Slučaj Parma: Kako je propao fudbalski velikan

Italijanska Serija A odavno više nije na nivou na kojem je bila početkom veka, a razloga za takvo stanje je mnogo. Afera Kalčopoli uzdrmala je nekada najjaču i najatraktivniju ligu na svetu, finansijskih sredstava sve je manje što se odražava i na rezultate. Juventus je godinama dominantan na ’Čizmi’, ali je daleko od uspeha u Evropi, dok sve manje vrhunskih igrača odlučuje da karijeru nastavi u nekom od italijanskih klubova.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Subota, 21.02.2015.

11:00

Default images
YTSS

Poslednji u nizu negativnih primera jeste slučaj fudbalskog kluba Parma, dvostrukog šampiona Kupa UEFA, vicešampiona Kalča i višestrukog osvajača Kupa i Superkupa zemlje. Parma je u velikim finansijskim problemima zbog čega je klub početkom januarau, već drugi put prodat za samo jedan evro u poslednja dva meseca!

Sudbina miljama daleko od onog velikana koji je pre 20 godina smatran jednim od ’Sedam sestara’ italijanskog fudbala uz Juventus, Milan, Inter, Lacio, Fiorentinu i Romu. ’Mlekadžije’ su beležile fenomenalne rezultate zahvaljujući mnogim vrhunskim igračima, među kojima su se izdvajali Dino Bađo, Faustino Asprilja, Tomas Brolin, Hristo Stoičkov, Huan Sebastijan Veron, a kasnije i Ernan Krespo, Đanfranko Zola, Enriko Kijeza, Fernando Kouto, Đanluiđi Bufon, Lilijan Tiram i Fabio Kanavaro.

Međutim, sve se promenilo 2003. godine kada je kompanija „Parmalat“ bankrotirala zbog velikih dugova i pronevere novca. Kasnije je otkriveno da je bankovni račun kompanije na kojem je bilo skoro četiri milijarde evra falsifikat, pa je tadašnji premijer Silvio Berluskoni pokrenuo istragu i imenovao Enrika Bondija da spasi proizvođača prehrambenih proizvoda. Stotine hiljada investitora nepovratno je izgubilo novac, fabrika je zvanično bankrotirala, ali je Vlada iskoristila termin „commissariamento“ kako bi zadržala grb.
Beta/AP Photo/Marco Vasini
Bondi je kasnije postao predsednik „Parmalata“, a kompanija „Eventi sportivi“ imala je stoprocentno vlasništvo nad klubom u narednih nekoliko godina. Krajem januara 2007. godine inženjer Tomazo Đirardi kupio je Parmu za manje od tri miliona dolara i bio većinski vlasnik sve do sredine nove decenije. Među ostalim akcionarima bili su Banka Monte Parma, Marko Ferari, bivši potpredsednik Dijego Penokio, Alberto Rosi, Alberto Volpi itd.

Dugovi su se gomilali, zbog neplaćanja poreza tim iz istoimenog grada ostao je bez licence za evropska takmičenja, da bi mu početkom aktuelne sezone bili oduzeti bodovi jer nije izmirio neisplaćene zarade igračima i trenerima.

Rešenje se nije naslućivalo i usledila je nova prodaja – 19. decembra prošle godine Đirardi ga je za samo jedan evro ustupio albanskom naftnom tajkunu Rezartu Tačiju. Tači je već bio poznat jer je Berluskoni odbio njegovih 700 miliona evra za Milan koji je kasnije sponzorisao, ali i po nelegalnom poslovanju.

Optužen je za izbegavanje poreza u rodnoj državi, a 2014. je bio pod istragom za pranje novca. Koristio je pronalazak nafte u Albaniji i svojoj kompaniji „Tači nafta“ 2008. pripojio jedinu državnu rafineriju na području cele zemlje. Mnogi su se pitali kako je strekao veliko bogatsvo u jednoj od najsiromašnijih država Evrope govoreći da je rafineriju dobio besplatno zahvaljujući bliskim vezama sa premijerom Salijem Berišom.

„Tači je došao niotkuda i niko tačno nije znao na koji način je napravio novac. Pre deset godina niko nije čuo za njega, ali je sada veliko vlastodržačko ime i gde god da ode, oko njega je obezbeđenje. Živi u ogromnoj kući sa mnogobrojnim čuvarima“, izjavio je tadašnji diplomata u albanskoj Vladi.

Međutim, umesto spasioca 44-godišnji biznismen izrastao je u grobara Parme – postavio je 29-godišnjeg Emira Kodru za predsednika, izvršnog direktora i generalnog menadžera u januaru, ali je klub tonuo u sve veću krizu. Nije uspeo da ‘ispegla’ nasleđene dugove, pa je na primer Antoniju Kasanu, jednom od najboljih igrača ‘Mlekadžija’ ostalo neisplaćeno oko četiri miliona evra. Finansijski problemi uticali su i na rezultate tima koji je zakucan na poslednjem mestu tabele Serije A, sa samo 10 bodova iz 23 utakmice.
Ermir Kodra, bivši predsednik tokom vlasništva Rezarta Taèija (Beta/AP Photo/Elisabetta Baracchi, Ansa)
Okruglo 50 dana od preuzimanja za isti novac za koji je kupio (jedan evro), Tači je prodao Parmu neimenovanom investicionom fondu, da bi novi vlasnik postao Đampjetro Manenti.

„Ovo je trka sa vremenom. Kupili smo klub prošlog četvrtka i ove nedelje ćemo imati ceo Upravni odbor. Imamo petogodišnji plan i ciljamo brojne korake, od kojih je jedan restruktuiranje kluba. Želimo da tim dovedemo do određenog nivoa, iako je ove godine situacija na tabeli potpuno loša, neke mečeve nismo zaslužili da izgubimo“, rekao je Manenti na predstavljanju dodavši da će odmah biti uplaćen deo dugovanja igračima, dok će od 18. do 22. februara biti isplaćene sve zaostale plate.

Ni on nije uspeo da pokrene klub sa mrtve tačke za nešto više od nedelju dana koliko je na čelu. Obećane plate nisu ‘legle’, a dug od 96 miliona evra nastavio je da bude ‘giljotina’ iznad glave nekada slavnog tima. Italijanski mediji preneli su da je ukupni dug nešto manji od 200 miliona evra, ali je neto iznos prepolovljen određenim kreditima.

„Uključićemo i investiture izvan Italije – jedan od njih je ‘Mapi grupa’. Postoje saradnici koji ne brinu samo o Parmi, već i o celoj provinciji. Dugovi Parme su drugačiji nego oni o kojima se govori, ‘Mapi grupa’ će pokriti celokupan dug od poreza i uplatiti nešto zaostalih plata. Ovo nije igračka, želimo da se razvijemo u važan projekat u smislu sporta, a posebno sa finansijske tačke glediša. Preuzeli smo Parmu u krucijalnom trenutku njene istorije. Tehnički protkoli su važni i moraju se ispoštovati, ali ponavljam – sve ćemo isplatiti“.
Beta/AP Photo/Riccardo De Luca
Međutim, klubu preti ispadanje u drugu ligu.

„Ne mislim da je trijumfovati na 10 od predstojećih 17 mečeva moguće, ali verujemo u ovaj tim. Čak i da ispadnemo, to neće promeniti ništa – preći ćemo na plan B, ali se projekat neće menjati. Plan B podrazumeva brzi povratak u Seriju A. Ne zaboravite da je Parma jedan od najpoznatijih italijanskih klubova. Ubeđen sam da ćemo se boriti sve dok matematički ne bude bilo jasno da ispadamo“, dodao je predsednik.

Ipak, iako su igrači odlučili da pričekaju na novac, ostali poverioci već razmišljaju da tuže Parmu zbog neplaćanja. Klub se našao se na ivici egzistencije, pa je i nedeljni susret sa Udinezeom odložen jer nije bilo dovoljno novca za organizaciju na stadionu ‘Enio Tardini’.

„Radimo – znam da su svi pesimisti, ali nisam budala. Potrebno je vreme zbog tehničkih stvari, nije lako preneti mnogo novca iz inostranstva“, zaključio je Manenti.

U nizu loših desile su se i dve dobre stvari za Parmu – 16. februara izbegnut je scenario po kojem bi ponovo ekipa izgubila bodove u ligi, dok je prošlog vikenda uspela da odoli na gostovanju Romi i prekine niz od pet uzastopnih poraza.

Međutim, svetlo na kraju mračnog tunela još se ne nazire, a klub očekuje dugačak put do potpunog ozdravljenja.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: