BiH – za čast i prve bodove

Kada ste debitant na Svetskim prvenstvima, i velikim takmičenjima uopšte, smatra se da je za vas sam plasman dovoljan uspeh.

Izvor: Nikola Laloviæ

Subota, 31.05.2014.

16:52

Default images

Iako je jedini novajlija na ovom prvenstvu sveta, tim Bosne i Hercegovine ne odaje utisak kao da bi se zadovoljio turističkom posetom Brazilu. “Zmajevi“ žele da budu iznenađenje Mundijala.

Put do Brazila

Posle ispadanja u baražu za poslednja dva velika takmičenja od Portugala, Bosanci su u ovim kvalifikacijama uspeli da dominiraju u svojoj grupi i da sa osam pobeda, te po jednim remijem i porazom dođu do prvog mesta u grupi. Grčka je takođe poput “Zmajeva“ imala 25 bodova, ali je izabranike selektora Saveta Sušića direktno u Brazil odvela prilično laka pobeda nad Grcima, na Bilinom polju u Zenici, kada su Edin Džeko i Vedad Ibišević doveli Bosance u vođstvo od 3:0. Gekas je uspeo samo da ublaži poraz svog tima.

Ključni igrači

Beta/AP photo
Najveća snaga “Zmajeva“ je u poslednjoj trećini terena. Bosanci su bili najefikasniji tim u evropskim kvalifikacijama i u Brazilu najviše očekuju od napadačkog dua Džeko-Ibišević. Džeko je imao najbolju sezonu otkad je došao u Mančester Siti, bio je šesti strelac lige i osvojio je titulu dok je Ibišević podelio mesto najboljeg strelca Štutgarta sa Martinom Harnikom, postigli su po deset golova.

Miralem Pjanić i Zvjezdan Misimović će biti zaduženi da napadačima kreiraju šanse. Pjanić je jedan od najboljih igrača Rome ove sezone, postigao je nekoliko sjajnih golova i pobudio interesovanje velikih klubova. Selektor Sušić je u jednom trenutku izjavio da će Misimović morati da povede računa o kilaži, ali ipak ni u jednom trenutku se nije sumnjalo da će rekorder po broju nastupa biti pozvan u Brazil. Kreativni veznjak trenutno igra u Kini, a za reprezentaciju i dalje pruža sjajne partije. Bio je treći strelac tima u kvalifikacijama.

Slaba tačka ovog tima je odbrana, a najveći pritisak će ležati na golmanu Stouka Asmiru Begoviću čija dobra forma je dovela do raznih transfer spekulacija, pa je pitanje trenutka kada će 26-godišnji čuvar mreže otići u neki veći klub. U kvalifikacijama je odlično branio, a ako se “razbrani“ na uvodnom meču protiv Argentine možemo očekivati ozbiljan rezultat “Zmajeva“.

Zvezda

Beta/AP photo
Najveća zvezda, idol svih klinaca koji igraju fudbal u BIH i najvažnija karika u timu je definitivno Edin Džeko. Rođeni Sarajlija je karijeru počeo u Željezničaru kao vezni fudbaler, ali se nije istakao. Preselio se u Češku, a odatle u Volfsburg u kome je eksplodirao i zajedno sa Grafiteom doneo titulu “Vukovima“ 2009. godine.

Ovu sezonu je počeo kao rezerva u Mančester Sitiju, ali je brzo izbacio Alvara Negreda iz startne postave. Iza njega je odlična godina, dao je samo gol manje od Serhija Aguera i konačno se ustalio u prvoj postavi “Građana“. U kvalifikacijama je na deset utakmica postigao isto toliko golova, a s obzirom da se nijedan tim u grupi F ne može pohvaliti dobrom odbranom, od Džeka se u Brazilu očekuje da bude efikasan.

Mlade nade

Beta/AP photo
Pominjani Miralem Pjanić je definitivno najveća nada BIH fudbala. Ofanzivni vezni fudbaler rođen u Tuzli igrao je za mlađe selekcije Luksemburga, ali se na kraju odlučio za “Zmajeve“.

U kvalifikacijama je postigao četiri gola a odlična sezona Rome i standardno mesto u timu mu je sigurno donelo mnogo samopouzdanja. Odbrana je viđena kao najveća slabost BIH, a 20-godišnji levi bek Šalkea Sead Kolašinac će biti novo lice selekcije BiH u Brazilu.

Kolašinac je rođen u Karlsrueu, igrao je za mlađe selekcije Nemačke, ali je u novembru 2013. godine debitovao za BIH u prijateljskom meču sa Argentinom.

Selektor

Beta/AP photo
O Safetu Sušiću kao igraču ne treba trošiti reči. Jedan od najboljih fudbalera bivše Jugoslavije, legenda Sarajeva i Pari Sen Žermena, čovek za koga je Gerd Miler rekao da je jedan od 40 najboljih fudbalera ikada.

Pape je trenersku karijeru počeo u Kanu, trenirao je i nekoliko turskih klubova ali bez većeg uspeha. Na klupi BIH nasledio je Ćira Blaževića i uspeo da dovede reprezentaciju do drugog mesta u kvalifikacionoj grupi za Evropsko prvenstvo, sa samo bodom manje od Francuske. U baražu je Portugal posle tvrdog meča na Bilinom polju slomio “Zmajeve“ u revanšu.

Sušića i Bosance je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo malo poslužio i žreb, uspeli su da izbegnu “velikane“ i kao prvi u grupi su se plasirali u Brazil. Sušić je, pored istorijskog uspeha, u ekipu uspeo da uvede nekoliko novih igrača, a pored svega tim igra lep i efikasan fudbal. U svojih pet godina na klupi reprezentacije jasno je stavio igračima do znanja da se on za sve pita, nije se libio da kritikuje najveće zvezde tima, a manjak trenerskih uspeha mu niko nije zamerio, jer to je ipak Pape.

Taktika

Beta/AP photo
Bosanci igraju na gol više i vrlo korektno, u kvalifikacijama nijedan igrač BiH nije suspendovan zbog kartona. Selektor Sušić voli formaciju 4-4-2, i nije puno menjao tokom kvalifikacija. Lulić koji je do sada pokrivao levu stranu nekada u odbrani, a nekada u veznom redu verovatno će se sa ulaskom Kolašinca u tim preseliti u vezni red, dok se dobrim igrama a posebno sjajnim golom protiv Slovačke Sušiću nameće i mladi vezni fudbaler Galatasaraja Izet Hajrović.

“Zmajevi“ imaju spoj mladosti i iskustva, uigrani su i efikasni. Sa druge strane najslabiji deo tima je odbrana, koja je znala da poklekne u bitnim utakmicama (primili su šest golova u revanšu baraž duela za plasman na Evropsko prvenstvo sa Portugalom) a problem može da predstavlja i slaba klupa tima, Bosanci jedino u veznom redu imaju kvalitetne igrače koji će šansu čekati sa klupe, dok osim Džeka i Ibiševića nema nijednog klasičnog napadača u timu.

Istorija

StarSport
Fudbal je u BiH došao 1905. godine, a prvi grad u kome se fudbalska lopta kotrljala bio je Mostar. Do oformljenja fudbalskog saveza čekalo se 40-ak godina. Tada je federacija bila u sastavu SFRJ, a prvu zvaničnu utakmicu kao samostalna odigrala je 1995. godine kada je u Tirani savladala Albaniju sa 2:0. Zanimljivo je da je BiH jedina zemlja čiji je fudbalski savez prvo primljen u FIFA, a tek onda u svoju kontinentalnu federaciju (UEFA), što ih je sprečilo da učestvuju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 1996.

Kvalifikacije za Mundijal 1998 bile su neuspešne, prvi uspesi su došli sa imenovanjem Blaža Sliškovića za selektora. Tim predvođen Sergejem Barbarezom i Elvirom Bolićem imao je šansu da pobedom nad Danskom dođe do Evropskog prvenstva 2004, ali nerešen rezultat je značio da su u izjednačenoj grupi Bosanci završili na četvrtom mestu.

U kvalifikacijama za naredno Svetsko prvenstvo BiH je na u poslednjem kolu poražena od Srbije i Crne Gore i tako propustila šansu da se plasira u baraž. U naredna dva kruga kvalifikacija za velika takmičenja Bosnu je na korak do cilja zaustavio Portugal. U baražu za plasman na Mundijal 2010. Portugal je dva puta pobedio rezultatom 1:0, dok su u bražu za Euro 2012 Džeko i drugovi, nakon 0:0 u Zenici, bili pregaženi u Portugalu sa 6:2. Taj poraz je još teže pao “Zmajevima“ s obzirom da su imali šansu da direktno odu na takmičenje, ali je Francuska golom Nasrija u Parizu izjednačila u 78. minutu i tako im “otela“ prvo mesto u grupi.

Jedinstvena liga Bosne i Hercegovine počela je da se igra tek 2002. godine, a od tada najviše titula imaju Željezničar i Zrinjski, po tri. U Jugoslaviji titule su osvajali Sarajevo (dva puta) i Željezničar (jednom) a Velež je tri puta bio drugi. Najznačajnije internacionalne uspehe ostvario je “Željo“ koji je u sezonama 1971/72 i 84/85 ispadao od mađarskih klubova u četvrtfinalu odnosno polufinalu Kupa UEFA.

Slavni dani

Beta/AP photo
Srbija i Crna Gora – Bosna i Hercegovina 1:0 kvalifikacije za SP 2006. godine.
10. decembar 2005, Beograd

BiH je pobedom u poslednjem kolu kvalifikacija mogla da se domogne baraža za mesto na Mundijalu u Nemačkoj, ali je Kežman posle centaršuta Duljaja i Žigićeve asistencije glavom presudio „Zmajevima“ golom u sedmom minutu. U nastavku meča SCG je dominirala, pa ni crveni karton Vidića pred kraj meča nije mnogo toga promenio. Naša reprezentacija je otišla u Nemačku, a Španci su završili u baražu.

Sastavi
SCG:Jevrić, Duljaj, Vidić, Gavrančić, Krstajić , Nađ, Đordjević, Koroman, Vukić, Žigić, Kežman.
BiH: Hasagić, Berberović, Music, Spahić, Bajramović, Milenković,Jakirović,Bolić, Grlić, Barbarez, Salihamidžić.



Francuska – BiH 1:1 kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2012.
11.oktobar 2011. Pariz (Francuska)

Opet su Bosanci sve rešavali u poslednjem kolu, a ovoga puta je protivnik bio Francuska, i to u Parizu. Bosna je odlično počela, Lulić je već u šestom minutu zapretio. BIH je dominirala, šanse su se ređale a onda je pred poluvreme Džeko primio loptu na ivici šesnaesterca i sjajno plasirao loptu u gornji levi ugao.

"Zmajevi“ su i u drugom poluvremenu bili bolji, promašili su nekoliko šansi ali u 77. minutu Nasri je bukvalno ugurao Spahića u šesnaesterac, zatim pao i iznudio penal. Plejmejker Mančester Sitija je nasuprot nepisanom pravilu preuzeo odgovornost, postigao gol i poslao Bosnu u baraž.

Sastavi
Francuska: Loris, Rami, Revelje, Abidal, Evra, Kabaj, Nasri, Maluda, Mvila, Menez, Remi.
BiH: Hasagić, Papac, Spahić, Mujdža, Pandža, Rahimić, Pjanić, Misimović, Lulić, Medunjanin, Džeko



Litvanija – BIH 0:1, kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2014.

15.oktobar 2013.Viljnus (Litvanija)

Opet je došlo poslednje kolo kvalifikacija i opet je Bosni bila potrebna pobeda ali je Litvanija bila mnogo lakši protivnik od Francuske, SCG ili Danske. Veliki broj navijača doputovao je Kaunas i cela nacija je očekivala pobedu.

Dugo su Litvanci odolevali u meču koji im apsolutno ništa nije značio, ali je 20-ak minuta pred kraj meča Džeko prošao sa leve strane, poslao loptu u sredinu a Vedadu Ibiševiću je ostalo samo da loptu sprovede u gol. „Zmajevi“ su se konačno plasirali na neko veliko takmičenje, u Sarajevu je napravljen veliki doček a sada Bosna čeka Brazil ne bi li odigrala tri najveće utakmice u svojoj istoriji.

Sastavi
Litvanija: Alrauskas, Vicius, Kjanskas, Zaliukas, Vaitkunas, Matulevičius, Mikoliunas, Borovskij,Panka, Kalonas, Cernič
BiH: Begović, Vršaljević, Bičakčić, Spahić, Pjanić, Ibišević, Misimović, Džeko, Salihović, Lulić, Medunjanin

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: