Svetsko prvenstvo u skijanju, Sent Moric, Švajcarska

Miloš Šaranović
Podeli

Od 2. do 16. februara u švajcarskom zimskom centru održava se 28. svetski šampionat u alpskom skijanju. Sent Moric je domaćin najboljim skijašicama i skijašima sveta treći put. Na ovakvim takmičenjima nezahvlno je bilo šta predviđati, ali se očekuje da se u muškoj konkurenciji domaćini, Švajcarci, potrude da budu uspešniji od Austrijanaca.To, naravno neće biti lako, ali će Kuše, Defago i Fon Grinigen imati podršku navijača u borbi sa fenomenalnim 'Vunder' timom. Posle oporavka Hermana Majera, austrijski tim je jači nego ikada, uz kralja Stefana Eberhartera i Valhofera u brzinskim disciplinama i nekoliko odličnih slalomaša i veleslalomaša, predvođenih Šenfelderom i Prangerom. I na prošlom Svetskom šampionatu Austrijanci su bili daleko najuspešniji, osvojivši 11 medallja, tada su Švajcarci imali tri odličja, a među uspešnijim reprezentacijama bili su Francuzi i Norvežani. Danas Francuzi imaju Koviljija, koji bi mogao do medalje u veleslalomu, i Vidala, koji odavno nije pobedio u slalomu, ali je na Olimpijskim igrama pokazao da se ne plaši velikih trka. Norvežane predvodi veliki Ćetil Andre Omot, uz još jednog univerzalca,  Lase Ćusa, a u slalomu se nadaju da će Hans Peter Buras biti uspešan. Italijani su u Sent Antonu, 2001. godine bili slabi, a sada mogu da očekuju nešto više od Roke u slalomu. U toj disciplini medalji se nadaju i Hrvati, njihov adut je Ivica Kostelić, i Finci koji imaju Kalea Palandera, pobednika poslednja dva slaloma za Svetski kup. Ali i u slalomu i u veleslalomu na svetskim prvenstvima česta su iznenađenja, pa će i ostali takmičari iz 'prvih trideset' u Svetskom kupu imati svoju šansu. U skijaškoj Formuli 1, spustu, biće iznenađenje ako zlato ne ode u Austriju, u ostalim disciplinama biće neizvesno. Ne treba zaboraviti ni Slovence, slabiji su nego pre nekoliko godina, ali su na poslednjim šampionatima, po pravilu, osvajali po neku medalju.

Kod žena postoje tri takmičarke od kojih se 'sa sigurnošću' mogu očekivati medalje. Hrvatica Janica Kostelić, pošto je na Olimpijadi u Solt Lejk Sitiju pokupila skoro sve medalje sada dominira i u Svetskom kupu, u slalomu, veleslalomu, superveleslalomu i kombinaciji može i do zlata, a sigurno do nekog mesta na pobedničkom postolju. Teško da će ponoviti uspeh sa Igara (tri zlata), ali kada se o Janici Kostelić priča, sve je moguće. Šveđanka Anja Person biće joj veliki rival u slalomu, možda i favorit u veleslalomu, a Italijanka Karen Pucer će se boriti za zlato u veleslalomu i superveleslalomu. Obe brzinske discipline, su potpuno neizvesne, Francuskinja Montilje i Kirsten Klark iz SAD će se boriti sa Austrijankama i Švajcarkinjama. A, naravno, kao i u muškoj konkurenciji, najveća borba očekuje se između skijašica iz ove dve dršave. Domaće imaju Sonju Nef, jednu od najboljh veleslalomašica sveta i Korinu Rej Bele u spustu, a Austrijanke, Mihaelu Dorfmajster, Renate Gečl, Aleksandru Majsnicer, Nikolu Hosp, u svakoj disciplini po neku kandidatkinju za pobedu. Tu su, naravno i Nemice,  Martina Ertl i Hilde Gerg, Tanja Putiainen iz Finske, Slovenke, Kanađanke... I, naravno, pravilo da velika takmičenja stvaraju velike zvezde.

raspored takmičenja:

nedelja, 2. februar, superveleslalom (muškarci)
ponedeljak, 3.februar, superveleslalom (žene)
četvrtak, 6. februar, kombinacija (muškarci)
subota, 8. februar, spust (muškarci)
nedelja, 9. februar, spust (žene)
ponedeljak, 10. februar, kombinacija (žene)
sreda, 12. februar, veleslalom (muškarci)
četvrtak, 13. februar, veleslalom (žene)
subota, 15. februar, slalom (žene)
nedelja, 16. februar, slalom (muškarci)

ranija prvenstva:

1931. Miren, Švajcarska
1932. Kortina D' Ampeco, Italija
1933. Insbruk, Austrija
1934. Sent Moric, Švajcarska
1935. Miren, Švajcarska
1936. Insbruk, Austrija
1937. Šamoni, Francuska
1938. Engelberg, Nemačka
1939. Zakopane, Poljska
1950. Aspen, SAD
1954. Are, Švedska
1958. Badštajn, Austrija
1962. Šamoni, Francuska
1966. Portiljo, Čile
1970. Groden, Italija
1974. Sent Moric, Švajcarska
1978. Garmiš Partenkirhen, Nemačka
1982. Šladming, Austrija
1985. Bormio, Italija
1987. Kran Montana, Švajcarska
1989. Vejl, SAD
1991. Zalbah, Austrija
1993. Morioka, Japan
1996. Sijera Nevada, Španija
1997. Sestrijere, Italija
1999. Vejl, SAD
2001. Sent Anton, Austrija

osvajači medalja iz Sent Antona, 2001.:

žene:
spust: Dorfmajster (Austrija), Gečl (Austrija), Hereger (Austrija)
superveleslalom: Kavenju (Francuska), Kostner (Italija), Gerg (Nemačka)
veleslalom: Nef (Švajcarska), Pucer (Italija), Person (Švedska)
slalom: Person (Švedska), Zajoni (Francuska), Berntsen (Norveška)
kombinacija: Ertl (Nemačka), Sponring (Austrija), Pucer (Italija)

muškarci:
spust: Trinkl (Austrija), Majer (Austrija), Ekert (Nemačka)
superveleslalom: Ralvs (SAD), Eberharter (Austrija), Majer (Austrija)
veleslalom: Fon Grinigen (Švajcarska), Omot (Norveška), Kovilji (Francuska)
slalom: Mat (Austrija), Rajh (Austrija), Kunc (Slovenija)
kombinacija: Omot (Norveška), Mat (Austrija), Akola (Švajcarska)

brojevi, Sent Moric, 2003.

100.000 gledalaca
13.000 akreditovanih zvaničnika, novinara i sponzora
400 sportista
68 država
2.000 novinara
1.500 volontera koji pomažu organizatorima
450 sati televizijskih prenosa
10 takmičenja
budžet od 80 milona CHF

Sport

Svetsko prvenstvo u skijanju, Miler i Kostelićeva najbolji!

Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju, održano u Sent Moricu, proteklo je u znaku austrijske selekcije u obe konkurencije, odličnog Bode Milera i Janice Kostelić. U zemljama gde se skijanje smatra nacionalnim sportom i gde se u skijanje ulaže dosta novca, TV prenosi iz Sent Morica izazivali su veliku pažnju, a kao i posle svakog velikog takmičenja, neki su ushićeni, a neki razočarani. Domaćini, Švajcarci, su bili odlični, na uslove u mondenskom Sent Moricu niko nije imao primedbe, staze su bile sjajno pripremljene...

sreda 19.02. 19:24 Komentara: 0

Paunović: Druga liga je prolazna stanica za mene

Fudbaleri Tenerifa posle smene trenera Evalda Linena, u poslednja 4 kola pružaju igre koje ih približavaju jedinom cilju – povratku u primeru. Fudbaler Atletika na privremenom radu u "sekundi" Veljko Paunović, za B92 u svom fudbalskom dnevniku govori o sve boljim rezultatima svog tima, svojim igrama, kvalitetu 2.španske lige, Real Sosijedadu, i značaju postavljenja Radomira Antića na mesto trenera Barselone...

sreda 19.02. 14:51 Komentara: 2

"Olako obećana brzina"

Dvadesetak dana je prošlo kako su u Košarkaškom savezu bivše Jugoslavije najavili razgovore sa čelnicima španske ACB lige, sa ciljem da se treneru Unikahe, Božidaru Maljkoviću omogući da vodi naš nacionalni tim.
Velika tenzija da se do kraja januara objavi ime selektora, sada je dobila opuštenu februarsku epizodu u kojoj se za sada ni ne pominje kada će početi pregovori sa Špancima.
O problemu selektora za B92 govore srpske i crnogorske NBA zvezde, Divac, Stojaković, Radmanović i Drobnjak.

ponedeljak 10.02. 18:38 Komentara: 34