Petković: "Skidam kapu igračima"

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 13.10.2005.

01:12

Default images

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije i Crne Gore Ilija Petković čestitao je svom narodu plasman na Svetsko prvenstvo 2006. godine i obećao da će "plavi" na mundijalu dokazati da im je tamo i mesto.

"Ime naše države večeras je pobedničko. Fudbalska reprezentacija ove zemlje večeras je dala svoj doprinos vraćanju samopouzdanja ovoj naciji... Dokazali smo da smo viteška ekipa i ponosam sam što sam njen član", rekao je Petković na konferenciji za novinare posle pobede njegovog tima nad SCG 1:0.

Petković je nastavio uobičajenu praksu i pre odgovora na pitanja novinara pročitao pripremljen tekst u kome je, izmedju ostalog, naveo da su "plavi" večeras pokazali kako se srcem bori za zemlju.

"Bili smo jedna misao, jedan duh, jedna ideja. Sada ćemo malo odmoriti, a nadam se da nam vojvoda Živojin Mišić neće zameriti.
Onda ćemo se, kao pravi borci, ponovo skupiti, pojačani najboljim mladim igračima i krenuti da pronosimo slavu naše mlade države na najvećem planetarnom dogadjaju 2006. godine
", kazao je Petković.

Selektor SCG pohvalio je svoje igrače na fanatičnoj borbi, ali i čestitao protivničkom timu na kvalitetnoj partiji.

"Skidam kapu svojim fudbalerima koji su se fanatično borili na terenu. Nije lako igrati više od 80. minuta kada vodite sa golom razlike, ali smo, ipak, izdržali. Selekcija BiH je pokazala da je dobra ekipa, ali igrači su, uz veliku pomoć navijača, cele kvalifikacije izneli na maestralan način", rekao je Petković.

Strelac pobedničkog gola na večerašnoj utakmici Mateja Kežman na konferenciji za novinare pojavio se na sopstveni zahtev.

"Zahvaljujem se Bogu što smo ovde gde jesmo. Hvala svima koji su bili sa nama od prvog dana, mada ih nije bilo mnogo. Hvala i svima koji nisu bili uz nas, jer su nam samo pomogli da dodjemo dovde", rekao je vidno uzbudjeni Kežman i dodao:

"Mnogo mi je drago zbog naroda Srbije. Bilo nam je vrlo teško u ovim kvalifikacijama, ali smo uvek znali šta želimo, napravili smo dobru atmosferu i san se ostvario, a suze su same krenule kada sam izašao sa terena. Često sam se iz Beograda vraćao pognute glave i sa ružnim emocijama. Ipak, i meni i celoj ekipi sve se vratilo."

Mateja Kežman je istakao da veliku zaslugu za postignuti uspeh ima i selektor Petković, koji je svim igračima bio "kao otac".

"Selektor nam je doneo veliku mirnoću, dao nam je odrešene ruke, bio uz nas i u dobrim i u lošim trenucima. Dobro nas je ukomponovao, mene par puta ohladio na dobrobit svih, pomogao mi da se probudim. Pomogao nam je svima da shvatimo da trebamo da budemo još bolji", rekao je napadač madridskog Atletika.

Kežman je izrazio uverenje da će reprezentacija Srbije i Crne Gore posle više od dva meseca priprema, koliko će imati pre početka mundijala, biti ozbiljna ekipa svakom protivniku na Svetskom prvenstvu.

"Svetsko prvenstvo je daleko i uveren sam da možemo da sve linije uigramo do maksimuma i da ova 'luda družina' na njemu uradi nešto veliko", rekao je Kežman.

Selektor BiH Blaž Slišković čestitao je SCG zasluženu pobedu i plasman na mundijal i ocenio da njegova ekipa, ipak, nije razočarala na večerašnjem duelu, a ni tokom celih kvalifikacija.

"Dali smo sve od sebe. Nadali smo se čudu, ali nismo uspeli da ga ostvarimo. Mislim da, ipak, uzdignute glave možemo da se oprostimo od ovih kvalifikacija", rekao je Slišković.

On je ocenio da se tim BiH nije snašao u prvih 20-ak minuta utakmice, ali da su u nastavku brže zaigrali, krenuli u napad.

"Takav razvoj meča zahtevao je rezultat. Mislim da niko od mojih igrača nije podbacio, ali su neki mogli i bolje da odigraju. Nemam zamerke na zalaganje, ali neke tehničke stvari su mogle da budu i bolje", rekao je selektor BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: