NFL: Sejntsi obradovali Ameriku

Nju Orlins Sejntsi pobedili su Indijanapolis Koltse 31:17 (0:10, 6:0, 10:7, 15:0) i osvojili 44. Superboul, svoj prvi u istoriji.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Ponedeljak, 08.02.2010.

04:39

Default images

Cela Amerika je očekivala pobedu tima iz grada koji je 2005. opustošio uragan ‘Katrina’ i to se i desilo. Duel dva najbolja kvorterbeka u ligi pripao je Druu Brisu koji je sjajno odigrao, posebno u drugom poluvremenu i zasenio MVP-ja Pejtona Meninga koji je napravio jednu grešku koja je i donela pobedu Svecima.

Koltsi su bolje počeli utakmicu, poveli sa 10:0 u prvoj četvrtini, a odbrana tima iz Indijane, predvođena nedovoljno spremnim Dvajtom Frinijem i sjajnim Gerijem Breketom (13 obaranja) lako je zaustavljala napade Sejntsa koji su do kraja poluvremena uspeli samo da postignu dva fild gola. Čak je i trčanje Koltsa funkcionisalo. Iako su raninbekovi Indija bili najlošiji u ligi ove sezone, Džozef Adai je u Majamiju istrčao 77 jardi i TD u trećem periodu.

U nastavku meča povređeni zglob Frinija nije izdržao, a sa tim se raspala i odbrana Koltsa. Bris je u nastavku zaigrao mnogo bolje, skoro nepogrešivo je bacao uvukavši odbranu Indija u svoju mašineriju kratkih pasova. Do kraja meča bacio je dva tačdauna i izjednačio record Toma Brejdija po broju kompletiranih pasova u Superboulu (32). Kod rezultata 24:17, nešto više od tri minute pre kraja Mening je napravio svoju prvu grešku i bacio intersepšn koji je sjajni Trejsi Porter pretvorio u 74 jarda dug TD za nedostižnih 31:17. Potrer je i u finalu konferencija bio junak Sejntsa presekavši pas Breta Farva u završnici čime je omogućio produžetke svom timu.
ESPN
Dru Bris je meč završio sa 288 jardi i 32 kompletirana pasa od 39 bačenih i uz dva TD-a imao je ukupan rejting od 114,5 što je bilo dovoljno za titulu MVP-ja finala.

„Verovali smo u sebe i znali smo da je ceo grad, a možda i cela država iza nas. Dugo sam pokušavao da zamislim ovaj trenutak koji je bolji nego što sam očekivao“, rekao je Bris koji u plejofu nije bacio ni jednu presečenu loptu.

Pjer Tomas i Redži Buš istrčali su 30, odnosno 25 jardi. Markiz Kolston je na početku meča ispustio jedan sjajan pas, ali je do kraja odigrao bez greške uhvativši 83 jarda. Henderson je skupio 63, dok je Tomas uhvatio 55 i TD. Loptu u endzoni uhvatio je i Džeremi Šoki koji je 2008. osvojio prsten sa Njujork Džajantsima ali zbog povrede nije igrao u Superboulu.

Pejton Mening je kompletirao 31 pas od 45 bačenih za 333 jarda i po jedan TD i intersepšn. Pored već spomenutog Adaija, Donald Braun je istrčao samo 18 jardi. Dalas Klark je ponovo bio glavna meta Meningovih pasova, a tajt end Koltsa je uhvatio 86 jardi. Ostin Kuli je skupio 66 kao i Pjer Garson koji je uhvatio i jedini TD svog tima. Najmanje je pokazao prvi risiver ekipe Redži Vejn uhvativši samo 46 jardi.

"Ovo je neverovatno. Ko je pre četiri godine mogao i pomisliti da će se ovo dogoditi. 85 odsto grada bilo je pod vodom. Mnogi ljudi su ostišli ne znajući da li će se Nju Orlins ikada ponovo vratiti. Jednostavno smo se međusobno pogledali i rekli: 'Izgradićemo ga ponovo zajedno. Učićemo jedni od drugih. To je ono što smo radili u protekle četiri godine i ovo je rezultat te vere. Igrali smo za naš grad. Igrali smo za ceo region zaliva. Igrali smo za celu Sejnts naciju koja je bila iza nas sve vreme. "Who dat? Who dat? Who dat say dey gunna beat them Saints?", izjavio je po osvajanju Vins Lombardi trofeja Dru Bris.

Superboul je ponovo opravdao očekivanja. Ovaj, 44. po redu nije bio spektakularan, ali je bio veoma zanimljiv i kvalitetan. Dru Bris je sa svojim timom uspeo da savlada blagog favorita i legendu Pejtona Meninga, čoveka koji će sigurno ostati upamćen kao jedan od najboljih vođa na terenu i kvorterbekova svih vremena. Međutim, Superboul prsten je ono što QB čini večnim, a Mening trenutno ima samo jedan, baš kao i Bris.

"Sigurno da smo razočarani. Veoma razočarani. Sjajno je odigrao. Kornerbek je vraški dobro odigrao", kratko je prokomentarisao Pejton Mening posle poraza i intersepšna Trejsija Portera.

Veliko finale na stadionu 'San Life' u Majamiju gledalo je nešto više od 74 hiljade gledalaca i stotine miliona putem televizije u više od 30 zemalja sveta. Za šou na poluvremenu se pobrinula legendarna engleska rok grupa 'The Who', a zanimljivo je da je 30 sekundi reklamnog prostora tokom Superboula koštalo između 2.5 i 2.8 miliona dolara.

Džeri Rajs, Emit Smit, Rikej Džekson, Dik Lebo, Flojd Litl, Ras Grim i Džon Rendl su pre meča promovisani u NFL 'Kuću slavnih' u klasi 2010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: