Novak Đoković – savršen pečat na sezonu iz snova

Izvor: Saša Ozmo

Ponedeljak, 23.11.2015.

12:00

Default images
Getty Images

U finalu završnog Mastersa u Londonu Novak Đoković još jednom je ubrao plodove napornog rada, brojnih uspeha i aure nepobedivosti koju je stvorio u 2015. godini. Rodžer Federer ponovo je izgubio mentalnu bitku sa Novakom u velikom meču, pa je srpski teniser postao prvi čovek u istoriji sa četiri uzastopne titule na završnom Mastersu – 6:3, 6:4.

Obojica su nervozno počeli meč, ali slično kao u prvom setu finala US opena, Federer je bio taktički neodlučniji. Zbog nešto sporije podloge Federer nije mogao toliko često da izlazi na mrežu, sa osnovne linije bio je nesiguran (naročito na bekhendu), a osim u dva navrata, Novak je uspevao adekvatno da se izbori sa Rodžerovim nezgodnim, niskim bekhend slajsovima.

Đoković nije pogađao blizu linija kao u meču sa Nadalom, ali imao je jasnu strategiju i znatno veći broj loptica slao je Federeru na bekhend dajući tako sebi vremena da uđe u ritam koji želi. Čak 70% bekhenda srpski teniser igrao je po dijagonali, tj. u bekhend rivala.

Ipak, ono što je odlučilo prvi set bio je servis – Novak je nadmašio Švajcarca u raznovrsnosti početnog udarca. Dva puta, i to u vrlo važnim trenucima na 30:30 u gemu, odservirao je as slajs-servisom pod neverovatnim uglom, kikom je Rodžeru onemogućavao momentalne napade, a jednom je napravio i as drugim servisom. Uopšte, u celom meču Novak je igrao izuzetno na drugi servis i osvojio je 84% poena (16-19).

U drugom setu Federer je podigao procenat prvog servisa, i kvalitet meča generalno se poboljšao, a Novak je ostao miran. Tu se dobro videla i jedna od osnovnih razlika između Đokovića i ostalih u ovom trenutku – Novak je postojano držao nivo igre, bez vidljivih oscilacija, dok su poneki blistavi viner Federera pratile jedna ili dve olake greške.
Getty Images
Ogromno Đokovićevo samopouzdanje naročito je došlo do izražaja u dva trenutka – u petom gemu, pri vođstvu Federera 3:2, Švajcarac je dobio izvanrednu razmenu za 15:15, a publika je eksplodirala kao da je u pitanju bila brejk lopta. Novak nije paničio, već je osvojio sledeća tri poena i gem.

Druga situacija još je ilustrativnija – Đoković je pri vođstvu 4:3 došao do tri vezane brejk lopte, ali Federer se izvukao preciznim servisima i ponovo gledaoce u u O2 Areni doveo do ekstaze. Izuzetno nelagodna situacija za Novaka, iako nije imao realnu šansu ni na jednoj brejk lopti, postala je još nelagodnija kada je u prvom poenu sledećeg gema čelendž pokazao da je njegov as u stvari promašeni prvi servis.

Međutim, Đoković je opet ostao pribran, i u prvom udarcu posle drugog servisa spustio bekhend paralelu na samu liniju. Tim udarcem utišao je publiku, vratio psihičko preimućstvo na svoju stranu i do kraja je uzeo gem bez izgubljenog poena, uz još jedan briljantan viner bekhend paralelom.

Bilo je jasno da je Novak podigao borbenu gotovost na maksimumu, karakteristično se “ukopavao“ za riterne u sledećem gemu i došao je opet do brejk lopti, koje su ovoga puta značile i meč lopte. Prvu od dve Federer je spasao, ali na drugoj su mu nervi ponovo popustili u važnom trenutku meča sa Đokovićem. Statistički, Rodžer pravi duplu grešku na brejk lopti samo jednom u 24 meča i nije slučajno što se to desilo baš protiv Novaka.

Lopta je na drugom servisu završila prilično u autu, dupla greška inače nije najprigodniji način da se završi turnir i sezona, ali sada zapravo jeste – ona verno prikazuje strah koji u ovom trenutku protivnici osećaju kada je sa druge strane mreže Đoković. Ništa manje važnu pobedu Novak je ostvario u polufinalu. Ako je finale bilo bitka živaca i rovovska borba, Đoković je u polufinalu ’samleo’ Nadala igrom koja je najbliže poeziji što sport može da dosegne.

Posle Nadalovih pobeda nad Vavrinkom i Marijem i Đokovićeve blede igre u grupnim mečevima sa Federerom i Berdihom, ponovo se posle nekog vremena osećala tenzija pred srpsko-španski duel, a nije bio mali broj onih koji su predviđali iznenađenje i Rafinu pobedu.

Nije moglo biti dalje od nje, a krajnji rezultat 6:3, 6:3 u stvari i ne oslikava Novaku superiornost u tom meču. Izašao je Đoković na teren “pucajući iz svih oružja“, a u drugom gemu napravio je brejk bez izgubljenog poena tako što je napravio četiri vinera, a da pri tom rival nije bio niti jednom blizu loptice. Verovatno najbolji gem ove sezone.

Novaka kao da je nešto naljutilo, igrao je agresivnije nego uobičajeno (forhend je udarao mnogo brže od Rafe) i taj početak meča podsetio je na poslednji set finala US opena 2011. godine – Nadal je samo nemo gledao dok je Đoković crtao po terenu.

Receptom koji je prvi put uspešno primenio 2011. godine, dubokim bekhend dijagonalama u protivnikov forhend, Đoković je izbacio Nadala iz komforne zone, terao ga u defanzivu i dilemu na koju će stranu lopta.

Posle su greške postale nešto češće, ali Novak je do tada već potpuno kontrolisao poene i Nadalu nije bilo povratka. U Đokovićevim gemovima nijednom se nije stiglo ni do ’djusa’, a na sve što je dolazilo sa drug strane Novak je imao odgovor, uključujući i Nadalov servis u telo koji mu je u prethodnim mečevima doneo dosta poena. Tako je Novak Đoković sezonu iz snova završio na prikladan način – ubedljivo, bez izgubljenog servisa pobedio je dvojicu najvećih suparnika i izjednačio se u međusobnom skoru sa njima (23-23 sa Nadalom, 22-22 sa Federerom).

Takođe, Novak je postao prvi teniser u istoriji koji je četiri puta osvojio završni Mastersa, a ovo mu je bio 11. trofej u sezoni i ukupno 59. u karijeri. Počev od 2011. godine, Đoković je osvojio 41 titulu, uz procenat pobeda od 90% (362-41) i čak 80% u duelima sa Top 10 igračima (119-30).

Interesantan je i podatak da je Đoković 17. put u karijeri osvojio trofej tako što je savladao barem trojicu igrača iz Top 10 – Federeru je to pošlo za rukom 14 puta, a Nadalu 10.

Na kraju – 11 titula, uključujući tri Gren slema i šest Mastersa (plus završni), skor 82-6 (31-5 protiv Top 10), osvojenih 16.585 ATP bodova i od turnira zarađenih 21.646.145 dolara.

U 2015. godini prisustovali smo istoriji tenisa i istoriji sporta – pitanje je da li ćemo i kada biti svedoci ičega sličnog. O sezoni iz snova pisaćemo i govorićemo narednih dana, a za sada je dovoljno reći: Novače, naklon do poda.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: