Brazil – Belgija 1:2 (0:2)

Reprezentacija Belgije plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva u Rusiji pošto je u drugom četvrtfinalnom susretu porazila Brazil

 Augusto 73 - Fernandinjo 13ag, De Brejne 31
  BRA   BEL  
  1 : 2  
Foto-finiš:
KRAJ! Kraj za Brazil, Belgija je u polufinalu!
Izdržali su Belgijanci sve nalete i uspeli da se domognu borbe za veliko finale!

Brazilci su pokušavali do poslednjih sekundi, dali su sve od sebe da se vrate u meč, ali je sjajni Tibo Kurtoa zaista bio na neverovatnom nivou tokom gotovo celog susreta, iako će 'Selesao' i te kako imate za čime da žale.

'Đavoli' su izjednačili uspeh iz 1986. godine u Meksiku, kada su bili četvrti, odnosno uspeli da naprave korak dalje nego pre četiri godine na Mundijalu u Brazilu, a za mesto u najvećoj utakmici na svetu boriće se sa Francuskom.
94' – Spektakularni Kurtoa!
Fenomenalan šut Nejmara sa 25 metara, ali još neverovatnija parada Tiba Kurtoe, verovatno igrača meča ukoliko promene ne bude.
90+5' – Još pet minuta nade za Brazil
Igraće se još pet minuta u nadoknadi.
90' – Nejmar ponovo traži penal!
U poslednjim trenucima regularnog toka Nejmar još jednom zahteva da Mažić pokaže na belu tačku. Sada pošto ga je Vertongen zakačio po licu u trenutku kada je želeo da loptu zahvati glavom na svega nekoliko metara od gola.
86' – Martines usporava ritam
Martines prvu izmenu pravi u 83. minutu i na teren šalje defanzivac Tomasa Vermalena, umesto Šadlija, dok nedugo zatim Lukaku prepušta svoje mesto vezisti Juriju Tilemansu.
83' – Veliki promašaj Kutinja!
Nejmar je sve lepo uradio, prevario čuvara na ulasku u kazneni prostor i idealno odložio loptu do Kutinja, ali ovaj veoma loše šutira i još jedna šansa odlazi u nepovrat.
Morao je ovo da pogodi
80' – Neverovatan promašaj Augusta!
Odmah posle gola Firmino biva zamalo neprecizan, pošto se lepo okrenuo na ivici peterca, ali je daleko bolju šansu na ulasku u 80. minut propustio strelac jedinog pogotka za Brazil.

Ponovo su totalno defanzivno orijentisani Belgijanci ostavili previše prostora ispred svog kaznenog prostora, Augusto je imao sve vreme ovog sveta da se namesti i odabere koji će deo mreže da pogodi, ali je plasirana lopta završila zamalo pored stative!
75' – GOOOOOL! Brazil smanjio!
Brazilci napokon uspevaju da postignu gol i prepolove zaostatak, za najavu prave drame u preostalih petnaestak minuta igre u Kazanju!

Iako napad na prvi pogled nije previše obećavao, skupo su Belgijanci platili opušteniju igru ispred svog kaznenog prostora. Kutinjo nije trebalo previše da uvidi koje su mu opcije i da pošalje idealnu loptu na penal, gde najbolje skače rezervista Augusto i smešta loptu uz stativu – 1:2!
73' – Poslednja izmena u timu Brazila
I poslednji potez vuče Tite. Renato Augusto menja Paulinja.
68' – Belgijanci obaraju ritam
Kako smo ulazili u poslednju trećinu susreta Belgijanci su sve više pokušavali da 'umrtve' igru i izazovu dodatnu frustraciju u redovima rivala, koji je uporedno pravio sve više atipičnih grešaka i polako gubio nad da može do, sada već, senzacije.

64' – Tibo nastavlja da blista
Kurtoa deluje veoma sigurno i samouvereno, ne dozvoljavajući Brazilcima da postignu toliko željeni pogodak i najave dramu pred poslednjeg dvadesetak minuta igre.

Sada brani novi pokušaj Kutinja sa desetak metara.
61' – Azar je mogao sve da reši
Nova greška Fernandinja i novi strahovih kontra napad Belgije. Šadli proigrava De Brejnea, ovaj onda Edena Azara, ali udarac kapitena 'Đavola', iz nimalo lake pozicije', odlazi tik pored dalje stative.
58' – Tite ponovo menja
Nova izmena u 'Selesau', izlazi Žezus, a u igri je Daglas Kosta.
55' – Brazilci tražili dva penala, reagovao VAR
U samo dva minuta Brazilci su dva puta zahtevali penal. Najpre se Nejmar sramno bacio, a Mažić još jednom samo odmahnuo rukom, dok je druga situacija bila dosta komplikovanija i morao je da reaguje i VAR centar.

Gabrijel Žezus je divno prevario čuvara u kaznenom prostoru, proturivši mu loptu kroz noge, posle čega je usledio start Kompanija. Jeste štoper Mančester Sitija delimično zakačio svog klupskog druga, ali je lopta u međuvremenu već napustila igru.

Naš arbitar je odmah pokazao na gol aut, a ista odluka ostala je na stanju i posle pregledanog snimka sudija pored monitora.
47' – Tite reagovao
Tite je odlučio da je već na poluvremenu potrebno da promeni nešto, pa je na teren umesto Vilijana poslao Roberta Firmina.
52' – Dobra prilika za Brazil
Napadaju Brazilci i dalje mahom preko bokova, Marselo dobro prolazi i šalje oštar centaršut po zemlji na ivicu peterca, ali Firmino ne uspeva da zakači i skrene loptu.
50' – Nastavlja se u visokom ritmu
Kao i na startu meča, otvorena i ofanzivna igra i na početku drugog poluvremena. Obe reprezentacije imale su nekoliko solidnih napada u uvodnim minutima, ali ipak bez prave prilike i šuta na gol.
48' – Tek prvi žuti karton
Mažić prvu javnu opomenu pokazuje na startu drugog dela susreta, a žuti karton zbog faula sa leđa dobija Tobi Alderveireld.
46' – Počelo je drugo poluvreme
Niko do sada nije uspeo...
Statistika prvog poluvremena:
Glasajte za igrača utakmice?
Centurion
Poluvreme: Brazil pred ambisom – Belgija ima velikih 2:0!
Belgijanci potpuno zasluženo vode posle prvog dela susreta, iako se mora istaći da su imali i dosta sreće pošto je Fernandinjo pogodio svoju mrežu. Ipak, kontranapad i 'bomba' Kevina de Brejnea govore u prilog prvom delu konstatacije.

Pred 'Selesaom' je neverovatno težak posao u drugih 45 minuta igre, nešto što je veoma teško napraviti u ovakvim mečevima, ali jedno je sigurno – neće odustati od preokreta.

Takođe, Milorad Mažić i njegovi pomoćnici rade odličan posao i drže situaciju na terenu u potpunosti pod kontrolom.
42' – Slobodnjak i peta Kompanija
De Brejne ponovo pokušava, sada iz slobodnjaka, ali Alison uspeva da prebaci loptu preko prečke, da bi potom predosetio lucidan pokušaj Vinsenta Kompanija i sprečio njegov pokušaj petom sa ivice peterca.
'Bomba' De Brejnea za 2:0

Getty images
Da li Brazilci mogu kao pre osam decenija?
38' – Kurtoa čuva vođstvo 'Đavola'
Kurtoa nastavlja sa veoma dobrim odbranama u prvom poluvremenu. Najpre je zaustavio nezgodan odbitak posle centaršuta Marsela i izbacio loptu u korner, da bi potom divnom paradom zaustavio veoma dobar pokušaj Kutinja sa distance.
34' – Brazilci u šoku
Brazilski reprezentativci bili su vidno uzdrmani posle drugog primljenog gola, ali su uprkos tome nastavili sa napadima odmah po kretanju sa centra u želi da do odmora barem prepolove zaostatak.
Da li mogu kao 1938. godine?

31' – GOOOOOL! Belgija ima velikih 2:0!
Nastavio je Brazil sa napadima, ali je upravo ono što smo napomenuli donelo Belgiji ogromna dva gola prednosti– munjevita kontra!

Fernandinjo je propustio priliku da na sredini terena sruši Lukakua, koji potom odlaže loptu do Kevina de Brejnea, a ovaj fenomenalnim udarcem sa 25 metara pogađa dalji donji ugao gola – 0:2!
25' – Marselo pokušava, Kurtoa brani
Marselo pokušava sa nešto više od 25 metara iskosa, Kurtoa dobro postavljen i bez većih problema brani.
Samo on i Marselo
22' – 'Đavoli' vrebaju šansu
Promena situacije na terenu dovela je do još više prostora za kontre Belgijanaca, što oni za sada veoma lepo koriste i brzim dodavanjima lako dolaze do situacije da zaprete golu Alisona.

Novu potencijalno veliku priliku sprečio je Marselo dobrim postavljanjem i blokiranjem centaršuta na samoj ivici peterca.
Vodeći pogodak
17' – Brazil želi ekspresno izjednačenje
Potpuno očekivano, u narednih nekoliko minuta gledali smo još žustrije napade Južnoamerikanaca koji su što pre želeli da uzvrate i stignu do iznenađenja.

I dalje su napadali uglavnom preko krila, ne uspevajući ipak da upute završni udarac.
Nejmar na zemlji, lakat Felainija
Mažić je imao posla već na ulasku u deseti minut jer je Maruan Felaini laktom po glavi zakačio Nejmara, a ovaj uz bolnu grimasu završio na zemlji.

Vezista Mančester Junajteda prošao je samo sa opomenom.
13' – GOOOOOL! Belgija vodi!
Sve je ukazivalo na to da bi Brazil prvi mogao da stigne do vođstva, ali nije fudbal bez razloga najpopularnija sporedna stvar na svetu.

Naser Šadli izveo je prvi udarac iz ugla za svoj tim i poslao loptu na prvu stativu, činilo se da će je ili Miranda ili Fernandinjo rutinski izbaciti, ali su samo zasmetali jedan drugom i ona se od ruke nesrećnog Fernandinja odbila u mrežu – 0:1.
10' – 'Selesao' ne odustaje, Belgija se nekako brani
Pokušali su Belgijanci da odgovore već u sledećem napadu, posle dobre kontre Romelua Lukakua, ali je udarac Edena Azara sa desetak minuta ipak pravovremeno izblokiran.

Već u sledećem napadu Brazilci su se izborili za novi korner, pošto je Paulinjo previše oklevao sa šutem iz veoma dobre pozicije, i ponovo je bilo veoma opasno. Lopta je sada prošla do visine penala, međutim Fernandinjo je nije lepo zahvatio.
8' – Velika šansa za Brazil!
Centimetri su nedostajali da Brazil stigne do vođstva, na gotovo identičan način kao u duelu sa Srbijom.

Žoao Miranda je na prvoj stativi samo okrznuo loptu poslatu iz kornera, a ona iznenadila Tijaga Silvu i od njegove butine završila na stativi.
5' – Odgovaraju i Brazilci
Nejmar da Silva i Felipe Kutinjo kombinovali su na ivici kaznenog prostora, napadač Pari Sen Žermena je na kraju uputio centaršut, ali je Tibo Kurtoa bio spreman i lako uhvatio loptu.
2' – Prvi preti De Brejne
Kevin de Brejne izlazi kao pobednik iz čvrstog duela sa Fernandinjom na sredini terena, povlaći loptu i oprobava udarac sa distane, ali ne pogađa okvir gola.
1' – Mažić dao znak za početak meča!
Pre 16 godina bilo je 2:0 za Brazil
Ove dve selekcije poslednji put su se sastale na Svetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji, tada u osmini finala, a 'Selesao' je slavio pogocima Rivalda i Ronalda.

Getty images
Brazilci oslabljeni, Belgijanci svi u stroju
Tite je posle dva meča pauze u startnu postavu posle oporavka mogao da vrati Marsela, ali ne može da računa na Kazemira zbog suspenzije, kao ni na Danila koji je zbog povrede završio turnir.

S druge strane, Roberto Martines mogao je da računa na sve igrače.
Pravo u metu
Neumoljivi Antoan Grizman...
I 'Džim Keri' navija za Brazil

Getty images
Formacije:
Sastavi:
Brazil (4-3-3): Alison – Fagner, Tijago Silva, Miranda, Marselo – Fernandinjo, Paulinjo, Kutinjo – Vilijam, Nejmar, Gabrijel Žezus

Belgija (3-5-2): Kurtoa – Vertongen, Kompani, Aldervereld – Menije, Felaini, Vitsel, De Brejne, Šadli – Azar, Lukaku
Muslera kao Karijus – Francuska prvi polufinalista!
Reprezentacija Francuske plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva u Rusiji, pošto je sa 2:0 pobedila selekciju Urugvaja i sada čeka boljeg iz ovog susreta.

Getty images
Da li će seriji doći kraj?
"Brih je bio svestan šta je uradio, jedva je čekao da ode kući"
Igor Radojičić, nekadašnji sudija i član sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije, otkrio je u razgovoru za 02 televiziju da je sudija Feliks Brih vrlo brzo shvatio da je napravio veliku grešku odlučivši da ne svira penal za Srbiju protiv Švajcarske.

Getty images

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: