Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 22.10.2007.

00:57

Stjuardi potvrdili Kimijevu titulu

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Svetska automobilska organizacija potvrdila je titulu Kimija Rajkonena, uprkos dramatičnom obrtu posle trke, kada je pokrenuta istraga u vezi sa nedozvoljenom temperaturom goriva dolivanog u bolide BMW Zaubera i Vilijamsa tokom VN Brazila. Incident je mogao da ima uticaj na rasplet trke za šampionsku titulu, jer bi u slučaju diskvalifikacije Roberta Kubice, Nika Hajdfelda i Nika Rozberga umesto Kimija Rajkonena prvakom mogao biti proglašen Luis Hamilton. Stjuardi su ipak odlučili da ne kazne pomenute vozače.

Iz Meklaren tima je, ipak, najavljena žalba na odluku stjuarda. Rukovodstvo britanskog tima tražiće diskvalifikaciju BMW Zaubera i Vilijamsa, ostavljajući tako Luisu Hamiltonu nadu da će doći do titule za zelenim stolom. Ukoliko bi FIA usvojila ovu žalbu Meklarena, Raikonen bi morao da ustupi šampionski naslov Hamiltonu, što bi bio presedan u istoriji održavanja trka Formule 1. Sastanak FIA će se najverovatnije održati u decembru.

Ako se ceo slučaj završi u korist Hamilton, on bi umesto dva boda za sedmo mesto na Interlagosu dobio pet bodova kao četvrtoplasirani, pa bi šampionat završio sa dva boda više od Rajkonena u tri više od Fernanda Alonsa.

Problem se sastoji u tome što su dve ekipe navodno koristile gorivo hladnije od dozvoljene temperature, što daje prednost bolidima (hladnije gorivo je gušće, čime se štedi vreme pri punjenju).

Pravila kažu da gorivo sve da bude hladnije za deset stepeni Celzijusa u odnosu na temperaturu vazduha.

Međutim, gorivo koje je sipano Hajdfeldu na prvom zaustavljanju bilo je hladnije za 13, a na drugom za 12 stepeni od temperature vazduha. Iste odnose temperatura imao je i Rozberg, dok je Kubica stao tri puta, a razlika je bila 14, 13 i 13 stepeni Celzijusove skale.

U šampionatu 1995. slična situacija dogodila se u Brazilu sa Mihaelom Šumaherom (tada u Benetonu) i Dejvidom Kultardom (Vilijams), kojima je prvobitno oduzeto prvo i drugo mesto u trci.

Nedelju dana kasnije FIA im je vratila bodove, ali su kaznu dobili timovi, jer je procenjeno da vozači nisu dobili nikakvu prednost.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu