MLS Kup 2009: Trijumf Reala iz Solt Lejk Sitija

Fudbaleri Reala iz Solt Lejk Sitija su novi šampioni MLS-a, amerilke lige “pravog” fudbala. Oni su u Sijetlu pobedili Los Anđeles Galaksi posle izvođenja penala, sa 5-4. U regularnom delu utakmice bilo je 1:1, isti rezultat je ostao i nakon produžetaka, i konačno, tek posle sedam serija jedanaesteraca Real je trijumfovao. Junak utakmice i MVP finala je golman Solt Lejka Nik Rimando koji je odbranio dva penala.

Izvor: Vladimir Oliæ

Sreda, 25.11.2009.

16:41

Default images

Fudbaleri Reala iz Solt Lejk Sitija su novi šampioni MLS-a, amerilke lige “pravog” fudbala. Oni su u Sijetlu pobedili Los Anđeles Galaksi posle izvođenja penala, sa 5-4. U regularnom delu utakmice bilo je 1:1, isti rezultat je ostao i nakon produžetaka, i konačno, tek posle sedam serija jedanaesteraca Real je trijumfovao. Junak utakmice i MVP finala je golman Solt Lejka Nik Rimando koji je odbranio dva penala.

Ovo je bilo jedno od najuzbudljivijih finala MLS Kupa do sada. Za razliku od ostatka sveta, u Americi se i u fudbalu igra plej-of, tako da MLS Kup predstavlja kulminaciju prventsva a ne kup u evropskom smislu takmičenja. Posle dve mizerne godine eskperimentisanja sa Dejvidom Bekamom, tri različita trenera u tom kratkom vremenskom periodu, sukoba između najvećih zvezda kluba i distrakcija u vezi sa Bekamovim selidbama u Milan, propraćeno negodovanjem navijača, izgledalo je da je ovo konačno prava godina za Galaksi. Ekipa iz Los Anđelesa je u finale ušla kao veliki favorit, a Bekam se nadao da će sa titulom moći da se iskupi za to što će klub ponovo ostaviti na cedilu, povratkom u Seriju A gde će igranjem pokušati da se izbori za mesto u reprezentaciji Engleske za Mundijal u Južnoj Africi. Međutim, Real je pametnom igrom i timskim konceptom zasluženo naneo Los Anđelesu četvrti poraz u finalima MLS Kupa, čime su se izjednačili sa Nju Inglandom kao najveći ‘luzeri’.

Galaksi je poveo krajem prvog poluvremena, golom Majka Megija u 41. minutu. Bekam je dugim pasom progirao Donovana, koji je u kontri privukao odbranu i onda poslao precizan centaršut na drugu stativu, gde je Megi uleteo u pravom momentu i sa par metara zakucao loptu u mrežu.

Solt Lejk je izjednačio u 64. minutu golom centarfora Robija Finlija. Posle gužve u šesnaestercu, traljave i dekoncentrisane odbrane Galaksija i nekoliko odbijenih šuteva, lopta se dokotrljala do Finlija, koji je sa ivice peterca završio posao.

Real je tokom većeg dela utakmice bio bolji i kompaktniji tim i zasluženo je pobedio. Ekipa iz Solt Lejk Sitija je kontrolisala loptu i ritam igre od početka do finiša, dok je Los Anđeles uglavnom igrao povučeno i pokušavao dugim loptama Bekama i brzim kontranapadima da dođe do gola. To im je i uspelo krajem prvog poluvremena, ali se u nastavku i pogotovo u produžecima, kao i kod penala, pokazalo da im je ponestalo energije. Real je imao 19 šuteva naspram samo 13 za Los Anđeles, a u prvom produžetku razlika u šutevima je bila frapantnih 8-1 u korit Solt Lejka. Real je par puta promašio gol sa bukvalno par centimetara, pogađavši spoljnu mrežu gola, tako da je navijačima bilo potrebno nekoliko sekundi da shvate da gola ipak nije bilo.
Nije lako igrati takav stil fudbala”, rekao je kapiten Solt Lejka Kajl Bekerman, radilica u stilu Žarka Đurovića, ali sa frizurom Sajdšou Boba iz ‘Simpsonovih’.

Nije lako stalno se braniti, to oduzima enegiju. Povrh toga, oni su onda išli na brze kontre. Puno trče u odbrani, pa onda sprintaju u napad. U drugom poluvremenu su stali i mi smo to iskoristili”, dodao je Bekerman.

Pored toga, iako trener Galaksija Brus Arena nije hteo to da prihvati kao izgovor, sa strane je izgledalo kao da je veći deo tima bolestan od prehlade ili gripa. Ukrajinac Dmitar ‘Dima’ Kovalenko, regularni starter Los Anđelesa, koji je pred početak sezone trejdovan upravo iz Solt Lejka i koji je ranije bio saigrač Rimanda i iz šampionskog tima DC Junajdeta id 2004. godine, nije ni igrao zbog gripa, a u svlačionici Galaksija su bukvalno svi igrači kašljucali i govorili promuklim glasovima.

U ovo doba sezone niko nikada nije 100% spreman”, rekao je Arena.
Tragičar meča bio je MVP regularnog dela sezone, Lendon Donovan, koji je u trećoj rundi penala, šutirao preko gola. Donovan je do pre ove utakmice bio ubitačan, pogodivši 21 od 23 penala u svojoj MLS karijeri, a ovo mu je bio prvi šut van okvira gola. Međutim, pre dve godine je imao priliku da penalom osvoji sa Galaksijem SuperLigu, turnir najboljih američkih i meksičkih klubova, u finalu sa Pačukom, ali je takođe promašio.

Kada je najvažnije, nervi prorade.

Kapiten El-Eja i američke reprezentacije je kasnije objasnio da je promašio zato što je bio preumoran posle 120 minuta fudbala i da nije bio dovoljno koncentrisan.

Penali su deo fudbala. Nemamo izbora, moramo da ih prihvatimo iako je jako teško izgubiti na ovja način. Kada bol zbog poraza malo utihne, shvatićemo da je ovo ipak bila odlična sezona za nas i idemo dalje”, rekao je Donovan.
Penali su počeli obećavajuće za El-Ej, jer je Bekam u prvoj rundi začuđujuće sigurno realizovao svoj šut. Stadion ‘Kvest Fild’ za podlogu ima najmoderniju verziju sintetičke trave ili tepiha, koja daleko bolje izdržava vlažnu klimu u zapadnom delu Amerike Kiša je pljuštala par dana za redom, da bi se na par sati pre utakmice konačno pojavilo sunce. Međutim, teren je sa te strane bio odličan za igru i oko tačke za jedanaesterac nije bilo blata ili rupa, koje su ranije služile kao izgovor za Bekamove čuvene promašene penale. U to smo se i lično uverili, zato što je MLS organizovao turnir za članove medija na “pravom” terenu glavnog stadiona, tako da smo samo par sati pre velike utakmice i mi imali priliku da izvodimo penale na tom istom golu.

Postoje velika mimoilaženja u mišljenju oko toga da li uopšte treba igrati velike utakmice na tepihu. Komesar Lige Don Garber je objasnio da su želeli da finale daju novom timu u Sijetlu, da bi pomogli njihovoj navijačkoj bazi da raste i da je nužno zlo što Saundersi igraju na tepihu, pošto dele ‘Kvest Fild’ sa Sihouksima iz NFL-a. Bekam se pre dve godine čudio da je moguće da toliki broj stadiona u MLS ima tepih i bio je nekarakteristično oštar u javnoj kritici upućenoj komesaru, rekavši da takvi uslovi uništavaju kolena.
Rimando važi za specijalistu za penale, jer je u svojoj karijeri zaustavio 16 od 49 jedanaesteraca, što je skoro neverovatnih 33%. Pre pet godina je osvojio šampionsku titulu sa DC Junajtedom, a te sezone je u legendarnom polufinalu Istoka protiv Nju Inglend, verovatno najboljoj MLS utakmici svih vremena, takođe odbranio dva penala i otvorio put ka tituli.

Ovaj šampionat mi je ipak poseban. Sa DC-jem je bilo drugačije, oni su legendarna ekipa, doajeni naše lige i lige i one svake godine očekuju da će uzeti titulu. Solt Lejk je ipak novi tim, osnovan pre samo pet godina. Niko od nas nije očekivao da ćemo uopšte ući u plej-of, a kamoli da ćemo ga osvojiti. Zato sve ovo ima posebnu draž”, rekao je Rimando posle utakmice.

Upravo tako. Real se bukvalno provukao u plej-of, ušavši u doigravanje u poslednjem kolu. Čak tri ekipe su imale isti broj bodova, ali je na kraju Real prošao zbog boljeg međusobnog odnosa u pobedama. DC Junajted je ispao zahvaljujući penalu dosuđenom protiv njih u 92. minutu, a dva minuta kasnije su pogodili stativu u poslednjem napadu u meču sa Kanzas Sitijem.

Sudbina je bila na našoj strani cele sezone”, rekao je Džejson Krajs, trener Reala i jedna od legendi Lige, koji je dugo bio najefikasniji strelac u istoriji takmičenja, sa 108 golova. Sada je pao na četvrto mesto, a vodi Haime Moreno iz DC-ja, sa 131 golom.

MLS je ove godine opet malo menjao sistem takmičenja. Tako su u plej-of ušle po dve najbolje ekipe Istoka i Zapada, plus četiri sledeće ekipe bez obzira na konferenciju. Real je ušao u plej-of kao osma ekipa, takmičeći se na Istoku. U prvoj rundi su izbacili važećeg šampiona Kolumbus Kru, predvođenog Argentincem Giljermom Barosom Skelotom, prošlogodišnjim MVP-jem MLS Kupa, pobedom u gostima sa 3:2. Onda su u finalu Istoka izbacili Čikago, predvođeni čuvenim Meksikancem Kuatemokom Blankom – opet u gostima, ali na penale gde je Rimando odbranio tri jedanaesterca i zamalo zaustavio još tri, bacavši se u pravu stranu. I konačno, u finalu su nadmašili Dejvida Bekama.

Mi se koncentrišemo na timsku igru. Nama ne trebaju skupi stranci i takozvane ‘zvezde’, mi smo kompaktna celina i igramo timski fudbal”, rekao je Bekerman posle utakmice.
Utakmica je odigrana pred preko 46.000 gledalaca, što je treće najposećenije finale u istoriji Lige. Rekord je finale iz 2002. između Galaksija i Nju Inglenda koje je na ‘Žilet’ stadionu pored Bostona posmatralo više od 61.000 gledalaca. Navijači su sve vreme stajali i pravili pravu evropsku atmosferu. Sijetl Saundersima je ovo prva sezona u ligi i za njih igraju Fredi Ljungberg, kao i legendarni američki golman Kejsi Keler, ali u ovom delu Amerike postoji druga tradicija fudbala, pre nego što je formiran MLS kao profesionalna liga. Recimo, njihovi navijači se pre utakmica okupljaju u centru grada i onda zajedno marširaju ka stadionu, sa bakljama, šalovima i pesmama. Pomalo začuđujuće, ali sem domaćih, na tribinama je bilo mnogo više navijača Solt Lejk Sitija nego Los Anđelesa. Njih smo ceo dan posmatrali u gradu kako u grupicama šetaju, pevaju i igraju se dobroćudnih turista.

Dejv Čekets, sadašnji vlasnik Reala i bivši predsednik Juta Džeza i Njujork Niksa, je konačno doneo prvu titulu u profesionalnom sportu toj saveznoj državi. On je dva puta bio na ivici titule sa Niksima ali je uvek gubio.

Objasnio sam našim igračima koliko je značajno biti ovako blizu titule. Moramo da pobedimo kada nam se ukaže šansa”, rekao je Čekets.

Krajs, kao odličan igrač u očajnim klubovima (Dalas i Solt Lejk u starim danima), koji nikada ništa nije osvojio, i sam je sve to znao i odlično je pripremio svoj klub.

Igrači su se puno trudili. Dve godine je ova grupa zajedno i imali smo viziju da stvorimo ovakav tim. Hvala igračima na trudu, veoma sam ponosan na njih”, rekao je Kraj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: