Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 21.06.2010.

14:52

Stanković: "Ranac na leđima još puniji"

Kapiten Srbije Dejan Stanković rekao je da je pristisak na njegovu ekipu još veći pred duel sa Australijom, odlučujući u borbi za plasman u osminu finala SP.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Stanković je dodao da je uveren da će ekipa uspeti da se izbori sa tim izazovon.

"Pobedom protiv Nemačke vratili smo se u igru, stavli stvari na svoje mesto i sada opet sve zavisi od nas. Ranac na ledjima je, ipak, puniji nego do sada, ali pritisak je sastavni deo Mundijala i fudbala i imamo iskustva da se nosimo sa tim", rekao je Stanković.

Srbiji bi pobeda nad Australijom 23. juna u Nelspruitu garantovala mesto medju 16 najboljih ekipa na Svetskom prvenstvu.

"Cilj je jasan. Možemo do istorijskog uspeha za Srbiju pod uslovom da se pobedi Australija. A posle toga mnogo toga može da se odluči u jednom meču. Prvo, ipak, moramo da pobedimo Australiju, mnogo poštenu ekipu, dišu kao jedan. Dva puta su igrali sa 10 fudbalera na terenu i nije se primećivalo. Biće teško", naveo je Stanković.

Kapiten "orlova" je istakao i da mu je drago što je njegova ekipa dobro reagovala posle poraza od Gane na startu turnira.

"Dobro smo odgovorili kada je trebalo i dobili krila. Sigurno da ima još prostora za napredak... Svaka sledeća utakmica je za nas utakmica generaciju. Svaka ima svoju težinu i značaj. Protiv Nemačke smo igrali za bodove i istoriju, sada protiv Australije za prvi nastup Srbije u osmini finala Mundijala", ocenio je Stanković.

Najveći problem za Srbiju bili su penali na obe utakmice. Oba su skrivljena nepotrebnim igranjem rukom u svom kaznenom prostoru.

"Zaista čudno. Neobjašnjivo. Pričao sam i sa Nemanjom Vidićem, koji isto ne razume kako se sve to desilo. Kaže kao da mu je neko podigao ruku. Pokušali smo posle da sve to okrenemo na šalu", naveo je Stanković, koji nije imao velikih zamerki na sudjenje u Mundijalu.

"Eto, taj Argentinac je sudio uredu. Malo je posle preterao u nekim malim stvarima. Sve zavisi od toga kako utakmica počne. I mi na terenu treba da im pomognemo. Da se ponašamo fer i sportski", kazao je Stanković, koga su novinari pitali i da li mu je dodatni motiv to što u Južnoj Africi verovatno igra poslednje Svetsko prvenstvo.

"Verovatno jeste, ali ne bih se baš kladio da je poslednje. Sada mi je 31 godina i videćemo. Nije nemoguće da se za četiri godine vidimo i u Brazilu. Dokle god reprezentaciji bude bio potreban Dejan Stanković ja ću biti tu. Sigurno neću ja ostaviti ekipu", istakao je.

Zanimljivo je bilo i pitanje da li Stanković posle 12 godina igranja u Italiji oseća da ima sreće kao i tamošnji fudbaleri.

"Nadam se da bar malo biti 'Talijan, odnosno taličan. Baš smo juče pričali posle njihove utakmice sa Novim Zelandom (1:1) i Bane (Branislav Ivanović) je rekao da će da prodju i kao treći. Ne znamo kako, ali proći će", našalio se Stanković.

Duel Srbije i Australije igraće se u 20.30 što će, prema rečima Stankovića, obema ekipama obezbediti bolje uslove za igru, pošto neće biti vruće.

"Svi smo profesionalci i moramo da se naviknemo na uslove. Vreme ne bi trebalo da bude problem", dodao je Miloš Krasić, koga je strelac jedinog gola u pobedi nad Nemačkom Milan Jovanović apostrofirao kao najjace oružje Srbije.

"Može to još bolje, uz naporan rad na svakom treningu, utakmici, ima prostora. Protiv Gane smo svi zakazali, ali je to protiv Nemačke izgledalo mnogo bolje", skromno je prokomentarisao Krasić.

Australija će protiv Srbije igrati oslavljena za suspendovane Harija Kjuela i Krega Mura, verovatno i za povredjenog Vinsenta Grelu.

"Naravno da će im njih trojica nedostajati, ali imaju oni adekvatne zamene. Njih i krasi taj dobar kolektiv, disciplina u igri, mnogo trčanja. Biće nam jako teško... Ali, nema razloga da se udje u neki strah. Poštujemo protivnika, cenimo njihove kvalitete, ali verujemo u sebe. Samo da se dobro pripremimo", kazao je Krasić.

Australija je u prvom kolu ubedljivo poražena od Nemačke sa 0:4, dok je sa Ganom igrala nerešeno 1:1. Oba meča završila sa 10 igrača na terenu.

"Iskreno, nisu zaslužili tako ubedljiv poraz od Nemačke, pošto se samo na početku nisu snašli. Imaju kvalitet, ali ako mi pružimo svoju igru pokazaćemo da smo bolji i izaći ćemo iz duela kao pobednici", ocenio je Krasić.

Predstavnici medija su konstatovali i da na stadionu Mbombela, što u bukvalnom prevodu znači mnogo ljudi zajedno na jednom mestu, ne postoji kanal izmedju terena i tribina pa srpski fudbaleri neće moći da pogodak proslave skakanjem u kanal, kao što je to učinio Jovanović u duelu sa Nemačkom.

"Ako pobedimo svi ćemo da skočimo... gde god", izjavio je Krasić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Srpski fudbal

"Partizan je sada najopasniji"

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović izjavio jedan očekuje težak meč protiv Partizana i dodao da bi njegov tim trebalo da prikaže isto zalaganje kao na utakmici sa Crvenom zvezdom.

Tanjug

12:46

5 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu