Srpski fudbaleri osnovali sindikat

Sindikat profesionalnih fudbalera (SPF) pridružio se posle osnivačke skupštine Ujedinjenim granskim sindikatima Nezavisnost.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 11.03.2009.

15:19

Default images

Predsednik SPF Nezavisnost Mirko Poledica rekao je u sredu u Beogradu posle osnivačke skupštine da će cilj tog udruženja biti da građani Srbije koji igraju fudbal ostvare svoja zakonska prava. Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak rekao je da ta organizacija ima veliko iskustvo u drugim profesijama i da će brzo naučiti kako da rešava probleme i u fudbalu.

"Bio sam šokiran saznanjem šta se dešava iza onoga što mi kao gledaoci vidimo na stadionima. Ono šta su ti igrači pre i posle utakmice, to samo oni znaju, a mi smo odlučni da to prekinemo", rekao je Čanak novinarima.

SPF je dobio podršku Svetskog udruženja profesionalnih fudbalera (FIFPRO), čiji je predstavnik prisustvovao današnjoj skupštini.

"SPF ima dva resorna ministarstva, Ministarstvo sporta i Ministarstvo rada, ali niko od njih danas nije došao ovde, kao ni predstavnici Fudbalskog saveza Srbije (FSS). U neku ruku nam je drago zbog toga, jer znamo s kim imamo posla", rekao je Čanak.

Čanak je rekao da je cilj Nezavisnosti da probleme rešava "za stolom", ali da je potpuno spreman i za druge metode ako se problemi nereše.

SPF ima za sada 70 članova i 33 člana skupštine. Potpredsednik sindikata je Albert Nađ, a cilj udruženja je da uključi sve fudbalere i da se proširi i na Prvu ligu Srbije. Poledica je rekao da će na prvom sledećem okupljanju reprezentacije tražiti podršku iskusnijih igrača ovoj organizaciji.

"Ubeđen sam da će svi da nas podrže, jer su to iskusni fudbaleri koji igraju u inostranstvu i koji imaju bogata sindikalna iskustva", rekao je Poledica.
Čanak je kazao da je reprezentativac Srbije i štoper Mančester Junajteda Nemanja Vidić prikupio potpise podrške igrača svog kluba i poslao ga sindikatu.

SPF će na sledećoj sednici Izvršnog odbora, koja bi trebalo da se održi 12. maja, postati punopravni član FIFPRO, koji priznaju i FIFA i UEFA.

Predstavnik FIFPRO iz Škotske Entoni Higins rekao je da je Srbija važna fudbalska zemlja i da treba što pre da uhvati korak sa ostatkom Evrope.

"Imamo podršku i UEFA i FIFA, koji priznaju naše pravo da se organizujemo. Sindikat Srbije postaće naš član i ako bi se nekim slučajem fudbalske vlasti zemlje protivile osnovnim pravima, to znači da bi bili i protiv FIFPRO", rekao je Higins.

Poledica je novinarima rekao i da mu je generalni sekretar FSS Zoran Laković obećao podršku, ali niko iz FSS nije došao na skupštinu održanu u sredu. Predsednik SPF naveo je i da mnogi igrači nisu mogli da dođu jer su ih klubovi sprečili u tome i pretili im kaznama.

Čanak je istakao da je sve što ta organizacija želi da se poštuje zakon i da se ostvare građanska prava garantovana ustavom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: