Ana Joković za B92: Da i košarkašice napune Arenu

Godina iza nas je bila jedna od najuspešnijih u istoriji ženske košarke. Seniorke su posle 22 godine igrale polufinale Evropskog prvenstva, posle 12 godina se plasirale na Svetsko prvenstvo i automatski na EP 2015. godine u Mađarskoj i Rumuniji.

Bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu osvojile su devojke uzrasta do 18 godina i najavila borbu za trofej i na sledećem prvenstvu.

O velikim uspesima ženske košarke u prethodnoj godini, ali i problemima klupske za B92 je pričala Ana Joković, potpredsednica Košarkaškog saveza Srbije zadužena za razvoj ove grane srpskog sporta.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Četvrtak, 02.01.2014.

21:00

Default images

Naravno, najznačajniji rezultat ostvarile su seniorke kojima je izmakla medalja na Svetskom prvenstvu, ali koje su herojskom igrom najavile svetle dane ženske košarke u Srbiji.

"Pre dve i po godine kada je ova nova garnitura Saveza na čelu sa Draganom Đilasom došla ovde, što se tiče ženske košarke postojao je jedan jedini cilj, a to je plasman na Olimpijske igre 2016. godine na kojima nismo bili od 1988. godine. Niko nije očekivao ovakav uspeh seniorske reprezentacije, a kamoli odlazak na SP. Možda smo otišli jedan korak ispred od onoga što smo planirali, ali u svakom slučaju nas čeka jedna relaksirajuća godine gde će svi očekivati da ostanemo na nivou rezultata iz ove godine. Po meni U20 selekcija ima šansu da osvoji medalju, i da kada 8. marta saznamo sa kim smo u grupi na SP možemo reći koji su nam ciljevi", rekla je Joković.
Do pre nekoliko godina u ženskoj košarci se jedva mogla čuti i jedna reč, a danas su ove dame jedan od aduta za Olimpijske igre u Riju 2016. godine.

"Kada smo došli imali smo 1.200 registrovanih košarkašica, a sada imamo 2.500. Moramo da shvatimo da više nismo Jugoslavija, Srbija i Crna Gora, zajedno sa Republikom Srpskom, već da smo jedna mala država Srbija od sedam miliona stanovnika i da u odnosu na Francusku, Španiju, Tursku postižemo izvanredne rezultate. Imamo mlade talente sa kojima se radilo. U mlađim kategorijama imamo kontinuitet, u poslednjih 11 godina osvojili smo 15 medalja, u poslednje dve godine dve. Očekujemo od njih da ako se plasiramo na Olimpijske igre u Riju budu učesnice tog prvenstva", istakla je potpredsednica KSS.

Poslednjih godina ženski reprezentativni sport je u velikoj ekspanziji. Prvo su nas medaljama obradovale odbojkašice, potom i rukometašice, ako bude sve po planu sledeće bi mogle da budu košarkašice.

"Odbojkašice su prve počele jer su ukrale sistem od nas. Rukometašice su nas nedavno jako obradovale. Moram da istaknem i da je košarkašicama malo nedostajalo da osvoje medalju u Francuskoj. Moram da naglasim da Turska, Španija i Francuska imaju strankinje u svojim redovima i mi sada u tom segmentu ne možemo da pariramo njima. Ali ide smena generacija u svim tim reprezentacijama i jednim kvalitetnim radom i mi možemo da se umešamo u borbu za medalju na EP 2015, i da će u nekoj doglednoj budućnosti Beograd biti domaćin EP, možda 2017. ili 2019, pa da i mi napunimo Arenu, što da ne", nada se Jokovićeva.
foto: StarSport
I dok reprezentativna košarka doživljava renesansu, klupska srlja u provaliju. Rešenje je samo jedno.

"Savez ne može u finansijskom segmentu da pomogne klubovima jer u ovako teškim vremenima mora da obezbedi novac za reprezentativne selekcije. Što se tiče Crvene zvezde i Partizana, grad Beograd je održao te klubove da postoje, pre svih gospodin Dragan Đilas i Nebojša Čović. Da bi ti klubovi igrali Evropu potrebna je pomoć sponzora i države koja je što se tiče KSS znatno povećala sredstva za sledeću godinu. Moram da zbog toga pohvalim ministra (Vanju) Udovičića i Vladu", rekla je Jokovićeva.

Prethodnih godina košarkašice Partizana su ostvarivale fenomenalne rezultate, dominirale su u regionu, a igrale i zapaženu ulogu u Evropi. Međutim, osim pohvala to nije donelo nikakvu pomoć.

"Ja znam da u ženskoj košarci ne može da se zaradi. Ali mnogo mala sredstva su potrebna da bi jedna naša ekipa igrala Evroligu ili FIBA Kup. Mislim da je sramota što sada kada smo četvrti u Evropi nemamo ni jednog predstavnika u ta dva takmičenja. Znam da je ekonomska kriza ali apelujem na sve da malo više ulažu u klubove. Ne trebamo tu zaboraviti ni na privatni klub Radioj Korać koji poslednjih 7,8 godina ulaže značajna sredstva i ima nekoliko predstavnika u mlađim selekcija. Tu su i drugi klubovi u unutrašnjosti gde u principu imaju podršku lokalnih uprava, ali apelujem da se još malo ta situacija poboljša", rekla je Ana Joković u intervjuu za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: