Marliz Šild za B92: „Skijam bolje nego ikada“

Od svih aktivnih skijašica ubedljivo najbolja slalomašica je Austrijanka Marliz Šild. Pre dve godine Šildova je propustila celu sezonu zbog povrede, a posle prelaznog perioda u ovogodišnjem Svetskom kupu je pokazala da je spremnija nego ikada. To i ona sama tvrdi u eksluzivnom intervjuu za B92, u kom je otkrila i kako je tekao njen put do vrha i kako se oseća zbog toga što ni na jednom velikom takmičenju nije došla do zlata...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 03.02.2011.

14:55

Default images

Šildova je rođena 31. maja 1981. godine i sa skijanjem je počela već sa dve godine, a želju da bude profesionalna skijašica osetila je u tinejdžerskim godinama.

Prvi put sam na skije stala sa dve godine, ispred porodične kuće. Već sa 14 godina sam znala da želim time da se bavim jer sam se prebacila u specijalnu skijašku školu. Kada sam počela sa takmičenjima više sam bila koncentrisana na spust i superveleslalom, ali sam onda doživela povredu i prebacila sam se na slalom i imala sam dobre rezultate. Zahvaljujući tome dobila sam priliku da vozim na nekim trkama Svetskog kupa, a pošto sam bila sve bolja, počela sam da učestvujem na sve većem broju trka, i u slalomu i veleslalomu“.

Povreda u ranoj fazi karijere Šildovu je naterala da se prebaci sa brzinskih disciplina na tehničke, a ona kaže da je to bila pametna odluka, koja se kasnije pokazala i ispravnom.
Beta
Presrećna sam što mogu da skijam tako dobro u slalomu, ali uz to imam podijume u svim disciplinama. Nikada nisam pobedila u spustu ili superveleslalomu, ali imam nekoliko drugih i trećih mesta, i zadovoljna sam tim jer nikada nisam bila baš najbolja na ravnim delovima staze. U svakom slučaju, nisam razočarana što sam izabrala ovakav put“.

U dosadašnjem delu sezone, austrijska skijašica je trijumfovala na četiri od šest trka u slalomu, i ona ističe da je zadovoljna postignutim i da veruje da sada može da skija kao i pre povrede, zbog koje je propustila celu sezonu 2008/09.

Zadovoljna sam rezultatima u delu sezone koji je iza nas. Pobedila sam na svim trkama u slalomu koje sam uspela da završim, a na preostale dve sam izletela. Na pojedinim trkama sam zaista brzo skijala i time sam takođe zadovoljna. Uz to, vratila sam se trkama u veleslalomu, povratak nije tako lak posle povrede kakvu sam imala, ali zaista uživam i zadovoljna sam trkama do sada. Mislim da mogu da kažem da sam sada sigurna da skijam kao i pre povrede, a možda i bolje nego ikada“.
Fonet
Šildova, takođe, smatra da u ovogodišnjem Svetskom kupu može da dođe do svog trećeg malog Kristalnog globusa u slalomu. Uz to, očekuje i dobar plasman na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu, koje počinje sledeće nedelje.

Trenutno mi je glavni cilj da ponovo osvojim Globus u slalomu, ali znam da to neće biti lako jer imam veliku konkurenciju u Mariji Riš i Tanji Poutiainen i zato će mi biti potrebno još nekoliko dobrih trka. Što se tiče Svetskog prvenstva, do sada nikada nisam uspela da osvojim zlato, i želja mi je da sada to učinim. Bilo bi fantastično da u tome uspem sada, ali neću biti razočarana ako to i ne postignem jer nisam pod pritiskom osvajanja medalja“.

Tokom karijere Šildova je osvajala srebra i bronze na Olimpijskim igrama i Svetskim prvenstvima, a iako nikada nije osvojila najsjajnije odličje na tim takmičenjima, kaže da time nije razočarana, već da je na jedno srebro najponosnija.
Beta
Od svih medalja i trofeja koje sam tokom karijere osvojila najviše sam ponosna na srebro sa Igara u Vankuveru. Teškim radom sam došla do njega i ono za mene vredi kao zlato. Godina pre Vankuvera nije bila laka za mene jer sam zbog povrede vredno radila da bih se vratila i znam šta sam sve morala da uradim da bih došla do ove medalje i ne bih je menjala ni za šta“.

Pošto se takmiči samo u tehničkim disciplinama, Šildova tokom sezone ima više prilike za odmor od većine ostalih skijašica i zato, kada ne skija, najviše voli da vreme provodi sa verenikom Benjaminom Rajhom.

Pošto se takmičim svake druge-treće nedelje imam vremena da se odmorim i najvažnije mi je da budem zdrava, da ostanem u formi i budem motivisana. Kada ne skijam volim da budem kod kuće sa porodicom i Benijem, jer se ne viđamo puno tokom sezone, i da odmaram i idem u šetnje jer mi je to najbolji put za odmor i prikupljanje snage za trke koje me očekuju“, rekla je Marliz Šild za B92.

Na sajtu B92 već ste mogli da pročitate intervjue sa Ivicom Kostelićem i Klausom Krelom, a narednih dana možete da očekujete još intervjua sa najboljim skijašima, ali i skijašicama današnjice...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: