Nova vest
Odbojka

Nedelja, 26.07.2009.

22:32

SL: Poraz Srbije u triler finalu

Odbojkaši Srbije izgubili su od Brazila 3:2 (22:25, 25:23, 25:22, 23:25, 15:12), u finalu završnog turnira Svetske lige.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Pred rekordnih 22.680 gledalaca u Beogradskoj Areni srpski odbojkaši odigrali su sjajan meč protiv Brazila. Dobili su prvi set, imali su u odlučujućem, petom tri poena prednosti, ali ekipa Bernarda Rezendea je u finišu petog seta sa četiri vezana poena preokrenula i pobedila.

Ivan Miljković bio je najbolji u ekipi Srbije sa osvojenih 28 poena, dok je kod Brazilaca najefikasniji bio Neveš Leandro Visoto sa 29 osvojenih poena. Bilo je ovo četvrto finale za Srbiju u Svetskoj ligi i četvrti poraz. Selekciji Brazila ovo je osma titula (deset finala) u Svetskoj ligi koja se igra od 1990. godine.

Srpski odbojkaši koncentrisano su ušli u finalni duel, i preuzeli su vođstvo od samog početka (5:2). Na prvom tehničkom tajm-autu Srbija je imala poen prednosti, a ista razlika bila je i na drugom minutu odmora (16:15). U samom finišu prvog perioda presudili su odlični servisi Stankovića i Miljkovića i blok Podrašćanina.

Srpski odbojkaši na izuzetno visokom nivou odigrali su i drugi period, i upravo je tu, čini se, i propuštena šansa. Brazilci su preuzeli vođstvo na startu (8:6 na prvom tajm-autu), imali su nakon toga i tri poena prednosti, ali srpski odbojkaši su se vratili i poveli su sa 21:20. Ključan poen seta, a možda i meča odigran je pri vođstvu Brazila od 23:22. Srpski odbojkaši imali su tri prilike za poen, ali Brazilci su se nekako izvukli, poveli su sa 24:22, a nakon toga i dobili set (25:23).

Treći set bio je najmanje neizvestan. Od samog početka Srbija je igrala loše, izgubila je prva tri poena, a prednost protivnika nastavila je da raste do maksimalnih 16:8 na drugom tehničkom tajm-autu. Posle toga Srbija je iznenada zaigrala dobro, došla do 22:18 i kontre, ali Brazilci nisu dozvolili veliki preokret i dobili su treći period rerzultatom 25:22.

I četvrti set bolje su otvorili Brazilci, ali Srbija je brzo konsolidovala svoje redove i povela sa dva poena prednosti – 11:9. Ipak, Brazil je preokrenuo i na drugom tehničkom minutu odmora vodio je 16:15.

U samom finišu četvrtog seta viđena je nesvakidašnja situacija. Nakon jednog smeča Miljkovića i blok-auta poen je dodeljen Srbiji, ali je nakon velikog protesta brazilskog selektora i petominutne pauze odluka promenjena i brazil je poveo 22:21. Srbija je na malu nepravdu odgovorila na pravi način – osvojila je naredna tri poena i došla do dve set lopte (24:22). Prvu set loptu naši odbojkaši nisu iskoristili, ali drugu jesu, i sasvim zasluženo su došli do odlučujućeg petog seta – 25:23

Odlučujući period ’karioke’ počinju sa 2:0, ali srpski dobojkaši dobili su šest od narednih sedm poena i došli su do velike prednosti (6:3). Presudan detalj dogodio se pri vođstvu srbije od 8:5. Imali su naši odbojkaši kontru za 9:5, ali nisu je iskoristili i tada je Brazil počeo da se vraća. U samom finišu Brazilci su minus od dva poena (8:10) sa četiri vezana poena pretvorili u plus dva (12:10) i to je bio kraj.

Brazilci su za ovaj trijumf nagrađeni sa milion dolara, dok je Srbiji pripala upola manja suma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

190 Komentari

Podeli:

Odbojka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve