Poljski jezik za posao u Engleskoj

U poljoprivrednom području istočne Engleske uslov za posao je postalo i znanje poljskog jezika.

Info

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2007.

14:02

Default images

Poslovi u poljoprivredi i prehrambenoj industriji u istočnoj Engleskoj su slabo plaćeni pa su se farmeri i prerađivači hrane oslonili na radnike iz Poljske i drugih istočnoevropskih članica Evropske unije.

Tako je poljski jezik postao dominantan među radnicima u poljoprivredi istočne Engleske.

Poslanik iz tog područja Malkolm Mos je otkrio "Dejli meilu" da su mu se "rođeni" Englezi žalili da ne mogu da se zaposle na farmama i industriji hrane jer je uslov znanje poljskog jezika.

Vlasnici farmi i fabrika hrane tvrde da su skoro svi zaposleni Poljaci i ako bi neko od Engleza hteo da radi skoro je nemoguće bez znanja poljskog jezika.

Od prijema Poljske u Evropsku uniju u Britaniju je došlo preko 700.000 Poljaka.

Procenjuje se da oni godišnje u Britaniji zarade oko četiri milijarde funti (šest milijardi evra), koje, mahom, šalju porodicama u Poljsku.

U Britaniji još od Drugog svetskog rata postoji velika poljska etnička zajednica pa, sa pridošlicama, u Kraljevstvu sada živi preko milion Poljaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: