Nova vest
Fudbal

Sreda, 24.05.2017.

20:15

Junajted osvojio LE i vratio se u Ligu šampiona!

Fudbaleri Mančester Junajteda savladali su Ajaks 2:0 (1:0) za titulu Lige Evrope i povratak u Ligu šampiona.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Junajted osvojio LE i vratio se u Ligu šampiona!
Foto: Getty images

"Crveni đavoli" su prvu titulu u takmičenju, računajući i "pretka" Kup UEFA, osvojili pogocima Pola Pogbe u prvom i Henriha Mhitarjana u drugom poluvremenu na Frends areni u predgrađu Stokholma Solni.

Junajted je osvojio svoj šesti trofej u Evropi, posle tri Lige/Kupa šampiona, te po jednog Superkupa i Kupa pobednika kupova.

Tim Žozea Murinja je poveo u 18. minutu udarcem Pogbe sa ivice kaznenog prostora, uz pomoć odbitka od jednog defanzivca je prevario golmana Ajaksa, nakon čega je Portugalac "povukao" ekipu i prepustio rivalu kontrolu lopte.

Ajaks je imao veći posed, tražio je put do gola rivala, ali je Junajted bukvalno "udavio" igru jer "kopljanici" nisu imali rešenje za poslednju liniju "Crvenih đavola", pet od šest njihovih šuteva je izblokirano.

S druge strane, engleski velikan je strpljivo čekao šansu da reši meč i dočekao je već na startu drugog poluvremena u Solni.

Tačku je stavio Mhitarjan, Jermen se sjajno snašao na ivici peterca kada je polu "makazicama" poslao u mrežu loptu nakon neuspešnog šuta Krisa Smolinga glavom posle kornera.

Murinjo je osvojio svoj četvrti evropski trofej posle, prvi je trener koji ima po dve titule Lige šampiona i Lige Evrope.

Na Old Traford je doneo prvi međunarodni trofej posle devet godina, a 42 ukupno u svojoj istoriji. Liga Evrope/Kup UEFA je bio jedini evropski trofej koji je nedostajao bogatoj Junajtedovoj riznici.

"Đavoli" su do titule LE stigli osvojivši drugo mesto u Grupi A iza Fenerbahčea, a ispred Fejenorda i Zorje sa skorom 4-0-2, a potom nadigravši u plej-ofu Sent Etjen, Rostov, Anderleht i Seltu Vigo.

Tok meča:

22:37 Kraj! Mančester Junajted je osvojio Ligu Evrope za sezonu 2016/2017!

90' Murinjo iskazuje veliko poštovanje prema kapitenu Vejnu Runiju i uvodi ga u igru u poslednjem minutu susreta.

86' Klasen dribla dvojicu defanzivaca Junajteda i šutira na gol, ali opet pravo u Romera.

80' Traore je i u završnici meta skoro svakog napada Ajaksa, ali nema prolaza pored Murinjovog "zida".

71' Neoprezan start Mhitarjana, igrao je rukom ispred svog kanzenog, Ali Hijeh pogađa živi zid sa 18 metara.

68' Novi pokušaj Traorea posle solo akcije, i novi blok odbrane Junajteda, već peti.

65' Felaini šutira glavom posle odličnog ubacivanja lopta sa strane na 11 metara, ali Onana brani šut Belgijanca.

60' Centaršut Zijeha u kazneni prostor Junajteda, ali je Romero siguran.

53' Traore je jedini igrač Ajaksa koji koliko-toliko pravi probleme odbrani Junajteda, ali je još jednom njegov šut izblokiran pre nego što je lopta ugrozila gol Romera.

48' GOOOOOL! Junajted vodi 2:0! U prvoj šansi u drugom delu Kris Smoling je sjajno skočio posle kornera, nije uspeo najbolje da zahvati loptu, ali ona pada ispred Henriha Mhitarjana koji sjajno reaguje i uprskog rivalu na leđima polu "makazicama" je ubacuje u gol.

21:49 Nema promena na poluvremenu, Ajaks je pod pritiskom, juri gol zaostatka.

45' Junajted je potpuno zatvorio prilaze svom golu nakon vođstva, pa na poluvreme ide sa prednošću od 1:0.

37' Traore pokušava solo akcijom da izbaci iz igre odbranu Junajteda, ali mu štoperi "Đavola" odnose loptu.

35' Junajted je "usporio" posle vođstva, čeka da se rival "otvori" i prednost udvostruči iz kontre, dok Ajaks nema rešenje kako da ugrozi Romera.

24' Dobar prodor Valensije po desnoj strani, stigao je do kaznenog prostora, šutirao, ali je odbranio Onana.

22' Opet Traore preti Junajtedu, ovaj put šutirao posle odbitka sa ivice kaznenog, ali je izblokiran.

18' GOOOOOL! Junajted vodi 1:0! Posle neuspešne akcije po desnoj strani, Felaini odlaže loptu u sredinu do Pola Pogbe, Francuz šutira sa oko 18 metara, lopta pogađa Sančesa, vara Onanu i završava u mreži.

15' Prva pretnja Ajaksa, Traore se zaleteo u kazneni prostor Junajteda posle dodavanja iz sredine, ali je traljavo šutirao pravo u ruke Romeru.

10' Prva šansa na utakmici, posle auta koji je izveo Darmjan, Pogba je brzo proigrao Matu u kazenom, a na njegovu povratnu nije na vreme stigao Felaini.

5' Junajted ima kontrolu lopte, ali Englezi ne uspevaju da ozbiljnije pritisnu poslednji liniju holandskog rivala.

20:45 Trener Ajaksa Peter Bos za ovaj meč nije mogao da računa na Daleja Sinkgravena i Nika Vergeverna, dok je s druge strane Žoze Murinjo skoro bez pola tima – Erik Baji, Zlatan Ibrahimović, Markos Roho, Luk Šo, Ešli Jang.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

195 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Grizman prekida rekordni niz

Francuski fudbaler Antoan Grizman propustiće prijateljske utakmice reprezentacije sa Nemačkom i Čileom, zbog uganuća desnog skočnog zgloba.

Beta

23:45

12 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d