatralo se da je feniranje kose daleko bolje po vlas. Ovo mišljenje je bilo tačno sve do pojave keramičkih četki za feniranje kose i pre mode koja je donela izrazito ravnu kosu (pre nekoliko godina).

Izvor: Miloš Fijatoviæ

Utorak, 15.07.2014.

16:35

Default images

Pokazalo se u praksi da feniranje kose keramičkim četkama (koje se pri radu jako greju i vrlo su po tome slične presama i delimično i funkcionišu po tom principu) nije uopšte manje naporno za vlas, pa čak i da je u mnogim slučajevima štetnije od prese. One kose koje su insistirale na “ravnom prženju kose“ feniranjem su posle nekog vremena definitivno imale loš kvalitet.

Ukoliko se rešite da presujete kosu, a pri tom imate nameru da očuvate kvalitet kose, investirajte u neku malo kvalitetniju presu za kosu, a izbegavajte kineske prese koje znaju da budu preterano vruće i loše obrađene (kidaju vlas), zatim koristite proizvode za zaštitu kose od toplote, a oni će vam ujedno i pomoći da vam presovana kosa bude duže ravna. Presujte kosu koja je već osušena jer će vam na vlažnoj kosi biti potrebno više truda i vremena.

Presujte pramen po pramen, ali svaki samo onoliko puta koliko je potrebno da se on ispravi. Podesite što nižu temperaturu na presi (koliko će presa morati da se ugreje zavisi od kose). Protiv isušivanja kose koristite tretmane za suvu kosu.

Bilo da se opredelite za presovanje kose ili feniranje, probajte da u tome budete umereni, nemojte da kosu mučite baš posle svakog pranja-ostavite je da se nekad osuši prirodno. Negujte je i čuvajte jer samo ravna, glatka i sjajna kosa je ukras za vas, a oštećena kosa koje je ravna više podseća na slamu nago na ukras.

Miloš Fijatović,
frizerski salon ”Fijatović”

Foto: …lovemegan/flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: