Jork za B92: Lako je bilo igrati za Junajted

Stigao je u Mančester Junajted u leto 1998. sa statusom pouzdanog strelca, ali sa samo dva Liga kupa za 6 godina seniorske karijere. Kada je ser Aleks Ferguson oborio klupski rekord i za momka sa Kariba platio 12.6 miliona funti, mnogi su se pitali da li će nasmejani momak sa Kariba ispuniti očekivanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2014.

15:49

Default images

Devet meseci kasnije Junajted je u 11 dana osvojio tri trofeja, što do sada niko u engleskom fudbalu nije uspeo, a Jork završio kao najbolji igrač i najbolji strelac Premijer lige.

Bila je to moja prva sezona u Mančesteru, Hteo sam da dođem u klub koji osvaja trofeje, ali nisam ni pomislio da ćemo osvojiti tri u jednoj sezoni. Osvajanje Premijer lige i FA kupa bili su ispunjenje sna, ali je kruna svega bilo finale Lige šampiona i pobeda nad Bajernom. Imao sam sreće da igram sa sjajnim saigračima, vrhunskim menadžerom, u velikom klubu sa slavnom istorijom“.

Junajted je u to doba bio izuzetno jak na svim pozicijama, ali se napad izdvajao, sa četiri fantastična igrača koja se bore za dva mesta. Od prvog dana Jork se odlično slagao sa Endijem Kolom, a simbol njihove fantastične saradnje bio je neverovatni gol u Barseloni, koji je pomogao da Katalonce izbace iz Lige šampiona.

Bio je to sjajan trenutak. Endi i ja smo bili sjajan tandem, ceo svet nas se plašio, bilo je lako igrati u to vreme. Mi smo dobijali pohvale za golove koje smo postizali, ali iza nas su bili igrači kao Dejvid Bekam, Rajan Gigs, Pol Skols, Roj Kin, svi su oni sjajni igrači i vama ostaje lakši deo posla – da postižete golove“.

Saradnja Jorka i Kola ušla je u legendu, ali šokantna je bila brzina kojom su njih dvojica razvila telepatsko razumevanje. Od Jorkovog dolaska u klub, 22. avgusta 1998, do pomenutog gola u Barseloni prošla su samo tri meseca i tri dana.

Endi je sjajan momak. Mnogo mi je pomogao kada sam stigao, pomogao mi je oko useljenja, zvao me na večere sa porodicom i zahvalan sam mu na tome. Od tada smo bili veoma bliski i van terena i na njemu. To nam je mnogo pomoglo kada smo igrali zajedno“.

Snaga napadačke linije Mančester Junajteda bila je brutalna, jer su priliku na klupi čekali Ole Gunar Solšer i Tedi Šeringam, koji su na kraju i doneli trofej u LŠ.

To je ono što je činilo klub velikim. Kad god mi nismo igrali dobro, uvek je bilo igrača koji mogu da nas zamene. Ole i Tedi su dva izuzetna fudbalera, koji takođe imaju status legendi kluba. Bilo je zaista sjajno u to vreme igrati za Mančester Junajted“.

Dvajt Jork je uvek bio dobar tehničar, voleo je da se povuče do centra i učestvuje u gradnji napada, a sa visinom od 1.76 mnogi bi očekivali da nije mnogo opasan u skoku. Ipak, njegovu karijeru na Old Trafordu obeležili su golovi glavom. Tako je dao i prvi (Čarlton) i poslednji (Lester) u klubu, dva njegova gola nokautirala su Inter u četvrtfinalu LŠ, a ukupno ih je za Junajted dao više od 20.

Neverovatno je to, nisam najviši, ali imam dobar tajming, pratim let lopte. To je nešto na čemu sam radio, uvek sam se dobro pozicionirao, i mogu da kažem da sam pristojno igrao glavom. A ima nešto i u Bekamu. Beks mi nikad nije slao lopte na nogu, nego uvek na glavu. Zato sam morao da naučim da igram glavom i tako sam se usavršio“.

Starsport
Od starta ostrvske karijere, u Aston Vili, Jork je imao prilike da se upozna sa igračima sa ovih prostora. Neko vreme igrao je u tandemu sa Savom Miloševićem, zajedno su uzeli i Liga kup, pridružio im se kasnije i Saša Ćurčić. Kasnije pratio je igre Nemanje Vidića, koji je kapiten Junajteda.

Ne pratim mnogo srpski fudbal, ali znam za Crvenu zvezdu i još neke klubove. Srbija je godinama davala odlične igrače, pomenuli ste Savu Miloševića, Nemanju Vidića… To su svetski igrači. Nažalost, niste se plasirali na Svetsko prvenstvo. Morate da povratite kvalitet koji ste uvek imali. Crvena zvezda je klub sa velikom istorijom, poznata širom sveta, ali mora da igra dobro u kontinuitetu godinama da bi se vratila u vrh. Želim vam sreću. Nadam se da će Vidić inspirisati mlade generacije”, rekao je Jork za B92.

Jork je rođen na malom karipskom ostrvu Tobago, a nasuprot očekivanjima odveo je „Soka voriorse“ na Svetsko prvenstvo 2006, i to kao zadnji vezni. I ne samo to, Trinidad i Tobago je i u Nemačkoj igrao odlično, osvojili su bod protiv Švedske sa igračem manje (Jork izabran za igrača utakmice) i 80 minuta držali 0:0 sa Engleskom.

Sjajno iskustvo. Mi smo mala zemlja sa samo 1,3 miliona stanovnika. To je verovatno najveći trenutak u istoriji Trinidada i Tobaga. Biti kapiten tog tima je bila veka čast. Srećan sam zbog svih uspeha i trofeja sa Mančester Junajtedom, ali je igranje za moju reprezentaciju na Svetskom prvenstvu jedan od najlepših trenutaka u mojoj karijeri“.

Još pre 40. Rođendana Dvajt Jork je doživeo neverovatnu čast – po njemu je nazvan stadion na Tobagu.

To je fantastično, izuzetna mi je čast, velika mi je čast što su moji zemljaci prepoznali sve što sam uradio širom sveta. Posebno mi je čast što je stadion sa mojim imenom nešto što će ostati zauvek“, rekao je Jork za B92.

Dvajt Jork je ovih dana ambasador najpopularnijeg fudbalskog kluba na svetu, ali u bliskoj budućnosti planira da se bavi trener poslom. Tvrdi da neće biti toliko posvećen disciplini kao Fergi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: