Južna Koreja – zanat pekli u Evropi

Daleko su od svetskog vrha, ali nikome nije milo kada treba da igra sa južnokorejskim fudbalerima, upornim, brzim i disciplinovanim.

Izvor: B92

Petak, 30.05.2014.

14:49

Default images

Medalja im je umaklo izmakla pre 12 godina kada su bili domaćini SP, takvom podvigu sada se niko ni ne nada, ali u grupi sa Alžirom, Rusijom i Belgijom Korejci bi na mala vrata mogli da prođu u drugi krug.

Uz devet igrača koji nastupaju u Evropi i legendu nacije na klupi, Korejcima niko ne može oduzeti pravo na nadu.

Kako su došli do Brazila?

Beta/AP Photo/Ahn Young-joon
Korejci su do osmog uzastopnog Mundijala došli uz dosta muka. Imali su velikih problema u svakoj fazi kvalifikacija, tim se konstantno menjao tokom ciklusa, a zbog loših rezultata došlo je i do promene na klupi. Prvi problemi javili su se već u prvoj fazi. Porazom od Libana u petoj rundi su sebi zakomplikovali put, ali su na kraju ipak uspeli da završe kao prvi u grupi – ispred Libana, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Poraz od Libana koštao je Kvangre Čoa posla, da bi na klupu seo Kanghe Čoi. Međutim, promena na klupi je u tom trenutku delovala pozitivno na ekipu, ali su se problem nastavili i u novoformiranoj grupi. Usledila su nova dva razočaravajuća remija protiv Uzbekistana i Libana, da bi ih poraz od Irana stavio u situaciju da ne odlučuju o svojoj sudbini. Ipak, Uzbeci su savladali Kuvajt sa 5:1, a Korejci overili vizu za Brazil zahvaljujući samo jednom golu i tako izbegli duel sa Urugvajem u baražu. Zbog ‘traumatičnog’ puta do Brazila, ni Kanghe Čoi nije ostao na klupi, pa je poverenje za Mundijal dobio legendarni Mjung-Bo Hong.

Azija, treća runda, učinak u grupi B:
Južna Koreja – Liban 6:0
Kuvajt – Južna Koreja 1:1
Ujedinjeni Arapski Emirati – Južna Koreja 0:2
Liban – Južna Koreja 2:1
Južna Koreja – Kuvajt 2:0

Tabela:
1. Južna Koreja 4 1 1 14:4 13
2. Liban 3 1 2 10:14 10
3. Kuvajt 2 2 2 8:9 8
4. Ujedinjeni Arapski Emirati 1 0 5 9:14 3

Azija, četvrta runda, učinak u grupi A:
Katar – Južna Koreja 1:4
Južna Koreja – Liban 3:0
Uzbekistan – Južna Koreja 2:2
Iran – Južna Koreja 1:0
Južna Koreja – Katar 2:1
Liban - Južna Koreja 1:1
Južna Koreja – Uzbekistan 1:0
Južna Koreja – Iran 0:1

Tabela:
1. Iran 5 1 2 8:2 16
2. Južna Koreja 4 2 2 13:7 14
3. Uzbekistan 4 2 2 11:6 14
4. Katar 2 1 5 5:13 7
5. Liban 1 2 5 3:12 5

Lista strelaca:
1. Ču-Jung Park 12 golova
2. Keun-ho Lee 5

Ključni igrači

Beta/AP Photo/Ahn Young-joon
Tim Južne Koreje dosta se menjao tokom kvalifikacija, a pod vođstvom novog selektora Hong Mijung-Boa promenio je fizionomiju. Kičmu ekipe čine dvojica fudbalera koji nastupaju u Bundesligi – napadač Bajera iz Leverkuzena Heung-Min Son i vezni fudbaler Majnca Ja-Čeol Ko. Rame uz rame sa njima je ’Plavi Zmaj’, kako glasi nadimak krilnog igrača Boltona Lija Čung-Jonga. On je stabilan karakter, tokom karijere nosio je dres samo dva kluba (u Boltonu je od 2009), pa je zaslužio da dobije i kapitensku traku. Koreja u timu ima devetoricu fudbalera koji igraju u Evropi, a među domaćim igračima ističu se napadači Kim Šin-Vok i Li Keun-Ho.

Zvezda

Beta/AP Photo/Ahn Young-joon
U prethodnim ciklusima uloga prve zvezde ekipe bila je rezervisana za tadašnjeg vezistu Mančester Junajteda Dži-Sung Park, ali se neumorni Dži povukao iz reprezentacije neposredno posle prethodnog Mundijala, da bi nedavno završio i igračku karijeru. Sada, kao prve zvezde ekipe figurira napadač Leverkuzena Son Heung-min. U Nemačku je došao kada mu je bilo 16 godina, a posle nekoliko sezona u HSV, prošlog leta je za oko deset miliona evra pojačao Bajer. Dao je deset golova u Bundesligi, a od njega se u budućnosti očekuju još bolje partije. Možda mu baš Mundijal bude odskočna daska ka zvezdama.



Lična karta – Son Heung-min:
mesto rođenja: Čunčeon – 8. juli 1992.
klub: Bajer Leverkuzen
karijera:
Hamburger SV 76 (22)
Bajer Leverkuzen 33 (12)
reprezentacija – 23 (6)

Budući heroji

Beta/AP Photo
Sa 21 godinom Heung-Min Son trebalo bi da je budućnost, ali on već sada predstavlja i sadašnjost korejskog fudbala. U timu za Mundijal samo je jedan igrač stariji od 30 godina, tako da Korejci ne treba mnogo da brinu ni za naredna takmičenja. Ji-Dong Von ima 23 godine, najbolje se snalazi iza napadača, a u Augzburgu je bio odličan u prethodnih šest meseci i zaboravio je loš period u Sanderlendu. Podjednako dobro barata loptom i levom i desnom nogom i, ako reši probleme sa samopouzdanjem koji umeju da se jave, može da bude pravo pojačanje za Borusiju Dortmund, sa kojom je potpisao četvorogodišnji ugovor.

Selektor

Beta/AP
Smatraju ga jednim od najboljih azijskih fudbalera svih vremena, a sada 45-godišnji Hong Mijung-Bo i trenersku karijeru gradi postepeno. Vodio je nacionalne timove Južne Koreje do 20 i do 23 godine, a selektor seniorskog tima postao je prošlog leta. Mijung-Bo je legenda korejskog fudbala, čovek koji je igrao na četiri svetska šampionata, a bio je i deo najvećeg uspeha u fudbalskoj istoriji svoje zemlje – četvrtog mesta na Svetskom šampionatu 2002. godine. Tada je bio kapiten i proglašen je za trećeg igrača turnira. Ima iskustvo Mundijala i sa druge strane, pošto je 2006. bio pomoćnik Diku Advokatu. Autoritet i ogromno iskustvo Mijung-Boa mogu da bude Koreji od velike koristi u nastojanju da treći put prođe grupu na SP.

Taktički ugao

Beta/AP Photo/Ahn Young-joon
Južnokorejci su svoj najveći useh ostvarili na Mundijalu 2002. godine, koji su organizovali zajedno sa Japanom, kada ih je predvodio Holanđanin Gus Hidink. Iako se u narednih 12 godina izmenjalo nekoliko selektora, stil igre “Ratnika Tegeuka” nije se previše promenio. Igraju disciplinovano, do noge, sa velikim brojem pasova – u klasičnoj formaciji 4-4-2 sa dva isturena krila. Odlično su fizički pripremljeni, što im omogućava da određene nedostatke nadoknade ‘suvim’ trčanjem.

Istorija

Beta/AP
Za fudbal se u ovoj istočnoazijskoj zemlji nije znalo sve do 1882. godine. Tada su stanovnici grada Inčeona prvi put videli britanske mornare kako šutiraju loptu po luci. Prvo zajedničko prvenstvo Koreje održano je 1921. godine, a ne zadugo potom osnovali su i zvanični fudbalski savez.

Koreja je učestvovala na osam prvenstava zaredom, računajući i ovo u Brazilu. Ova reprezentacija je osvojila prva dva Azijska prvenstva 1956. i 1960. godine.

Prvu međunarodnu utakmicu odigrala je 2. avgusta 1948. sa Meksikom, a meč je završen pobedom azijske ekipe rezultatom 5:3.

Čovek sa najviše postignutih golova za Koreju je Ča Bum-Kun (55), dok se Hong Mjung-Bo u nacionalnom dresu pojavio čak 136 puta.

Trenutno, zvanična korejska liga se zove K-liga, a u ovom formatu u kakvom je sad postoji od 1983. godine, kada je osnovana od strane pet timova. Prvi šampionat osvojio je Aleluja FC, dok je najtrofejniji klub od tada Seongnam sa sedam titula, dok ih prate Seul i Pohang Stilers sa pet.

Najbolji strelac u istoriji ove lige je Li Dong-Guk sa 154 pogotka, dok je najviše nastupa ostvario golman Kim Bjung-Đi koji je dres svojih pet timova obukao 641 put. Mora se napomenuti da u ovu statistiku spadaju i mečevi Liga kupa ove zemlje.

Iako je fudbal prvi put viđen u Inčeonu, glavni grad Južne Koreje je Seul, a njega se ljubitelji fudbala možda sećaju po utakmici Senegal – Francuska iz 2002. godine, kada su Senegalci savladali vladajuće šampione sveta rezultatom 1:0 na otvaranju Mundijala u Koreji i Japanu.

Učinak na SP:
1930-1950. Nisu učestvovali
1954. Grupna faza 2 0 0 2 0:16
1958. Zabranjen im je ulaz
1962. Nisu se kvalifikovali
1966. Nisu učestvovali
1970-1982. Nisu se kvalifikovali
1986. Grupna faza 3 0 1 2 4:7
1990. Grupna faza 3 0 0 3 1:6
1994. Grupna faza 3 0 2 1 4:5
1998. Grupna faza 3 0 1 2 2:9
2002. Četvrto mesto 7 3 2 2 8:6
2006. Grupna faza 3 1 1 1 3:4
2010. Osmina finala 4 1 1 2 6:8
Ukupno: 9/20 Mundijala, jedno četvrto mesto, 28 5 8 15 28:61

Slavni dani

Beta/AP
Korejskim uspehom bavićemo se sećanjem na četiri meča na jednom Svetskom prvenstvu.

Grupna faza SP 2002.
Južna Koreja – Poljska 2:0
Busan, 4. jun

Zenit dosadašnje istorije Južnokorejskog fudbala dogodio se 2002. godine. Na domaćem terenu, Koreja je ostvarila prvu pobedu na Mundijalima. Poljska je stradala, a rezultat je bio 2:0. Sredinom prvog dela igre Hvang Sun-Hong je načeo Dudekovu mrežu, da bi je u 53. minutu zapečatio Ju Sang-Čul.



Grupna faza SP 2002.
Južna Koreja – Portugal 0:1
Inčeon, 14. jun

Poslednje kolo grupne faze, na red je došao Portugal; 0:1 protiv favorizovanih Portugalaca je bio novi najveći uspeh korejske reprezentacije koja je iz dana u dan osvajala srca neutralnih gledalaca širom sveta. Tim rezultatom su osigurali plasman u drugu fazu ovog takmičenja po prvi put u istoriji.



Osmina finala SP 2002.
Južna Koreja – Italija 2:1
Dežon, 18. jun

Nova žrtva korejskog zaleta postali su Italijani. Italijani su poveli u 18. minutu preko Vijerija i tada su svi već videli Italijane u četvrtfinalu. „Italijani će sada da umrtve utakmicu, i pobediće sa 1:0)“, pričali su svi „znalci“. Ali nisu svi delili to mišljenje, bar ne Seol Ki-Jeon, strelac izjednačujućeg gola koji je pao u 88. minutu. Nesreću „azura“ zapečatio je An Jung-Hvan pogotkom u 117. minutu. Zanimljivo je da je on tada igrao za Peruđu, čiji je predsednik ovom igraču odmah uručio otkaz.



Četvrtina finala SP 2002.
Španija – Južna Koreja 0:0 (na penale 3:5)
Gvangžu, 22. jun

Meč kojim je postignut istorijski plasman u polufinale bio je onaj sa Španijom. Rezultat 0:0, dva nedosuđana penala za Špance pa je meč na kraju morao da bude odlučen jedanaestercima. Jero, Baraha i Šavi bili su uspešni sa bele tačke, ali je Hoakin promašio penal. Svih pet Korejaca pogodili su metu, pa Mendijeta nije ni stigao na red kao peti izvođač za Špance.



Nemci su u polufinalu ipak bili prejaki, kao i Turci u borbi za treće mesto, a u tom meču sa Turskom Hakan Šukur postigao je najbrži gol u istoriji Mundijala posle nepunih 20 sekundi igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: