Nova vest
Olimpizam

Subota, 11.08.2012.

13:28

Milica u finalu, večeras za zlato!

Milica Mandić plasirala se u finale Olimpijskih igara u tekvondou u kategoriji preko 67 kilograma! Za zlato protiv Francuskinje An-Karolin Žraf u 23.15h.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Mandićeva je ostvarila tri pobede u kategoriji preko 67 kilograma i obezbedila najmanje srebro za sebe i Srbiju u Londonu. Subote su nam donele sve tri medalje.

U prvoj rundi je dobila Taligitu Krouli sa Samoe sa 16:2, u četvrtfinalu Meksikanku Mariju del Rosario Espinose, olimpijsku šampionku sa 6:4, u polufinalu "prebila" Anastasiju Barišnjikovu sa 11:3!

Za razliku od prve dve rivalke, Ruskinja je viša rastom od Mandićeve. I ona je bila agresivnija na početku meča, pa je već u uvodnim sekundama tražila od sudija da joj priznaju udarac iz okreta u glavu. Posle pregledanja snimka sudije su procenile da nije bilo kontakta za poene.

Početkom poslednjeg minuta Mandićeva je krenula agresivnije, napravila seriju od dva udarca, a onda i jednom Ruskinju udarila u glavu za 5:0.

U drugoj rundi Milica je očekivano čekala šansu iz "kontre", pa je posle 30 sekundi zadala novi udarac Ruskinji. Potom je Mandićeva udarila Barišnjikovu u glavu, ali udarac nije registrovan. Njen trener tražio je pregled snimka nakon čega je Milica dobila još tri poena za 9:0. Do kraja runde Ruskinja je uspela da konačno zada dva udarca i smanji na 9:2.

U poslednja dva minuta rivalka je krenula na sve ili ništa, što je Mandićeva maksimalno iskoristila i već u prvih 30 sekundi osvojila još dva poena. Do kraja runde Milica je sačuvala prednost i sa 11:3 plasirala se u finale Olimpijskih igara.

Eliminisala šampionku iz Pekinga

Milica je oprezno krenula u duel sa Meksikankom koja je bila agresivnija, ali nije uspevala da zada udarac. U samom finišu runde Mandićeva je pronašla "rupu" i zadala udarac za prvi bod.

Meksikanka je nastavila sa agresivnijom igrom, da bi polovinom druge runde posle mini-seriji uspela da izjednači. U nastavku se Meksikanka malo povredila, što je Milica odmah iskoristila i novim udarcem povela 2:1. Ali, Espinosa je brzo izjednalila za 2:2 posle dve runde.

Na otvaranju treće agresivna Meksikanka je prvi put povela, a uskoro stigla i do 4:2. Mandićeva je na vreme odgovorila i smanjila, minut pre kraja.

U poslednjih 50ak sekundi Milica je krenula ofanzivnije, da bi 20 sekundi pre kraja udarila Espinosu u glavu. Trener Meksikanke je odmah reagovao i trežio da sudije pregledaju snimak.

Sudije za stolom su procenile da je udarac vrhom prstiju bio regularan, pa je Mandićeva sa 6:4 prošla u polufinale! U finale se plasirala prva favoritkinja, Francuskinja An-Karolin Žraf koja je sa 6:4 savladala Kubanku Glenis Ernandes.

Mandić: Bila sam spremna za Espinosu

Mandićeva je kontrolisala tempo i uglavnom je bila u defanzivi i kontranapadima protiv Espinose koja je presirala na tehnička dva poena.

"To je njena specijalka, to često radi, ali ja sam to znala, bila sam spremna za to i za kontru koju ću da radim. Tako da sam ja bila ta koja je kontrolisala taj deo, mada je ipak bilo oscilacija", rekla je Mandićeva agenciji Beta posle pobede u četvrtfinalu.

Ova 21-godišnja Beograđanka dva puta je vodila, ali je iskusna Meksikanka pretekla i povela s 4:3, kada je Mandićeva zabeležila udarac u glavu i preokrenula na 6:4. Espinosa je uložila prigovor, ali su sudije odlučile da je udarac ispravan. Srpska reprezentativka bila je sve vreme smirena.

"Nisam srljala, znala sam da treba da budem smirena u tim trenucima, jer bih samo primila još poena... Bilo je malo ometajućih efekata,
prvi put radim pred ovakvom publikom i ovakvim navijačima, prvi put sam na Olimpijskim igrama. Bilo je malo teško, ali izvukla sam se od toga"
, rekla je Mandićeva.

Moćno do četvrtfinala

Mandićeva je u prvom kolu bila moćna protiv Taligite Krouli sa Samoe, koju je u dve runde dobila sa 16:2. Naša olimpijka je bila sjajna u prvoj rundi, u prvih 30 sekundi je zadala rivalki dva udarca u glavu, da bi do isteka iste stigla do velike prednosti od 10:2.

Srpska predstavnica u tekvondou je nastavila da maksimalno koristi svoju nadmoć u visini, pa je u drugoj rundi osvojila još šest bodova. Pošto je imala prednost od 16:2, sudije su prekinule meč, pa se Milica plasirala u četvrtfinale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

161 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve