Novakov poraz – što te ne ubije, to te ojača

Kada je Rafael Nadal rušio carstvo Rodžera Federera na travnatim terenima Ol Ingland Klaba, bilo mu je potrebno tri godine da ga sruši.

Izvor: Saša Ozmo

Subota, 08.06.2013.

08:15

Default images

Svakim mečom bio je sve bliži – 2006. je izgubio sa 3-1, 2007. godine imao je brejk lopte na početku petog seta, ali ponovo je izgubio. Napokon, 2008. godine Nadal je pobedio Federera u finalu Vimbldona sa 9:7 u petom setu.

Novak Đoković pretrpeo je bolan, razarajući poraz u polufinalu Rolan Garosa, ali ko veruje u pravilnosti u sportu, veruje da Novak dogodine može da postane šampion u Parizu. Sada je bio veoma blizu, a koji su uzroci toga što nije uspeo da prevali poslednji stepenik do trijumfa?

U završnici meča Novaka je izdao udarac koji mu je i u prošlosti zagorčao život u važnim okršajima – smeč. Direktno ga je koštao pobede nad Nadalom na OI u Pekingu, a dobrim delom ’doprineo’ je i porazu od Federera na Vimbldonu prošle godine.

Iako je prvih nekoliko smečeva, takođe na značajnim poenima, uspevao da pretvori u poen, u samoj završnici to nije bio slučaj.

Pri vođstvu 4:3, uz brejk, na izjednačenju se ’upecao’ u mrežu posle smeča. Tu brejk loptu je spasao, ali je u nastavku izgubio gem, koji će se ispostaviti ključnim.
Beta/AP Photo/Michel Euler
Kod rezultata 7:6 za Nadala opet je odigrao dva neubedljiva smeča, bio je prvi poen u gemu, ali je uspeo da izvuče poen. Oni koji duže prate tenis znaju da se na takvim poenima gube mečevi, zato je taj poen bio tako bitan.

Međutim, na 8:7 Novak je smeč na prvom poenu poslao daleko u aut, bilo je jasno da Nadalove šanse znatno rastu. Kratkotrajni pad samopouzdanja izazvao je nedovoljno hrabar napad forhendom u sledećem poenu, a zatim je Đoković poslao dva preduga forhenda za kraj meča posle četiri sata i 40 minuta igre.

Drugi uzrok poraza jeste odvažnost i šampionski duh Rafaela Nadala. Kada je bio na konopcima, kada je Novak pretio da napravi dupli brejk u odlučujućem setu, odigrao je na sve ili ništa i – pogađao.

Bio je agresivniji, forhend paralelom bio je nepogrešiv, ali ono što upada u oči jesu ravni napadi iz bekhenda, čak i po paraleli, po kojoj jako retko napada bekhendom. Ta Nadalova sposobnost da se momentalno transformiše u drugog igrača u zavisnosti od toga šta situacija nalaže čini ga istinskim velikanom.
Beta/AP Photo/Michel Spingler
Često kažu da je za velike pobede potrebno malo sreće. Novak je nije imao. Poen u kojem se upecao na mreži izgradio je savršeno, pogodio je i taj smeč, ali nije uspeo da se zaustavi. Uz to, Nadal je nezanemarljiv broj loptica u petom setu vratio ramom reketa, što je moralo na nekom nivou da isfrustrira Đokovića.

Zatim, Novak sve do završnice četvrtog seta nije igrao svoju igru – čak i kada bi vezao nekoliko dobrih poteza, osećalo se da igra sa kočnicom. Niz od četiri gema kojim je osvojio drugi set, iako izvojevan odličnom igrom, više je podsećao npr. na prolazno ’ludilo’ tenisera poput Conge nego na promišljeni i metodični Đokovićev pristup.

Zapravo, svoj najbolji tenis Novak je pružio u finišu četvrtog i u petom setu. Tada se dobrim delom igralo pod njegovim uslovima, napokon je počeo da skraćuje uglove i da ustanovljava šablon koji je njemu odgovorao, a to su duboki spinovi na Nadalov bekhend i onda napad forhendom (insajd-aut i insajd-in forhendi bili su najbolji Đokovićevi udarci u meču).
Beta/AP Photo/Michel Spingler
Iako je na samom početku delovalo drugačije, Đoković kao i prošle godine nije ušao u meč onako kako je želeo. Bio je stegnut, bez raširenih ramena i osećaja pri udarcima koja ga krasi, a u pojedinim trenucima činilo se da nedovoljno upotrebljava spin, nije skraćivao uglove i tako je omogućio Nadalu da se komforno oseća i da vraća sve udarce sa 3-4 metra iza osnovne linije.

Faktor koji će mnogi prenebregnuti jesu Novakovi padovi na mentalnom nivou, koji se u ovakvim mečevima teško mogu nadoknaditi. Đoković je u drugom setu morao da odigra niz izvanrednih poena kako bi ’momentum’ vratio na svoju stranu, Nadal ga je držao onako kako tigar drži parče mesa.

Kada je psihičko preimućstvo početkom trećeg seta prešlo na Novakovu stranu, on ga je olako ispustio – sa dva preduga forhenda i nesrećnim autom (koji to i nije bio?) bekhend dijagonalom od 30:0 izgubio je četiri poena u nizu i dozvolio je Nadalu brejk. Iako mu Novak jeste mnogo pomogao greškama, i Rafael je na 30:30 poen dobio neočekivanim napadom iz bekhend paralele. Taj i još neki udarci dokaz su koliko je Nadal sa svojim timom promišljao o taktici. Posle tog brejka, set je pušten niz vodu, a Novak je na konferenciji to objasnio fizičkim padom.

Đoković ima neobičan mentalni sklop – olako je izgubio treći set, ali je uspevao da ostane u meču uprkos velikom broju neiznuđenih grešaka i ne baš najboljem govoru tela. To protiv Nadala retko ko može. Uz to, nije se predao ni kada je suparnik servirao za meč u četvrtom setu – tada je Novak odigrao svoj najbolji gem u meču, a zatim i besprekoran taj brejk.
Beta/AP Photo/Michel Euler
Na igri i stavu u petom setu Novaku se ne sme zameriti niti jednom rečju. Jednostavno, nedostajalo mu je sreće i Nadal je odigrao fantastično. Usuđujem se da kažem da je ovo bio najbolji Rafaelov meč u karijeri na Rolan Garosu, Novak je iz njega iscedio sve što Španac ume da uradi žutom lopticom.

Dvoboj Novakove bekhend dijagonale i Nadalovog forhenda mnogi su videli kao jedan od ključnih i bili su u pravu. Veliki broj razmena tog tipa završen je u Špančevu korist, da li njegovim vinerom po paraleli ili Novakovom greškom. U mečevima koje je dobijao Đoković je u tom segmentu pravio bitnu prednost.

Novakov ritern funkcionisao je sjajno tokom najvećeg dela meča, vadio ga je iz mrtvih i dovodio je Nadala do ludila. Ipak, tu je do izražaja dolazila i podloga – većinu Đokovićevih dubokih ili riterna pod noge Nadal verovatno na betonu ne bi vratio. Ovde jeste, a neretko je pravio i zapanjujuće vinere ili preuzimao inicijativu u poenu.
Beta/AP Photo/Michel Euler
Sunačno, suvo vreme išlo je u korist Nadalu, svi koji su nipodaštavali taj činilac neka ponovo odgledaju meč. Loptice su posle Rafaelovih spinova iz forhenda odskakale izuzetno visoko. U trenucima kada je Nadal diktirao šablone poena, mnoge je dobio upravo zahvaljujući Đokovićevoj nemogućnosti da se izbori sa spinovima protivnika.

To se najbolje vidi po neiznuđenim greškama bekhendom – Novak je upisao 28, a Nadal 14. Uz to je Đoković imao samo jedan viner više bekhendom (15-14). Ta statistika potpuno je neočekivana i jedna od važnijih za ishod. Naročito se Novak mučio sa bekhend paralelom, na koju se često nije nameštao adekvatno i koju je jako često grešio po širini jer nije ’čisto’ udario lopticu.

I Novak je pre meča rekao da je on Nadalu nezgodan suparnik jer je agresivan teniser, ali istovremeno može vrhunski da se brani. Sada se Novakove kontre iz defanzive, kojih smo se nagledali u njihovim prethodnim okršajima, mogu nabrojati na prste ruku – jedna je bila na set lopti u taj brejku četvrtog seta.
Beta/AP Photo/Christophe Ena
Da je izgubio sa 6:4 ili 7:5 u četvrtom setu, Đokovićev poraz bio bi poraz sa mnogo negativnih, poraz koji ne ukazuje na napredak, poraz kojim nije pređena nijedna stepenica na putu ka budućoj pobedi.

Ovako, Novak je pokazao srce šampiona, pao je u junačkoj borbi u kojoj je Nadal bio bolji za jednu tananu nijansu. Moglo je i drugačije da bude, imao je Đoković brejk prednosti u petom setu, ali setite se Australije prošle godine – imao je Nadal 4:2 i 30-15 u petom setu, promašio je lak bekhend i na kraju izgubio meč.

Sada se Nadalu vratilo na sličan način, ali Đoković je bio jako blizu. Jako blizu.

Ovo je možda i najteži poraz u Novakovoj karijeri, zato je pred njime sada veliki test. Uz pomoć svog tima i ostalih ljudi koji mu najviše znače, mora da pronađe način da ga što pre psihički i emotivno prebrodi. Lako neće biti, ali zato je Đoković najbolji teniser sveta i šestostruki Gren slem šampion.

Što te ne ubije, ojača te. Vidimo se na Vimbldonu.

Rafael Nadal – Novak Đoković 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3-7), 9:7:
Vineri forhendom: Đoković 28, Nadal 39
Vineri bekhendom: Đoković 15, Nadal 14
Neiznuđene greške forhendom: Đoković 34, Nadal 21
Neiznuđene greške bekhendom: Đoković 28, Nadal 14
Iznuđene greške forhendom: Đoković 10, Nadal 25
Iznuđene greške bekhendom: Đoković 15, Nadal 20
Asovi: Đoković 5, Nadal 6
Duple greške: Đoković 2, Nadal 3
Procenat ubačenog prvog servisa: Đoković 67%, Nadal 64%
Osvojeni poeni posle prvog servisa: Đoković 76-118 (64%), Nadal 73-102 (72%)
Osvojeni poeni posle drugog servisa: Đoković 30-57 (53%), Nadal 35-58 (60%)
Najbrži servis: Đoković 205 km/h, Nadal 199 km/h
Prosečna brzina prvog servisa: Đoković 184 km/h, Nadal 179 km/h
Prosečna brzina drugog servisa: Đoković 143 km/h, Nadal 139 km/h
Poeni na mreži: Đoković 32-50 (64%), Nadal 15-26 (58%)
Brejk lopte: Đoković 5-9 (56%), Nadal 8-16 (50%)
Poeni na ritern: Đoković 52-160 (33%), Nadal 69-175 (39%)
Ukupno vinera: Đoković 54, Nadal 61
Ukupno neiznuđenih grešaka: Đoković 75, Nadal 44
Ukupno osvojenih poena: Đoković 158, Nadal 177

Kakvo je Vaše mišljenje – koji su osnovni uzroci Novakovog poraza? Hoće li Đoković sledeće sezone osvojiti Rolan Garos?

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

245 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: