Dario Šarić za B92: NBA san, Partizan nije bio suđen

Za nekoliko dana napuniće 20 godina, za njega se već duže vreme interesuju najveći evropski klubovi, a oni iz NBA lige se nadaju da će se ovog leta preseliti u Sjedinjene Države. Svojim igrama u dresu Cibone ove sezone Dario Šarić je bez sumnje pokazao da mu na ovim prostorima trenutno nema ravnog, ali se time ne zadovoljava. U intervjuu za B92, Šarić je u Zagrebu otkrio kako je zavoleo košarku, koje teške odluke je morao da donese, svoje ambicije i još mnogo toga...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 03.04.2014.

22:44

Default images

Kada su vam roditelji košarkaši, sasvim je očekivano da vi nastavite istim putem, a takav je slučaj i sa Šarićem.

Počeo sam da se bavim košarkom iz nekog jednostavnog razloga. Otac mi se bavio košarkom, mama mi je takođe trenirala, a i kao dete sam bio hiperaktivan. Svaka žena tokom dana želi da na miru popije kafu, tako i moja mama, pa je našla termin u dvorani, gde su bili svi moji drugovi iz osnovne škole, dogovorila se sa trenerom i sve je tako počelo. Odmah se rodila ljubav, a i kažu da kad god su mi dodavali loptu od malena ja sam je vraćao rukama. Čučnuo bih i vratio loptu, ne bih šutirao nogom, pa verujem da ima i u tome nešto“.

Iako je očigledno bio predodređen za košarkaša, hrvatski reprezentativac je igrao veliki broj sportova koji su mu pomogli da postane igrač kakav je danas.

U školi sam u osmom razredu igrao košarku, fudbal, rukomet i odbojku, i u svim tim sportovima sam bio u prvim postavama. Iz tih drugih sportova možeš da naučiš mnogo toga što može da ti bude od koristi u košarci, pa su ti neki elementi lakši. U odbojci je skok sa dve noge najbitniji, kada naučiš to sve je lakše, u fudbalu ima dosta kretanja, koristiš ramena za izbacivanje igrača, u rukometu je tu skok s jedne noge i to koristim i ja“.

Šarić je košarkom počeo da se bavi u Šibeniku, igrao je za Zrinjevac, Dubravu, pa Zagreb, da bi se u leto 2012. godine njegov transfer u Bilbao našao u centru pažnje košarkaške javnosti. Zagreb je tužio sudu FIBA španski klub, koji je presudio da je Bilbao dužan da plati odštetu od 550.000 evra, zbog čega je transfer propao, a tada 18-godišnji Šarić se odlučio da dođe u Cibonu.
Beta
Sve što se dešavalo je bilo teško za mene. Posle tog leta stigla je tužba Zagreba, zbog mog ugovora sa Bilbaom, pa čekanje na odluku FIBA, koja je puno o tome razmišljala. I meni je oduzimala vreme koje sam ja jedva čekao da prođe posle kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, jer sam želeo da odmah igram. Sve se odužilo, doneta je odluka da dođem u Cibonu i ja sam bio srećan zbog toga“.

Iako su se tada mnogi evropski klubovi interesovali za njega, Šarić kaže da veruje da je odluka da pređe u Cibonu bila najbolja u tom trenutku.

Verovao sam da u Ciboni mogu da napredujem, da tu mogu da ostanem godinu, dve, tri, da mogu da se razvijam. Bitno mi je bilo da je jaka liga, da mogu da igram Evrokup i faktički budem jednog dana nosilac igre Cibone. Kako je vreme odmicalo, došao sam do toga. Da sam otišao u neki evropski klub, dobijao bih šansu na kašičicu. Bio bih stranac, a uvek postoji kvota za strane igrače, i zaista mislim da sam doneo pravu odluku. Sad, teško bi bilo proceniti kako bi bilo da sam otišao negde drugde, kako bi se sve odvijalo“.

Upravo tog leta Šarić je izjavio da bi za njega najbolja opcija bila da pređe u Partizan, ali da je to nemoguće jer posle ne bi smeo da se vrati u Šibenik. I sada, skoro dve godine kasnije, stoji pri svojim rečima.

Zna se kakva je škola košarke Partizana, svi znaju za njene sjajne ’produkte’. U ovoj generaciji tu su Vesterman, Bertans, Bogdanović, da ne govorim o igračima koji su tu pre igrali. Kad bismo gledali košarkaški, to bi bio najbolji potez za mene, ali to jednostavno nije moguće. Vremena su takva, ali drago mi je što mogu da igram u istoj ligi sa njima, protiv takvih igrača i pokušam da njih pobedim, sa njima da se nadmećem i dokažem svoj talenat i košarkaško znanje“.
BETAPHOTO/HINA/Denis CERIC/AV
Iako je sezonu odlično počela, Cibona se našla u nezavidnoj situaciji kada su je napustila trojica bitnih igrača, a upravo tada je Šarić dobio pravu priliku da zasija.

Teško je reći šta me je nateralo da ostanem, tu je ugovor, sve mi je faktički plaćeno. Kada su otišli Stroberi, Žižić i Džening, otvorio se prostor da uz Blesingejma budem nosilac igre Cibone. Logično, tada niko u ekipi nije bio spreman da prihvati tu ulogu osim mene. Možda ni ja nisam bio spreman, ali sam ja takav, željan sam izazova, nečeg novog, da sam bitan, tako je od malena, pa sam se prihvatio te uloge sâm i na kraju je sve dobro ispalo. Na ’fajnal foru’ smo, svi su brojali koliko nam pobeda treba za opstanak, ali mi smo praktično napravili nekakav uspeh. Međutim, takav sam, pa se nadam se da nećemo ostati na ovome i mislimo već dalje“.

Mnogi su Zagrepčane otpisivali posle tih problema, ali Šarić ističe da nijednog trenutka nije pomislio da je Ciboni mesto negde drugde osim pri vrhu.

Na početku sezone smo stvarno imali ekipu za ’fajnal for’, sa Stroberijem, Dženingom, Žižićem, i trenerom Spahijom. Govorilo se o završnom turniru, imali smo situaciju da pobedom protiv Igokee na svom terenu dolazimo na prvo mesto ABA lige. I kasnije smo išli na noge Crvenoj zvezdi u Beograd, i iako je to svima delovalo nemoguće, potencijalnom pobedom izbijamo na čelo. Ali, došlo je do veće rekonstrukcije ekipe nego što je bilo ko planirao, počinju planovi za opstanak, što je po meni bilo glupo, jer to nije ono za šta igramo. Da smo u situaciji da se zaista borimo za opstanak, pa da nam je to uspeh, da, ali u tom trenutku ne. Svaki igrač je pronašao motivaciju u tome i eto, na kraju je sve dobro ispalo“.
B92
Cibona je plasman na završni turnir obezbedila u pretposlednjem kolu, a posle poraza u poslednjem od Crvene zvezde osigurala je novi duel sa ’crveno-belima’ u polufinalu, u Beogradu. Iako su izabranici Dejana Radonjića favoriti pred taj duel, Šarić naglašava da će se on i saigrači boriti do poslednjeg trenutka.

Sigurno je da su naše šanse manje nego pred naš poslednji duel u Zagrebu. Ali, Zvezda je ekipa koja može da se pobedi, sa kojom može da se igra. U poslednjem kolu smo je praktično držali u šaci 35 minuta, da bi nam se tada dogodio pad snage igrača koji su bili na terenu. Niti je Zvezda prikazala bolju košarku od nas, niti je bila bolja od nas, jednostavno je došlo do pada koncentracije i celokupnog pada u igri. Kada neko protiv vas napravi seriju 20:0, stvarno je teško to objasniti, koji je određeni razlog, jer ih ima više. Čeka nas ta utakmica u polufinalu u Beogradu, sigurno ćemo se fizički bolje pripremiti, da ćemo pokazati svoje pravo lice i pokušati da ih pobedimo“.

Po Šarićevom mišljenju upravo duel odigran u Draženovom domu, koji je Zvezda dobila sa 76:67 može da posluži Ciboni da pokuša da napravi iznenađenje u „Kombank areni“ 24. aprila, u duelu za finale i plasman u Evroligu.

U odnosu na ovaj poslednji duel, sigurno ćemo više pažnje posvetiti skautingu. Pred tu utakmicu nismo odradili nikakav skauting, kakav obično radimo, tako da je to bila u neku ruku egzibiciona utakmica, ali i da pokušamo da dođemo do pobede, da nastavimo ritam dobrih mečeva. Tokom 35 minuta smo igrali zaista odličnu košarku, iako nismo imali dobar šut za tri poena, pogodili smo samo šest trojki. Nadamo se našoj dobroj igri, dobroj odbrani, lošem danu Zvezde, a našoj boljoj šuterskoj večeri i da ćemo tako doći do pobede“.

Cibonu do završnog turnira i dolaska u Beograd očekuju samo mečevi hrvatskog šampionata, dok će Crvena zvezda imati obaveze i u Superligi i Evrokupu.
Starsportphoto
Utakmice u hrvatskom šampionatu ćemo pokušati da iskoristimo što je najbolje moguće. Da se dozira minutaža pojedinim igračima iz prve postave, da bi mogli da se urade bolji treninzi sa više trčanja i kombinatorike, u odnosu na one koje imate kada su vam utakmice na svaka tri dana i imate velike napore. Nadamo se da će još dvojica-trojica igrača ući u rotaciju za hrvatsku ligu i da ćemo ’fajnal for’ dočekati potpuno spremni“.

Već u prvom kolu Lige za prvaka Šarića očekuje povratak u rodni Šibenik, na okršaj sa klubom koji se vratio ove sezone vratio u Prvu ligu.

Šibenik je ove sezone ušao u Prvu hrvatsku ligu i veliko je ludilo u gradu. Ceo grad ponovo priča o košarci, mi stižemo na Baldekin za nekoliko dana, tako da je fantastična atmosfera. Šibenik bi čak mogao da dođe do predstavnika u ABA ligi, lepo je što imamo dva kluba iz istog grada – Šibenik i Đoli. Šibenik ima lepu priču i lepu tradiciju“.

Na pitanje kako se oseća pred povratak u Šibenik, Šarić je rekao:

Teško mi je da opišem kako će biti kada budem igrao protiv publike i ekipe u kojoj sam odrastao. Kao mali sam stalno išao među te navijače, ’funćute’, sa njima sam navijao, a sada treba da budem protiv njih. Neće mi biti lako, niti svejedno, ali moram da dam sve od sebe protiv njih, jer je ovo takav sport i to je profesionalizam“.

Ono što mnoge najviše interesuje gde će Šarić igrati naredne sezone, a to je pitanje na koje ni on u ovom trenutku nema odgovor.
BETAPHOTO/HINA/Denis CERIC/AV
Da svakog košarkaša pitate gde bi voleo da igra, rekao bi da je to NBA liga, da igra na ’Ol staru’. To je san svakog košarkaša koji se budio u 2 sata noću i gledao NBA, ta zakucavanja, te trojke. Svi maštaju da budu deo toga, pa tako i ja. Da li će moj put biti preskakanje stepenica, ili stepenica po stepenicu, teško je reći u ovom trenutku. Ostalo još desetak dana za konačnu odluku, verujem da ću se prijaviti za draft. Ali, opet, ne znam šta može da se desi, povreda, bilo kakav drugi razlog, da tako ne bude“.

Poslednjih godina zbog svojih sjajnih igara Šarić je dobio brojna priznanja, a najveće je sigurno došla pre dva meseca, kada je proglašen za najboljeg mladog igrača Evrope za prošlu godinu.

Stvarno mi mnogo znači to priznanje. U poslednje tri-četiri godine, kako mlađe kategorije hrvatske reprezentacije ostvaruju rezultate koji su bitni, ta nagrada koju sam očekivao je i stigla. Mogu samo da kažem da mi je ta nagrada dodatni motiv i dodatna snaga da još više radim i opravdam sve to. Znam da to donosi teret, svi te gledaju kao mladog i perspektivnog igrača, koji sutra mora da napravi veliku karijeru. To je mač sa dve oštrice, ali ja to gledam sa pozitivne strane i nadam se da će sve biti pozitivno“.

Šarića ovog leta sa reprezentacijom Hrvatske očekuje Svetsko prvenstvo u Španiji, gde će igrati u grupi B sa Argentinom, Grčkom, Portotikom, Senegalom i Filipinima. Posle četvrtog mesta na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu u Sloveniji, svima su ambicije porasle.
Starsportphoto
Kakav bi neko bio sportista da se ne nada nečemu, nekom dobrom rezultatu. Tako se ja nadam da možemo da budemo iznenađenje šampionata. Igraćemo jednu po jednu utakmicu, raditi skauting za svaku ekipu, imaćemo vremena za dobar odmor za svakog igrača, i ja verujem da možemo da napravimo dobar rezultat. Posle Evropskog prvenstva u Sloveniji, Hrvatska ima lepu priču, četvrto mesto na tom šampionatu, Cibona i Cedevita su zajedno na ’fajnal foru’ ABA lige i Svetsko prvenstvo bi trebalo da bude šlag na torti, tako da se nadam da ćemo se pokazati u najboljem svetlu“.

Svi znaju kakva je situacija bila na ovim prostorima kada je Šarić rođen 1994. godine, ali je zahvaljujući ocu uspeo da upozna košarku kakva se igrala u SFRJ i srpske igrače.

Kada ste rođeni u Šibeniku, prvi pojam vam je Dražen Petrović. Svako kad je klinac prvo u ruke uzme košarkašku loptu, a posle izabere svoj sport. On bi trebalo da bude svim sportistima uzor, zbog svog rada, reda i discipline, ali mi je otac pričao o mnogim igračima, a i ja sam gledao snimke. Od Slavnića, Dalipagića, Kićanovića, sve te igrače sam gledao i čitao stare članke o njima. Tada je još bila ćirilica, pa mi je otac čitao, pošto je morao da je zna. Iz novije generacije gledao sam Danilovića, Divca, uz Medžika Džonsona, koji je moj omiljeni igrač. Na ovim prostorima je oduvek bilo vrhunskih košarkaša“.

Za kraj, Šarić je otkrio koji su za njega igrači koji prave razliku bilo u klubovima, bilo u reprezentaciji, u Evropi, ali i na ovim prostorima.

Za mene se izdvajaju Spanulis, Dijamantidis i Teodosić. Od hrvatskih igrača tu je Bojan Bogdanović, koji je prevaga u Fenerbahčeu, a na ovim prostorima Bogdan Bogdanović, koji igra fantastično u Partizanu. Praktično nosi celu ekipu, prva je violina, tako da i on spada u tu kategoriju“, rekao je Dario Šarić za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: