Džikić za B92: Lepa euforija, realnost je borba za opstanak

Stigao je u Partizan u najtežem mogućem trenutku, time je stavio na kocku i svoju trenersku karijeru, ali sada ima priliku da u voljenom klubu dokaže da je jedan od najboljih stručnjaka u regionu.

Izvor: Miloš Šaranoviæ

Utorak, 19.01.2016.

18:29

Džikić za B92: Lepa euforija, realnost je borba za opstanak

Na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen kao novi šef stručnog štaba trofejnog kluba Aleksandar Džikić je istakao da nije mnogo vagao i da je prihvatio nezahvalnu ulogu iz potpuno iracionalnih razloga.

Već na prvoj utakmici, protiv Cibone u Pioniru doneo je ono što je “crno-belima“ falilo od početka sezone, motivaciju, energiju, želju da se poslednji atom snage ostavi na terenu, ali i košarkaško znanje koje je godinama prikupljao, kako na našim prostorima, tako i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Posle pobede nad Cibonom usledio je i trijumf na gostovanju u Novom Mestu, protiv Krke u kojoj je Džikić ostavio dubok trag.

“Generalno imali smo priliku da vidimo jednu dobru partiju igrača koji se bave organizacijom igre, pored toga su bili uspešni i kao realizatori, a uz to Čedomir Vitkovac i Kevin Džons su odigrali još jednu dobru utakmicu. Ono što nam je falilo ćemo dobiti sa Derelom Vilijamsom, kad uđe u ritam pošto je još van takmičarskog ritma, ali i to vreme će doći. S te strane, raspored utakmica nam ide na ruku, tek posle određenog vremena igramo sa rivalima koji su u istoj situaciji kao i mi“, naveo je Džikić.

Na obe utakmice na kojima je 44-godišnji stručnjak bio na klupi bilo je evidentno da ekipa igra sa više žara, da su pojedini igrači pronašli svoje pozicije i da Partizan konačno liči na tim.

Sve će zavisiti od toga koliko se bude brzo odvijala interakcija između trenera i igrača, sigurno ćemo bolje funkcionisati, ali za to treba vremena. Sa nekim igračima klikneš brže, sa nekima sporije, ali je to tako, to su uslovi u kojima trenutno radimo“, rekao je Džikić.
StarSport
Pored taktičko-tehničkih stvari, pred nekadašnjim asistentom najtrofejnijeg stručnjaka Duška Vujoševića je da trgne ekipu iz letargije u koju je upala zbog niza loših rezultata.

“Moramo mnogo da radimo na samopouzdanju, a to je usko povezano sa time da igrači moraju da počnu da veruju u ono što rade, a za to će biti potrebno mnogo vremena. Naš cilj je jednostavan, to je opstanak u ABA ligi. Bez dileme je lepa euforija, lepe su pobede, ali mi znamo šta je realnost“, istakao je Džikić.

Posle starta sezone koji nije obećavao, smena trenera je donela novu energiju kako na teren tako i na tribine, a navijači navikli na trofeje počinju sve glasnije da pominju mogućnost osvajanja nekog trofeja ove sezone.

“To je individualna stvar, a za sve treba da postoje realne osnove. Dobro je što navijači veruju u nas i kad je dobro i kad je loše, ali je realnost drugačija“, kratko je prokomentarisao Džikić.

Prošle godine su se dogodile velike promene u organizaciji regionalne lige, a sve češće se pominju nekakvi sastanci, dopisi, zahtevi, a kako se regularni deo sezone bliži kraju sve je veća tenzija.
StarSport
“To je potvrda toga da postoji kvalitet i u gornjem i u donjem delu tabele. To je najbolja moguća stvar za ovu novu regionalnu ligu. Ja ne znam detalje tih okolnih priča, ne bavim se time, ali znam kako se igraju utakmice i da su stvarno vrlo izjednačene. Pojedine ekipe odskaču, a sve ostale su prilično izjednačene, utakmice su kvalitetne, interesantne i borbene“, istakao je Džikić.

Ipak, postoji i druga škola mišljenja, koja smatra da je regionalna liga veoma slaba i da osim tri prvoplasirane ekipe, koje imaju stabilne uslove za funkcionisanje, ostale ekipe ne mogu da se podiče velikim kvalitetom.

“Realnost podneblja je takva, ne samo u Srbiji... Finansijski ne možeš da pratiš Evropu, niti možeš da kupuješ novi kvalitet niti da zadržavaš svoj kvalitet, ali su to priče koje su odavno ispričane i nema potrebe da ih ljudi slušaju i od mene“, kaže Džikić.

Trener Partizana navodi da je loš matematičar i da ne želi da se bavi kalkulacijama koliko pobeda je potrebno njegovoj ekipi da obezbedi mirnu završnicu sezone.

“Ne može da se planira, a da se drugi ne pitaju, neozbiljno je to...“, zaključio je Džikić.

Do kraja regularnog dela ABA lige Partizan će se sastati sa Crvenom zvezdom, ekipom Budućnosti, Zadrom, Tajfunom, Cedevitom i Olimpijom.“Crno-beli“ su trenutno devetoplasirani tim ABA lige sa osam pobeda i 12 poraza posle 20 utakmica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: