Porto Alegre

Porto Alegre je glavni grad savezne države Rio Grande do Sul, a ujedno i najveći u tom distriktu.

Izvor: B92

Subota, 31.05.2014.

00:31

Default images

U pitanju je jedan od najvećih kulturnih, političkih i ekomonskih centara Brazila.

Osnovao ga je 1769. godine Manuel Sepulveda, koji je to učinio pod svojim pseudonimom Žoze Marselinjo de Figuejredo, da bi sakrio svoj pravi identitet.

Grad ima oko milion i po stanovnika, a na širom geografskom području živi oko četiri i po miliona ljudi. Zanimljivo je da je veći deo populacije Porto Alegrea evropskog porekla, većim delom iz Nemačke, Italije i Poljske.

Porto Alegre se nalazi na istočnoj obali jezera Guaiba, na kojem se spaja pet reka, koje formiraju Lagunu pataka, kojom mogu da prođu i najveći brodovi na svetu. Upravo to taj grad čini jednom od najvećih luka u tom delu sveta, kao i glavnim industrijskim i komercijalnim centrom Brazila.

U Porto Alegreu ekonomija se zasniva na industriji i poljoprivredi. Šljive, breskve i pirinač se uzgajaju u ruralnim područjima, a u tom gradu je veoma razvijena i kožna industrija i proizvodnja obuće.

Zbog suptropske klime, u Porto Alegreu temperature preko leta ‘idu’ preko 32 stepena. Vlažnost vazduha je tada veoma visoka, zbog čega su leta veoma sparna. Zime su, s druge strane, veoma blage, ali su tokom cele sezone uočljive velike padavine, koje leti prerastaju u tropske oluje.

U Porto Alegreu su, inače, najuočljivije razlike u godišnjim dobima od svih brazilskih gradova, a mnogi razlog za to vide nadmorsku visinu. Ono što je zanimljivo je to što postoje periodi od 14 sati dnevnog svetla u decembru i deset sati u junu.

Osnovan: 26. mart 1772.
Stanovnika: 1,5 (4,4 na širem geografskom području)
Nadmorska visina: 10m
Država: Rio Grande do Sul

Savezna država

Rio Grande do Sul je najjužnija država u Brazilu i ona sa ubedljivo najboljim standardom. Poznata je po svojim vinima i italijanskoj kuhinji, zbog uticaja Evropljana koji su je naselili od osnivanja u 18. veku.

U toj državi je vidljiv evropski uticaj, ali ’gaučosi’, stanovnici Rio Grande do Sula, neguju tradicije Pampi, regiona koji se graniči sa Urugvajem i Argentini. Između ostalog, deo te tradicije su ’čurasko’ (roštilj), vrećaste panatalone, čizme i veliki šeširi. Iako se veći deo stanovnika oblači, da kažemo, normalno, mnogo se ceni ta tradicija ’gaučosa’.

Fudbal u gradu

Porto Alegro je podeljen na pristalice Internasionala i Gremija, dva najpoznatija kluba.

Gremio su osnovali nemački i engleski emigranti 15. septembra 1903. godine, a šest godina kasnije braća Pope osnovali su njegovog najljućeg rivala.

Internasional je jedan od pet klubova koji nikada nisu ispali u drugu ligu, dok je Gremio 1991. prvi put ispao u niži rang tamičenja. Na klupi Gremija nekada je sedeo i Luis Felipe Skolari, sadašnji selektor Brazila.

Oba kluba pripadaju nacionalnoj eliti, a derbi Gremio – Internasional slovi za jedan od najžešćih derbija u Brazilu.

Internasional

Serija A – 3 (1975, 1976, 1979)
Kopa de Brazil – 1 (1992)
Državne titule – 43
Svetsko klupsko prvenstvo – 1 (2006)
Kopa Libertadores – 2 (2006,2010)
Kopa Sudamerikana – 1 (2008)

Gremio

Serija A – 2 (1981, 1996)
Kup Brazila – 4 ( 1989, 1994, 1997, 2001)
Superkup Brazila – 1 (1990)
Interkontinentalni kup – 1 (1983)
Kopa Libertadores – 2 (1983,1995)
Državne titule – 36

Stadion

Beta/AP Photo/Nabor Goulart
Stadion Žoze Pinjeiro Borda, poznatiji kao Bejra-Rio nalazi se u južnom delu grada Porto Alegrea, na obali reke Guaibe. Izgrađen je pre 45 godina, a dom je Internasionala. Njegova gradnja trajala je gotovo deceniju, a otvoren je 1969. godine. Stadion je naziv dobio po portugalskom inženjeru koji je nadgledao izgradnju objekta, ali nije doživeo njen završetak.

Izgradnju stadiona pomagali su i navijači Internasionala koji su donosili cigle, beton i gvožđe na gradilište.

Bejra-Rio drugi je najveći stadion u saveznoj državi Rio Grande du Sul, a za potrebe Svetskog prvenstva stadion se renovira od 2013.

Prvi test, posle obnove stadiona, bila je prijateljska utakmica između Internasionala i Kašijasa odigrana u februaru 2014.

Stadion Bejra-Rio

Kapacitet: 51.300
Izgrađen: 6. april 1969.
Rekonstruisan: 2013.
Rekordna poseta: 106.554 (Ol star tim Rio Grande du Sul vs reprezentacija Brazila, 17. jun 1972.)

Francuska – Honduras, 15. jun
Australija – Holandija, 18. jun
Južna Koreja – Alžir, 22. jun
Nigerija – Argentina, 25. jun
četvrtfinale, 30. jun

Poznate ličnosti

Najpoznatiji građanin Porto Alegra je zaštitnik životne sredine Žoze Lucenberger koji se najviše proslavio za vreme autoritarnog militarizma u Brazilu koji je trajao od 1964. do 1985. godine. Ovaj borac za zaštitu životne sredine je sebe predstavio na međunarodnom nivou, a sahranjen je onako kako je zahtevao – ispod omiljenog drveta na svojoj farmi i bez mrtvačkog sanduka.

Porto Alegre je dao mnoge umetnike, od Adrijane Kalkanjoto koja je pevačica, gitaristkinja, kompozitorka i tekstopisac popularne brazilske muzike, do Karle Korbes, balerine koja je svoju profesionalnu baletsku karijeru provodi u Njujorku, između ostalog i kao analitičar i umetnički kritičar Njujork Tajmsa.

Žoze Lucenberger (1926-2002)
Ronaldinjo (1980)
Paulo Sezar Tinga (1978)
Adriana Kalkanjoto (1965)
Karla Korbes (1981)
Dajane dos Santos (1983)

Slavni fudbaleri

Beta/AP Photo/Bruno Magalhaes, File
U fudbalskom klubu Gremio karijeru je počeo jedan od najboljih fudbalera svih vremena Ronaldo de Asis Moreira, poznatiji kao Ronaldinjo. Brazilac sa reprezentacijom ima osvojeno svetsko zlato 2002, olimpijsku bronzu 2008, kao i zlato na Američkom Kupu, i srebro i zlato na Kupu konfederacija. Kad su pojedinačne nagrade u pitanju dva puta je proglašavan za najboljeg igrača sveta, bio je i evropski igrač godine, kao i tri puta u UEFA timu godine.

U drugom poznatom klubu iz Porto Alegra - Internacionalu, igračku karijeru je i počeo i završio Dunga, koji nije iz tog grada, ali je iz države Rio Grande do Sul.

Ronaldinjo – 97 utakmica, 33 gola (Brazil)
Paulo Sezar Tinga – četiri utakmice, bez golova (Brazil)
Dunga – 91 utakmica, šest golova (Brazil)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: