Rumunija: Kum i Korleone, 16 ili 18 klubova?

Ovo je priča o agoniji u rumunskom fudbalu, ali ne samo u njemu. Sličnosti sa drugim zemljama u regionu sigurno neće biti retke.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.06.2013.

19:12

Default images

Svaki put kada užasnuti pogledamo u stanje u srpskom fudbalu, neko nas sa strane podseti da može i gore.

Rumunski ljubitelji fudbala ni danas, 23 dana pred početak nove sezone, nemaju pojma ni koliko klubova će im igrati u prvoj ligi.

Rumunska Liga 1 je ne tako davno provela pola decenije među deset najboljih na UEFA listi, a dve godine je bila na poziciji 7, ali su finansijski problemi doveli do toga da za dve godine padne sa osmog na 22. mesto, ispod HNL.

Još tokom nedavno završene sezone bilo je jasno da je postkomunistička renesansa Rapida završena, treći klub Bukurešta je bankrotirao i preselio se u drugi rang.

Na ivici života je i veliki Dinamo Bukurešt i, pretprošli šampion Ocelul Galaci, što je posebno neobično, CFR Kluž, troostruki prvak i učesnik Lige šampiona u poslednjih 6 godina. Njihov gradski rival Univerzitatea je, međutim, klub koji je rumunsku ligu doveo u haos.
NordNordWest
Univerzitatea Kluž nije dobila licencu za takmičenje i čeka odgovor na žalbu koju je poslao sudu za sportsku arbitražu u Lozani. Njihov raniji vlasnik Florijan Valter preselio se u Petrolul Ploješti, poveo za sobom većinu najboljih igrača transilvanskog kluba, sa novom ekipom osvojio kup i treće mesto, i sada odlučio da se vrati preko Karpata.

Problem je u tome što sada FS Rumunije, čelnici lige i predstavnici klubova ne mogu da se dogovore da li da u novom šampionatu najviši rang čini 16 ili 18 klubova.

Naime, po rezultatima na terenu iz lige su ispali Konkordija Kjažna, Turnu Severin, CSMS Jaši i Glorija Bistrica. Njihova mesta zauzimaju po dva najbolja iz obe grupe druge lige, Botošani, Sađeata Navodari, Korona Brašov i ACS Poli Temišvar.

Rapid je zauzeo osmo mesto, ali će zbog nedobijanja licence i on u drugu ligu, a Univerzitatea je bila dvanaesta. Ako ni oni ne budu igrali Ligu 1, u njoj bi ostalo 16 klubova i bilo bi logično da se sa toliko igra, ali postoji pritisak da se u ligu ubace još dve ekipe, po receptu koji bio kod nas izvesno bio primenjen

Još nije odlučeno da li bi to bili Konkordija i Turnu Severin, kao bolji od četiri ispala tima, ili Delta Tulčea i Damila Mačiuka, koji su u grupama druge lige zauzeli treća mesta. Pominje se opcija i plej ofa između dva ili četiri tima smeštena ispod crte, posebno ako univerzitateina žalba bude usvojena.

"Jel se nekome žuri? Nama ne"

Iako je cajtnot očigledan svima u klubovima, koji treba da se spremaju za takmičenje, a posebno onima koji budžet treba da prilagode prvoj ili drugoj ligi, čelnicima rumunskog fudbala se uopšte ne žuri. Odluku su odložili do sednice zakazane za 6. jul, samo dve nedelje pred start sezone.

Ima dovoljno vremena”, smatra predsednik FS Rumunije Mirčea Sandu. “Moj savet svim klubovima koji još ne znaju koju ligu će igrati u novoj sezoni je – budite spremni na sve. Mi možemo odluku da donesemo i 20. jula”.

Dodatni problem za rumunski klupski fudbal je loš odnos dva ključna čoveka, Sandua i predsednika Profesionalne fudbalske lige Dumitrua Dragomira. Nadimci “Kum” (Sandu) i “Korleone” (Dragomir) dovoljno govore o dva ključna čoveka rumunskog fudbala.

Njih dvojica su ove nedelje izvedena na sud, jer ih je druga Univerzitatea, ona iz Krajove, tužila zbog blokade koja je nad klubom sprovedena. Klub iz Krajove ostao je bez 39 igrača, bez ijednog evra odštete, i sada od FS Rumunije traži 53 miliona evra.

Ipak, čeka ih nešto još neugodnije, tužbu protiv njih sprema DNA (Nacionalni direktorat za borbu protiv korupcije). Navodno, oni su novac od TV prava za sezonu 2010/2011 namenjen grupi elitnih klubova (Steaua, CFR, Unirea Urzičeni, Ocelul, Glorija Bistrica) uplaćivali na račune koji nisu zvanični računi tih klubova. Najekstremniji je slučaj Glorije, čiji novac je legao na račun Sanduove supruge Elizabete.

Razlog za takvu praksu je izbegavanje poreza, a posebno je korisno to raditi kada su klubovi pod blokadom – ako bi neko blokiranoj Univerzitatei iz Krajove uplatio novac na zvanični račun, on bi odmah završio u državnom budžetu.

Posao za DNA neće biti lak – Kuma i Korleonea mnogi optužuju za učešće i podsticanje korupcije u rumunskom fudbalu već duže od decenije, ali niko ništa nije uspeo da dokaže pred sudom. Sandu je na funkciji još od 1990, a Dragomir od 1996, potpuno u skladu sa praksom u FIFA. Sve izbore, na kojima su im obično protivkandidati legendarni fudbaleri, lagano su dobili, zahvaljujući kontroli izbornih tela.

"Na brzinu uzmi lovu i briši, još dok ide predstava"

Beta/AP
Rumunski fudbal posle pada komunizma brzo je ušao u vezu sa sumnjivim kapitalom. Treba li vam bolji primer od Điđija Bekalija, vlasnika Steaue, koji je nedavno uhvaćen u pokušaju bekstva i sproveden na trogodišnju robiju?

Bekali je zatvoren zbog utaje poreza pri kupovini nekretnina, ali je dokazano da je falsifikovao dokumente vezane za fudbal, a pre dve godine ponudio je premije Univerzitatei ako u gradskom derbiju oduzme bodove CFR Klužu, rivalu za titulu. Bekali je bar prema svom klubu bio dobar (a i UEFA ih je kaznila samo uslovno) – ostali biznismeni su svoje često uništavali.

Videli ste priču o Florijanu Valteru i njegovoj šetnji između Kluža i Ploještija. Dan Avramesku je kupio Ocelul, napravio od njega šampoiona države i onda povukao finansijsku pomoć, dovodeći ga na ivicu egzistencije. Rapidovo ispadanje uprkos osmom mestu posledica je mahinacija gazde Georgea Kopoša.

Pobednik u ovoj kategoriji ipak je Dumitru Bučaru, koji je iz opštinske lige doveo Unireu iz bukureštanskog predgrađa Urzičeni do prve lige 2006, zatim i titule 2009. Onda je uzeo novac od UEFA za učešće u elitnom takmičenju, platio lične dugove i odlučio da ugasi klub. Unirea ne postoji od 2011.

Dok su rezultati pokrivali probleme, kao sredinom prošle decenije, pozicija čelnika nacionalnog fudbala je bila čvrsta. Posle niza loših sezona i na klupskom i na reprezentativnom nivou (posle 2000. propušteno 5 velikih takmičenja, a jedino učešće na EP 2008 nije donelo nijednu pobedu) mnogi očekuju da će koliko u septembru uslediti promene, makar kao posledica sudskog procesa.

Pre nekoliko godina Rumunija je bia pozitivan primer u regionu, u kojem su Ferencvaroš, CSKA i AEK izbačeni iz prve lige zbog dugova, Olimpija je bila ukinuta, a Zvezda i Hajduk se održavaju iznad površine na samo nama znane načine. To je ostvarila zahvaljujući tome što je najveća država regiona (23 miliona ljudi) i zato što su novi bogataši želeli da učestvuju u privatizaciji klubova i ulažu u sport.

Onda se ispostavilo da su ulaganja bila samo privremena, dok im osnovne delatnosti ne bi upale u problem, pa su onda bukvalno isisavali novac iz fudbalskih klubova, uništavajući ih na taj način. Sada izgleda da najveća država postaje lagano najveći fudbalski problem regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: