Nemačka – Gana

Nemci su već u prvom kolu potvrdili zašto su među glavnim favoritima za osvajanje Mundijala. S druge strane, Gana je poražena od SAD i opstanak na Mundijalu joj zavisi od ovog meča. Pre četiri godine Nemci su slavili minimalnim rezultatom na SP u JAR.

Na redu je drugi meč desetog dana Svetskog prvenstva, Nemačka – Gana. Pratite najinteresantnije detalje uz Live Blog B92 i učestvujte u njemu.
Ostanite uz nas!
Hvala vam što ste nas pratili. Ostanite uz sport.B92.net, u ponoć sledi novi Live Blog, duel BiH i Nigerije.
Zakomplikovalo se!
Posle nekompletnog 2. gola u Grupi G Nemci imaju četiri, a selekcija Gane jedan bod.

U ponedeljak igraju SAD i Portugal. Amerikanci eventualnom pobedom mogu do osmine finala.
KRAJ
Kraj meča u Fortalezi, Nemačka i Gana su remizirali 2:2.
Ko je, bre, mator?
I Gana želi pobedu, Đan sjajno šutira sa ivice kaznenog, ali za malo pored leve stative.
Miler ima šansu da donese novi preokret, ali u poslednjem trenutku Asamoa interveniše i loptu izbacuje u korner.
Odličan napad Gane nakon nekoliko minuta dominacije Nemačke, ali je Đan bio u ofsajdu posle sjajnog pasa sa strane. U svakom slučaju je promašio.
General Đemba11
E drago mi zbog Klozea kao da mi je brat :)
Ovo je prvi međusobni meč na kojem su Nemačka i Gana postigli gol pre 60. minuta, a u prethodna dva su postigli ukupno osam, od čeka "Elf" sedam (u prijateljskoj 1993. Nemačka je pobedila 6:1).
Dve izmene u Gani u međuvremenu, Vakaso i Agjemang-Badu menjaju Acua i Rabiju. Pre golova "crnih zvezda" Džordan Aju je zamenio Boatenga.
BOG!
Miroslav Kloze je postigao 15. gol na svetskim prvenstvima i izjednačio se sa Ronaldom na prvom mestu večne liste najboljih strelaca Mundijala. Jedan gol ga deli od legende.

Klose je dao bar jedan gol na četiri različita Mundijala, samo su Pele i Uve Zeler uspeli još u tome. Ovo je njegov 20. meč. Isti tandem jedini ima više utakmica od Nemca.
GOOOOOOOL!
Nemačka je izjednačila na 2:2! Strelac je legendarni Miroslav Kloze!

Samo što je ušao u igru veteran je poravnao rezultat. Nakon centaršuta s leve strane, Mertezaker je okrznuo loptu, ona išla ka drugoj stativi gde je Kloze uklizao i ubacio je u gol.
Čuvaj se Ronaldo
Lev mora da menja, u igru ovodi veteran Miroslava Klozea, kojem su potrebna dva gola da postane najbolji strelac SP svih vremena. S njim ulazi i motor Bajerna Bastijan Švajnštajger.

Beta/AP Photo
Sebičan
Fenomenalna šansa za Ganu da stekne dva gola prednosti, posle nove greške na levoj strani Aju je pokupio loptu i krenuo u kontri tri na jedan, međutim, strelac prvog gola je bio veoma sebičan, potom i neuspešan, pa se Nemačka odbranila.
Nemačka je doživela samo jedan poraz na svetskim prvenstvima od afričkih selekcija, 1982. Alžir je iznenadio "Elf" sa 2:1. U ostalih pet mečeve Nemci imaju četiri pobede.
GOOOOOOL!
Preokret Gane na 2:1. Asamoa Đan je strelac.

Kapiten Nemačke Lam je napravio jednu od retkih greški, Muntari je došao do lopte i odmah poslao sjajan pas u prostor sa Đana koji izlazi sam na Nojera i rutinski trese mrežu.
Gece je postigao deseti gol za Nemačku, koja nije izgubila poslednjih osam mečeva na kojima je on bio strelac.
GOOOOOOL!
Gane je odmah izjednačila na 1:1.! Andre Aju je savladao Nojera.

Afrikanci su uzvratili na sličan način, Aful je ubacio loptu iz kornera, Aju sjajno skočio pored štopera Nemačke i zatresao mrežu.
GOOOOOOL!
Nemačka vodi 1:0. Mario Gece je doneo prednost "Elfu".

Miler je ubacio loptu sa strane, Gece je sjajno skočio i uz mnogo sreće savladao Daudu.
Uspavanka na startu drugog poluvremena.
Nemačka je prošla u drugu fazu na prethodnih 15 Mundijala. Preostala dva učešća "Elfa" nije postojala grupna faza na SP (1934, 1938).
Joakim Lev je menjao na pauzi, umesto Džeroma Boatenga ušao je 22-godišnji Škodran Mustafi. Verovatno je u pitanju povreda beka Bajerna.
RESTART
Počelo je drugo poluvreme meča Nemačka – Gana.
POLUVREME
Bledo poluvreme u Fortalezi, nije bilo strasti, energije, ni previše koncentracije na terenu. Nešto konkretnija Nemačka nego Gana, ali većina napada su pokušaji da se centaršutom u kaznenom pronađe Miler, koji je dobro čuvan. S druge strane, Đan nema dovoljno prostora i podrške.

Beta/AP Photo
Opasnos za Nemačku posle kornera sa leve strane, Nojer je loše procenio let lopte, ali se na kraju sve dobro završio po gol "Pancera".
Legendarni Dijego Armando Maradona je u martu 2010. na pres konferenciji zamenio Tomasa Milera sa dečakom za dodavanje lopti, od tada odnos golova dva igrača na SP: 8-8.
Pet minuta do kraja poluvremena. Opasan napad Nemaca, dva centaršuta u peterac, ali su Afrikanci imali i malo sreće.
Dobra lopta za Gecera, šutira iz prve sa ivice kaznenog prostora, ali pravo u Daudu.
Neće, pa neće
Nova u nizu akcija za Milera, opet je Ezila dobro prošao, sada po levoj strani, tražio saigrača u petercu, ali će Miler morati još da sačeka na osmi gol na Mundijalima.
Iskustvo
Asamo Đan je novi rekorder Gane, ovo je njemu deseta utakmica na svetskim prvenstvima.

Uplašio se?
Odlična situacija za Đana, pobegao je sporom Mertesakeru po levoj strani, ali je očajno reagovao u kaznenom kada mu je u susret izleteo Nojer.
Novi odličan udarac "crnih zvezda", Lam je slabo izbacio loptu, a Muntari je namučio Nojera.
Boateng vs Boateng
Direktan duel braće, Džerom u dva navrata sprečava Kevina Prinsa da ubaci loptu u kazneni prostor Nemačke.
Ne vole golove
Gana nije sačuvala mrežu na poslednjih pet utakmica na Mundijalima, ali su na tim mečevima primili samo šest golova.
Nedostaje agresivnosti u igri oba tima, veoma su apatični igrači, usled toga nema ni pravih šansi, osim povremenih opasnih prodora Nemaca po desnoj strain.
Stub
Nemci su samo jednom slavili u drugom meču u grupnoj fazi na svetskim prvenstvima od 1994. godine, bilo je to protiv Poljske 1:0, kada su bili domaćini 2006.
Novi pokušaj Krosa sa distance, loše je zahvatio loptu.
Nova pretnja "Elfa" preko Ezila po desnoj strain, novi savršen pas, ovaj put u peterac do Milera, ali se sjajni golgeter loše snašao pa ostaje na tri gola u Brazilu.
Evo i nas
Nemačka ima samo jedan poraza na poslednjih 19 utakmica na Mundijalima, od Srbije 2010. u JAR (1:0).
Favorit
Nemci su tri puta bili šampioni sveta, poslednji put 1990. godine.

Novi odličan napad Nemačke, Ezil je prošao po levoj strani, vraća loptu u sredini do usamljenog Kedire koji šutira nisko, ali Dauda brani.
Nemci u prvih 15 minuta igraju napade sa velikim brojem dodavanja, ključni igrač u tom sistemu je Mesut Ezil koji još uvek nije pogrešio na meču.
Gana odmah uzvraća, sjajno sa distance šutira Acu, gađao je donji levi ugao, ali odlična parada Nojera.
Loko
Hahaha Osut Mezil.... Aco volim te!
Odlična šansa za Nemce, bila je gužva u šesnaestercu, Miler odigrava povratnu za Krosa na ivicu kaznenog, ali je uklizao Mensa i izblokirao.
Nekoliko minuta tokom kojih Nemačka ima inicijativu, dva pokušaja proigravanja Milera, potom Ezila u kaznenom, ali su štoperi Gane bili oprezni.
Duel Nemačke i Gane je i duel rođene braće, na jednoj strani je Džerom Boateng (GER), a na drugoj Kevin Prins Boateng (GHA). Oni su u Južnoj Africi postali prva braća rivali na svetskim prvenstvima.
Brat na brata
Prva šansa na meču, dobar napad Gane, Acu je dobio dugu loptu na levu stranu, pronašao u kaznenom Đana, ali centarfor "crnih zvezda" ne koristi šansu. Preko gola.
Miran početak meča u Fortalezi, bez konkretnih poteza obe ekipe.
Ovo je treći međusobni duel ove dve selekcije, oba puta su slavili Nemci, jednom na prošlom Svetskom prvenstvu u JAR minimalnim rezultatom (Mesut Ezil).
START
Počeo je duel Nemačke i Gane, drugo kolo grupe G.
 Gecer 51, Koze 71 - Aju 55, Đan 64
  GER   GHA  
  2 : 2  
Postave
Nemačka (4-3-3): Nojer – Hevedes, Humels, Mertesaker, Dž. Boateng – Lam, Kedira, Kros – Gece, Ezil, Miler

Gana (4-2-3-1): Dauda – Asamoa, Mensa, Boje, Aful – Rabiju, Muntari – Aju, Acu, K.P. Boateng – Đan
Sudije
Pravdu će deliti Brazilci, glavni sudija je Sandro Riči, a pomoćnici Emerson de Karvaljo i Marselona van Gase. Četvrti sudija je Viktor Kariljo iz Perua.
Uslovi za igru
U Fortalezi je trenutno 29° C, dok je vlažnost vazduga 61%. Vreme će svakako više da odgovara selekciji Gane.
Domaćin
Meč se igra na stadionu Kastelao u Fortalezi, kapaciteta 60.342 mesta.

Beta/AP Photo

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: